Durva kampányfogás? Az időközi választás előtt vennének át egyházak iskolákat a nyolckerben

cof

Csak hogy visszamenjünk az időben: decemberben Balog Zoltán megállapodásokat kötött egyházakkal 5 iskolával kapcsolatban, amelyek a Klik fennhatósága alá tartoztak de több egyház szemet vetett rájuk. Ide tartozott a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola, valamint a Deák Diák Általános Iskola is. Mind a kettő a VIII. kerületben található.

Mit ad Isten, a Vajda iskoláért épp az időközi önkormányzati képviselőválasztás kellős közepén jelentkezett be a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátus nevű egyház, amelynek honlapjáról az 1%-os felajánlási lehetőségen kívül túl sok minden nem derül ki, többek között az sem, hogy pontosan mely iskolákat tartja fenn Magyarországon. Ennek ellenére a teljes átláthatósággal működő, Iványi Gábor nevéhez köthető Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nemhogy VIII. kerületi iskolát, de még adó 1%-ot sem szedhet be, de ez egy más történet. Valamiért a hosszú nevű ortodox egyház labdába rúghat, Iványiék nem.

Néhány kollégánk részt vett a Vajda Iskola szülői értekezletén magánemberként, nem újságíróként, külön jelenléti ívet írattak velük, majd amikor váratlanul megérkezett Kocsis Máté és gardedámja, Kocsis egyik munkatársnője kiszúrta mindhármukat a nagy tömegben, pedig semmiféle képi, vagy hanganyagot nem rögzítettek. Megkérdezte tőlük, hogy újságíróként vannak-e jelen, majd Jabronka Richárdnak, oldalunk főszerkesztőjének jelezte, hogy megkapták a megkeresést az iskolával kapcsolatban. Tudni kell azonban, hogy ez a megkeresés Sántha Péterné e-mail címére ment ki, pár órával a szülői előtt, mivel ő az oktatásért felelős alpolgármester, Kocsis munkatársa pedig addigra már annyira képben volt, hogy a szülőin fel is ismerte a kollégáinkat. Durvább, mint egy CIA-s film.

Miután lezajlott a szülői, Sántha Péterné címéről visszajött egy levél, amelyben tájékoztattak minket, hogy annyira elfoglalt az oktatásért felelős alpolgármester, hogy csak írásban tud válaszolni. Minden bizonnyal sokkal fontosabb dolgai akadtak, mint az iskola helyzetének megismertetése a nyilvánossággal.

Megkerestünk egy vajdás szülőt, aki az alábbiakat mondta el:

„A szülőin nem volt ott az egyháztól más, csak egy jogi képviselő, aki meg sem szólalt mindvégig, illetve egy szakállas úr a Görög Kisebbségi Önkormányzattól, aki történelemórát tartott, középkori görög kereskedőkről beszélt, az egyház történetéről, valamint homályosan arról, hogy majd ha átveszik a sulit, a nyelvoktatást és az informatikát fogják fejleszteni. Nem kaptunk választ arra, hogy mi a garancia erre, mi a költségvetés, mennyi pénzzel gazdálkodik az egyház, mi van akkor ha nem tartja be ígéreteit, lehet-e új fenntartóváltás ezt követően, miért nincs itt az egyház képviselője. – Ennél a kérdésnél egy kantáros férfi kiment az asztalhoz, de még csak nem is köszöntött minket, talán ő lehetett az egyházi képviselő. Mindenesetre ígéretet kaptunk arra, hogy április 19-ig meg fogjuk kapni a részletes programot és költségvetést is, hogy úgy dönthessünk majd az iskola jövőjéről. Ha a szülők 51%-a úgy dönt, hogy nem akar fenntartóváltást, akkor marad a Klik, bár nem vagyunk túlzottan megelégedve azzal sem, hiszen olyan alapvető feltételek nem teljesülnek, mint a toalettpapír utántöltése.”

Kocsis Máté is felszólalt, bejelentette, hogy megvédi az iskolát

Szülői értesüléseink szerint Kocsis Máté legutolsó felszólalóként bejelentette, hogy az önkormányzat részről nemmel fog szavazni a fenntartóváltásról. Elismételte azokat az aggályokat, amelyek egy efféle váltással járhatnak, majd vastapsot követően távozott.

„Nem értem, hogy miért kell politikát csinálni mindenből. Balog miniszter megköt decemberben egy szerződést, ahogy azt a tankerület vezetője elmondta, jön az időközi, mindegyik oldalon hajtanak, aztán két különböző egyház két különböző iskolát épp a nyolckerben akar kivenni, épp ott van a polgármester, aki ezt épp nem támogatja és épp a választások előtt derül ki, hogy lesz-e fenntartóváltás vagy sem, a Fidesz jelöltje pedig épp az oktatásért felelős alpolgármester. Túl sok itt az „épp” – teszi hozzá megkeresésünkre egy szülő.

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!