Sztrájkot hoz Tarlósnak a nyuszi

Nem elég, hogy égnek a metrók, a főpolgármester feje is lángolhat, mivel a ma megtartott Kollektív Munkaügyi Vita megegyezés nélkül zárult, így a közlekedési szakszervezetek átadták a BKV Zrt. részére a hivatalos sztrájkbejelentést.

A BKV-munkavállalóinak 80 százalékát képviselő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége péntek délelőtti bejelentése szerint április 18-án 0 órától 20-a 24 óráig háromnapos, április 24-én 0 órától 28-a 24 óráig ötnapos sztrájkot hirdetnek, amely minden ágazatot érint.

A BKV vezetése persze mindent elkövet a sztrájk elkerülése érdekében, és továbbra is nyitott a megegyezésre – amit tavaly ősz óta képtelen volt elfogadni.

A szakszervezetek drasztikus döntése után sietve közölték, hogy tisztában vannak a dolgozók helyzetével – bár a BKV Zrt. jelenleg még nem rendelkezik elegendő tartalékkal a munkavállalói követelések teljesítéséhez, ezért a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat a kormányhoz fordult.

A munkabeszüntetés támogatottsága a BKV-n belül százszázalékos.

A BKV-nál utoljára 2010 januárjában volt munkabeszüntetés. A hatnapos sztrájkban a vállalat 26 szakszervezetéből 14 vett részt, mert nem tudtak megállapodni a cég menedzsmentjével a kollektív szerződésről. Azóta, bár többször is alakult sztrájkbizottság a BKV-nál, nem volt munkabeszüntetés.

Tarlós két éve, egy hasonló helyzetben még zsarolással válaszolt a dolgozók elégedetlenségére: „A menedzsment bérajánlatát el lehet utasítani, lehet sztrájkolni, de akkor fennáll a veszélye, hogy nulla százalék bérfejlesztés lesz.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!