Orbán ma is olyat mondott, amiből az sejthető, hogy nincs visszaút

Orbán Viktor ma reggel is értékelte az ország helyzetét a Kossuth Rádióban. Amit mondott, az egészen egyszerűen elképesztő.

Azzal kezdte, hogy világossá tette, hogy a  „Soros-egyetem” jövője az amerikai-magyar kormányközi tárgyalásokon múlik. Orbán elmondta, hogy az Oktatási Hivatal vizsgálata megállapította, hogy több külföldi egyetem is szabálytalanul működik, köztük „Soros György egyeteme is”(CEU). Hiába milliárdos valaki, Magyarországon nem állhat a törvények fölött- hangoztatta. 

Arra a kérdésre, hogy a jövőben is lesz-e Közép-európai Egyetem (CEU), Orbán Viktor azt válaszolta: ez az amerikai és magyar kormány közötti tárgyaláson és megállapodáson múlik.

Az első kérdésünk, hogy hallott-e már Ön, kedves olvasó olyanról, amikor egy egyetem jövőjéről két kormány egyeztet? Mi elég ritkán. De egye fene, van ilyen.

Ami miatt a cikkünknek azt a címet adtuk, hogy nincs visszaút, az nem a „vezér” Soroshoz fűződő régi „barátsága. Véleményünk szerint Orbán Viktor egy olyan világban él, vagy szeretne élni, amelyik már csak az Ő fejében létezik. Láthatóan három szó köré csoportosul minden a fejében: megvédeni, harcolni, Soros. Ezzel a politikával ugyan fenntartható a biztos szavazóbázis, újakat aligha sikerül magához vonzania.

Véleményünk szerint a kormányfő egy olyan útra lépett, ahonnan már nem lehet visszatérni a normális kormányzás mezsgyéjére. A következő mondatok végképp meggyőztek minket arról, hogy nagy a baj.

A kormányfő az interjúban erkölcsileg tarthatatlannak nevezte a nem kormányzati szervezetekkel (NGO), nemzetközi hálózatokkal kapcsolatos helyzetet, kijelentve, hogy ezeknek semmi közük a civil szervezetekhez. Megtámadják a határt védő magyar rendőröket, katonákat, ráadásul „nem vetik meg a pénzt” sem, „egy jól kiépített migránsbiznisz is zajlik” – fogalmazott.

De miért is biznisz a migráns?

Nos azért, mert két bangladesi menedékkérő ügyében hozott strasbourgi bírósági ítélet miatt ki kell fizetni egy nemzetközi hálózatnak a perköltségét.

Ezt értékelte úgy, hogy ez a szervezet „nyerészkedett rajtunk”, ami „migránsbiznisz”, és ennek véget kell vetni. Értik? Egy bíróság határozatot hoz, amelyben Magyarország pervesztes. Ezért a perköltségeket állnia kell. Ha pervesztesek vagyunk, akkor valószínűleg jogot sértettünk. Ha jogot sértettünk, akkor nem mások nyerészkedtek rajtunk, hanem mi nem tartottuk be a szabályokat. Mi felfogni nem tudjuk, hogy mi vezérelte Orbánt, amikor ezt kimondta.

Azt is mondta, hogy meg kellene reformálni a strasbourgi bíróságot. Neki. Értik? 

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Európa a világ legjobb helye, de a jövő kihívásai bizonytalanná teszik az embereket.

Remélem a fenti mondatokból kiderült, hogy nem ok nélkül gondoljuk, amit gondolunk. Kicsit félünk a jövőtől.

népszava alapján

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!