Matolcsy György Schmitt Pál nyomában

2017.03.31. 9:35

Matolcsy elhasalt a doktori iskolában – tudta meg a 24.hu. A Magyar Nemzeti Bank elnöke – amint arról az akkor még független Figyelő elsőként beszámolt – 2014 szeptemberében lett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) doktori iskolájának a hallgatója, ahol egyéni doktori felkészülésben vehetett részt.

Ezt csinálja valaki Matolcsy után!

Gyakorlatilag sima liba lett volna megszerezni a Phd-fokozatot, hiszen a csillagok is kedveztek, a pálya is lejtett, valami mégis hibázott.

Az iskolát a Fidesz-kormány alapította, a jegybankelnöknek be sem kellett járnia, mégsem sikerült. Van ilyen. Mindenki ismer olyan embert, aki 10-12 évig jár, vagy járt egyetemre, mégsem sikerül neki összehozni egy papírt. Jó, persze valószínűleg nem is volt még egyik sem jegybankelnök.

Matolcsy témája egyébként a saját unortodox gazdaságpolitikája volt, a gazdasági-kormányzási mechanizmusok összehasonlító elemzése című témát választotta, a témakiírást a Magyar Narancs idézte fel:

„Tartja magát egy ortodox, hagyományos mechanizmus, pénzügyi kormányzás felfogás, de ezzel ellentétben erősödik az unortodox (lásd magyar) modell jelentősége, különösen az eredményei tükrében. A kutatás a kialakult (kialakuló félben lévő) pénzügyi kormányzási modelleket vizsgálja, de utal válságelhárító szerepükre is.”

Témavezetőjét régről, jól ismeri, ő az a Lentner Csaba, aki szíve szerint szobrot állítana Matolcsynak. Lentner igazán rajong Matolcsyért, hiszen szerinte a jegybankelnök a nemzetgazdaság motorja, és a fejében levő szellemi muníció mozgatja a magyar GDP-t.

lentner csaba echotv
Lentner Csaba az EchoTV-n szakért

Lentner egyébként az NKE Közpénzügyi Tanszékének a vezetője, így gyakorlatilag Matolcsy György „ismeri a dirit”, milyen menő lehet már az nem? Tényleg mi ezt már el sem hisszük, hogy nem jött össze.

Akkor mégis MIÉRT?

Úgy alakult, hogy Matolcsy nem szerzett meg még egy középfokú nyelvvizsgát, pedig kellett volna, az MNB elnöke így tehát a nyelvtudás hiányán bukhatott el.

MATOLCSY GYÖRGYNEK NINCS DOKTORI FOKOZATSZERZÉSI ELJÁRÁSA FOLYAMATBAN AZ NKE-N.

Áll az egyetem, 24.hu-nak küldött válaszában.

Schmitt Pál nyomdokain

A jegybankelnököt törölték is az Országos Doktori Tanács honlapjáról, s bár Matolcsy most is használja a Dr. előtagot, a jegybank honlapján megtalálható életrajza szerint egyetemi doktori címét még a szocializmusban, 1984-ben szerezte a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. A 84 oldalas anyagról azt írta anno a nemrég a Fidesz-kormány gazdasági hátországához sorolt Schmidt Mária érdekeltségébe került hetilap, hogy

egy ekkora anyag ma már mesterdiplomának lenne csak elég, doktori címet valószínűleg nem adnának érte.

Ezért iratkozhatott be Matolcsy két és fél éve az NKE doktori képzésére, hogy megszerezze a PhD-fokozatot.

Reméljük a Jegybankelnök Úrnak, azért valahogyan sikerül kigazdálkodnia a diákhitelt.

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!