A fóti otthonukért tüntetnek a kilakoltatásra ítélt gyerekek

Április 8-án, délelőtt 11 órától békés tiltakozást szerveznek Fóton a gyermekváros – ahogy ők nevezik, a Gyeri – bezárása ellen. A demonstrációt a gyermekváros főbejáratánál tartják. A felszólalók többségében egykori állami gondozottak lesznek, akik saját tapasztalataikról, emlékeikről beszélnek majd; arról, mit jelentett nekik a Gyeriben felnőni.

Az intézmény sorsáról az érintettek is keveset tudnak, értesüléseik szerint a gyermekvárost már idén nyáron elkezdhetik kiüríteni.

Czibere Károly szociális államtitkár januárban jelentette be, hogy 2018 közepétől a gyermekváros, mai nevén Károlyi István Gyermekközpont, befejezi a gyermekvédelmi szolgáltatást. Erre azért van szükség, mert a kormány 2019-re szeretne megszüntetni minden „tömegszerű intézményt”, szakítva azzal a hagyománnyal, hogy az állami gondozottak a város határában, nagy épületekben – jelen esetben a Gyerinek otthont adó Károlyi-kastélyban – a helyi település lakosságától, a társadalomtól távol külön kis társadalmat hozzanak létre.

Az államtitkár szerint a gyerekek csak akkor kapnak „igazi életkezdési esélyt”, ha integrálják őket a társadalomba – idézte a hivatalos indoklást a Népszava.

Arról nem érkezett megfelelő magyarázat, hogy mindezért miért, illetve kiért ölnek közel félmilliárd állami forrást pusztán az épület felújításába. Arról egyelőre nincs politikai indoklás, hogy mi lesz az impozáns és méregdrága ingatlan sorsa – egyelőre csak pletykák keringenek a Mészáros-közeli keselyűkről, akik kinézték maguknak a helyszínt.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!