A tornyot kifelejtették, de máris a tervezett duplája a műugrás helyszíne

Ezen már röhögni sem lehet: váratlanul megduplázódott a „vizes vb” toronymentes műugróhelyszínének a költségvetése.

Kis ugrás a trambulinról – nagy ugrás a költségvetésnek: hirtelen duplájára nőtt a vizes vb műugró helyszínének a költségvetése annak ellenére, hogy a nyertes kivitelező elfelejtette időben megkezdeni az építkezést, pontosabban megfeledkeztek egy apró, ám lényeges kellékről – az ugrótoronyról.

Pár napja még az derült ki a Közbeszerzési Adatbázisból, hogy nem látták előre, hogy a vizes vb-n a toronyugráshoz szükséges az ugrótornyot is megépíteni, ezért besaccolták a tervezési, építési és visszabontási munkát 1,38 milliárd forintra, és meghívtak papíron három, egymást igen jól ismerő építési vállalatot.

vizesvb2
Állítólag ilyen lesz – van még három hónap

A legolcsóbb ajánlatot Tiborcz István régi üzlettársa, Paár Attila tette, ami még így is 1,92 milliárd lett, nagyjából másfélszer annyi, mint gondolták.

Az Index mai információja szerint az uniós közbeszerzési értesítő tájékoztatása alapján a Batthyány térnél megtartandó óriástoronyugrás versenyszámhoz épülő óriástoronyra egy új szerződés keretében még 1 013 333 033 forintot kell rákölteni.

A portál szerint a szervezők mindezt nem költségnövekedésként, hanem a feladatok bővüléseként magyarázzák.

Került, amibe került ez a sajátosan hazai vizes „sosehalunkmeg”, de a pénztárgép azóta is 24 órában zakatol.

A nyitó- és záróprogram cca. 4 milliárd, a lövöldözős Valton őrző-védő másfélmilliárdja, egy FINA Market Street nevű vizes fesztivál és piac kétmilliárdért (?), most hirtelen a műugrás infrastruktúrája s mi még, hova folyik el ez az irgalmatlan mennyiségű pénz A MI ZSEBÜNKBŐL..?

Az már igazán csak aprópénz, hogy egy divatház 211 millió forintért öltözteti az úszószövetség és a szervezőbizottság embereit s az eseményről tudósító újságíróknak nettó 225,7 millió forintért foglalnak szálláshelyeket – ez utóbbi két helyszínén az eredetileg tervezettnél ötszörös, illetve háromszoros költségnövekedéssel. De az USA csapatát is 160 millió helyett 400 millióért láthatja vendégül a nyertes luxusszálló.

S hogy valami jusson a BRFK-nak is: 44 millióért közbeszereznek bombafelismerő eszközöket és szintúgy 44 millió megy el hordozható csomagröntgenek beszerzésére, valamint további 3 millió fémkereső kapukra, illetve kézi műszerekre.

A fentiek tükrében csak egyetlen kérdésnek nincs még gazdája: a „vizes vb” után vajon kire húzzák majd a vizeslepedőt..?

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!