A szentendrei önkormányzat konkrétan nem komplett – kiszedette, majd visszaültette a facsemetéket

A Kétfarkú Kutya Párt aktivistái által március elején ültetett facsemetéket tegnap sorban kiszedték, és ugyanolyan fajtájú és méretű facsemetéket ültettek vissza a helyükbe a szentendrei önkormányzat alkalmazottai. Nem, ez nem a Kétfarkúak tréfája.

Az önkormányzat sunyiságára jellemző, hogy a város honlapjára csak éjszaka mertek kitenni egy értesítést a tervezett akcióról – feltehetően féltek a mozgósítható aktivisták széles médiahátterétől:

„Az időjárás függvényében a napokban áttelepítik a Paprikabíró utcánál szabálytalanul ültetett fákat. Helyükre olyan növények kerülnek, melyek hosszú távon is a helyszínen maradhatnak a fasortelepítés szakmai követelményeinek megfelelően. A Paprikabíró utcánál civilek által elültetett 10 db kisméretű fa áttelepítésére azért van szükség, mert a fák és telepítésük nem felel meg a közterületi fatelepítés szabályainak.” Teszik mindezt annak ellenére, hogy „Szentendrén a városvezetés számára is rendkívül fontos a város zöld felületeinek védelme…”

fa3
Az eredeti akció

Mindezek után egy méltán „nagyon dühös” aktivista írt szerkesztőségi levelet – név, elérhetőség – arról, hogy még március 5-én „gerilla faültettek” a 11-es út menti nagy parkolónál, ahol ezer éve nincs fa, mivel a sűrű forgalom miatt nemigen maradt meg egy sem – aztán nem is erőltette senki a dolgot. Ők viszont saját pénzükön megvették, kiásták, elültették a csemetéket.

Az aktivista felháborodva számolt be arról, hogy március 23-án az önkormányzat kiszedette az MKKP által ültetett fákat.

fa4
Az önkormányzati akció

„Erre mit lép ma a szentendrei fideszes önkormányzat? Kiszedi a fáinkat, hogy a helyére épp ugyanolyan korai juharokat ültessen, mint amit ültettünk mi.

Fontos részlet: egy kertész végzettségű társunk iránymutatásával választottunk fát, kevertünk nekik marhatrágyával és virágfölddel dúsított alapot, amelyet iszapoltunk is. A tetejére mulcsot szórtunk. Szakszerűen jártunk el” – írta a „zöldgerilla”.

A történteket a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület is megerősítette, akik a Kétfarkúakkal együtt bonyolították az eredeti, igazán környezetbarát és önzetlen akciót:

„Március 5-én a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szentendrei csoportja fákat ültetett a 11-es menti nagy parkoló mentén. Összefoglaljuk, amit tudunk az akciójukról:

• a nagy parkoló mentén ‘Acer platanoides’ fák vannak ültetve, vagyis korai juharok, de nem mind maradt meg, ezért maradtak foghíjak;
• a kutyapárt szentendrei aktivistái ugyanolyan fafajtát (tehát korai juhart) ültettek be a hiányzó helyekre;
• kertész közreműködésével csinálták, ráadásul ugyanabba a megmaradt lyukba ültették, sőt a régi favédő drótkerítés maradékait is kiszedték;
• igen, hivatalos engedély nélkül ültették a fákat az aktivisták.

Csütörtökön az önkormányzat egy alvállalkozóval kiszedette az elültetett fákat.

fa2

Slusszpoén 1: a ‘Szentendre Blogol’ csoport vonatkozó posztja alatt kommentben az jelent meg, hogy egyébként az önkormányzat a kiszedett „korai juharok” helyére „korai juharokat” fog telepíteni.

Slusszpoén 2: a civil kezdeményezésű ‘Tegyük ligetté szép Szentendrénket’, melyet Kulcsár Alexandra kezdeményezett, Török Balázs városfejlesztési alpolgármester örömmel üdvözölte.

Gurulva nevetnénk, ha nem épp a szeretett városunkban történne ez az abszurdisztáni eset. De így csak szomorúak vagyunk.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!