Míg Lázár Erdélyben Csiki-csukizik, itthon a gyermekek éhesen fekszenek

Pénteki hír. Lázár János, Csíkszeredára látogatott, mert – idézem – „azért jöttem, hogy a magyar kormány segítségét Dávid és Góliát harcában felajánljam”. Ahogyan fogalmazott „minden magyar vállalkozás számít a kormánynak, minden magyar érdeket meg fogunk védeni”. Mindeközben gyermekeik éhesen fekszenek, éhesen kelnek, ételhez csak az óvodában, iskolában jutnak – Budácsik Lajos jegyzete.

Bevallom őszintén, életemben nem ittam a csíki sörből, de elhiszem miniszter úrnak, hogy ”rendben van”. Ha ő a saját szájából mondja, akkor biztosan így van. Miért pont ebben a magyar faj számára – a foci után – legfontosabb kérdésben ne mondana igazat? Elég az, hogy minden csütörtökön akkorákat füllent, hogy beleremeg az Országház. Aki a heti Lázár- showból akar az ország tényleges állapotáról tájékozódni, az komoly bajban lehet. Nem is értem igazán, a sajtó munkásai hogyan viselik el azt a mérhetetlen cinizmust, ahogyan bohócot csinál belőlük a Fidesz kormány második embere, szinte menetrendszerűen. De, ez egy másik történet.

Lázár úr miután jól megvédte, amit védenie kellett, gondolom elégedetten ült be szolgálati járgányába, hisz megcselekedte, mit megkövetelt tőle népünk tévedhetetlen vezetője. Aki egyébként ugyancsak arról híres, hogy mindig az igazat, a tiszta igazat mondja. Eljátszottam azzal a gondolattal, hogy vajon miért csak a határon túli magyarok ilyen fontosak a mi urainknak.

Vajon hallottak már arról, hogy Magyarország határain belül több mint négy millió ember él –ez azért erős túlzás, inkább vegetál – mérhetetlen nyomorban, szegénységben. Többségük számára még az is gondot jelent, hogy naponta kenyeret vegyenek, a meleg étel számukra egy ritkán teljesülő álom. Gyermekeik éhesen fekszenek, éhesen kelnek, ételhez csak az óvodában, iskolában jutnak. Tudja-e a tisztelt olvasó, erre büszke a Fidesz, hisz lépten-nyomon abba botlunk, hogy “Magyarország erősödik”. Vajon azok a jóemberek, akik képesek voltak ezt a hülyeséget kiagyalni, valakiknek a plakátok legyártásáért százmilliókat még ki is fizetni, nem gondoltak arra, hogy ezzel a saját bizonyítványukat állítják ki? Könyörgöm, normális ember, egy az itt élőkért felelős kormány, hogyan lehet büszke arra, hogy gyermekek százezrei éheznek, mert a szüleik nyomorából nem telik számukra ennivalóra? Persze a milliós fizetésből, meg egy kis apróból, ami alkotmányos költség címén esetleg befolyik, akár még arra is telik, hogy lehazudjuk a csillagot is az égről. Közel hét éve ezt játsszák az országgal a hatalmon lévők.

Hallottak e netán Lázár úrék arról, hogy nagy büszkeségük, a közmunka, az valójában nem egyéb, mint rabszolgamunka, a szegények mérhetetlen megalázása? Tudják e, hogy nagyon sok helyen kell közmunkáéért a település ura nemesebbik részét nyalni? A helyi hatalom képviselői, a polgármesterek élet és halál urai. Ha valaki ferdén néz rájuk, annak ugrik a közmunka, családjának nem jut szociális tűzifa, hagyják “dögöljön” meg. Talán még 45′ előtt sem voltak ilyen kiszolgáltatott helyzetben a földbirtokosoknak a szegények, mint napjainkban a falu első emberének. Tudják, hogy családok ezreinek még havi 47 ezer forint bevétele sincs, rengetegen kerülnek uzsorások hálójába? Ördögi körbe kerülnek, amiből önerőből képtelenek kiutat találni. Kecskét pedig legtöbbjük talán egész életében nem is lát.

Tisztában van-e azzal a Fidesz, hogy a nyomorban élők “korán halnak”, hiszen a gyógyulási esélyeik az átlagosnál – amire amúgy nem lehet büszke, egy magára keveset is adó hatalom is – sokszorta rosszabb. Orvoshoz ritkán jutnak el, a kórházakba pedig nem tudják az útiköltséget sem megfizetni. Mit gondol a tisztelt kormány, hány ép foga van a nincsteleneknek, mit gondolnak hányszor voltak életükben fogorvosnál?

A nyomor csak a nyomort termeli újra. Rendjén van az, hogy a közmunkások gyermeke csak szülei örökébe léphet? Milyen ország az, ahol már a születésekor eldől sok ezer gyermek sorsa? Az oktatási rendszer képtelen pótolni a születési helyből adódó hátrányokat, a családnak még a tehetséges gyermekük taníttatására sem telik. Egyéb hátrányokról már nem is beszélve. Így lesz fehér holló, kuriózum, ha egy roma fiú egy –a kormány által elutált –civil alapítvány segítségével Pannonhalmán érettségizhet.

Biztosan rendjén van a csíki sör. De, felfoghatatlan, hogy egy kormány ezt állítsa politikája középpontjába. Nincs elég tennivaló határainkon belül? Vagy úgy gondolják, hogy ezek az “zemberek” úgysem mennek el szavazni, mi a túrónak rájuk a közpénzből bármennyit is pazarolni. Van a jó magyar forintoknak jobb helye is. Fér még jó néhány milliárd a nemzet “strómanja”, jaj dehogy, gázszerelője puttonyába, ott áll a sorban a miniszterelnök “kötélbarátja”, tartják a markukat a Pasa parki jó szomszédok, és hát persze a gyerekeknek is meg kell valamiből állni a saját lábukon. A nyomorban élők segélykiáltása nem jut el nemhogy Lázár úr, de még a megyék fideszes helytartói fülébe sem. A csinovnyik hadat, a hűbéreseket a pénz imádata tartja egyben, a hűségnek ára van. Őket “etetni “ muszáj.

A nedű kóstolása közben itthon százezrek éheztek, milliók várnak arra, hogy őket is megvédendő magyarnak tekintse saját kormányuk. Persze mit várhatunk egy olyan országban, ahol a nemzet egységének megtestesítője, a talán nem is létező magyar köztársaság elnöke, egy szóra sem érdemesítette a hazai viszonyokat. A hatalom levők süketek és vakok, úgy hiszik, hogy amiről ők nem beszélnek az nincs is. Úgy hiszik büntetlenül lehet ellopni a többszörösen hátrányos helyzetűek felzárkóztatására, foglalkoztatására szánt EU-s milliárdokat, talán nem is tekintik embernek azokat, akiket nem hagytak az árok partján,–teljesítették amit ígértek– hanem páros lábbal berúgták oda. Hogy egy klasszikus idézzek :” Akinek nincs semmije, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér”.

Így lett “nemzeti ” ügy a csíki sör, ezért nézi levegőnek a Fidesz kormány a nincsteleneket. Vajon meddig lehet hülyének nézni, palira venni egy ország többségét?

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!