Botka folyamatosan növeli ismertségét és népszerűségét

Orbán hibahatáron – már nem ő a legnépszerűbb politikus.

Forrásba kezdett a választási év – növekvő pártnépszerűség: az MSZP támogatottsága két hónapja egy százalékpontot növekedett, majd egy megtorpanás után erre a hónapra újabb egy százalékpontot növekedett, így most 14 százalék. A párt szavazói továbbra is meglehetősen aktívak. A párt ebben a ciklusban harmadik hónapja lépett ki a 10-12 százalékos sávból.

A Fidesz szavazóinak száma két százalékpontot növekedve visszatért a két hónapja mért értékhez, 25 százalék. Így a párt elmozdult idei mélypontjáról – derül ki a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készült széles merítésű felméréséből.

Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága két százalékpontot növekedve 25 százalék. Az MSZP és Jobbik tábora egy-egy százalékpontot növekedve, 14 és 11 százalék, így a pártok közt a két hónapja kialakult különbség is megmaradt. A Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum Egyesületet is 1-1 százalékon áll.

A többi párt megítélése minimálisan változott. Az LMP egy százalékpontot csökkenve újra 3 százalékon áll. A DK pedig egy százalékpontot növekedve újra 4 százalék. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban sem elérte el az egy százalékot, csakúgy mint a Párbeszéd és az MLP sem. Ebben a hónapban továbbra is 1 százalékon mérhető a Kétfarkú Kutya Párt, és a Momentum Egyesületet is.

Az elmúlt hónapok politikai történései, az olimpiai népszavazási kampány, a köztársaságielnök-választás, továbbá Botka László, mint miniszterelnöki kihívó feltűnése és aktív politizálása felrázta a közéletet. Ennek okán a választók a pártok felé fordultak, és majd’ minden szereplő támogatottsága növekedett, míg a bizonytalanok aránya öt százalékponttal csökkent, így 39 százalék.

Orbán Viktor (Fidesz) ismertsége 96 százalékos, és érdemben nem változott 2017 januárjához képest. Népszerűsége 44 pontos, ami viszont hibahatáron túli, 5 százalékpontos csökkenés. Ezzel a változással már nem ő az egyértelműen  legnépszerűbb vezető politikus.

Botka László (MSZP) az országos politikában való megjelenés óta folyamatosan növeli ismertségét és népszerűségét is. Ismertsége januárhoz képest három százalékpontot növekedve, 81 százalék, népszerűsége ugyanezen időponthoz képest két százalékpontot növekedve, 42 pont. Botka László egyértelműen a vezető a bizonytalanok körében.
Vona Gábor (Jobbik) ismertsége nem változott, 92 százalék. Népszerűsége két százalékpontot növekedve 33 pont. Saját táborán túl, ahol ő a legnépszerűbb politikus, az értékekek meglehetősen kiegyensúlyozottak.

Gyurcsány Ferenc (DK) ismertsége és népszerűsége sem változott érdemben. Ismertsége 95 százalék, népszerűsége 21 pont, amely az ellenfél pártok támogatónak körében egy számjegyű értéket jelent, és a saját táborban, illetve a bizonytalanok körében is a legalacsonyabb.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!