Senkinek semmi köze ahhoz, hogy mi lesz a sorsa az értékes Duna-parti területeknek

Az olimpia tervezett központi helyszínei Budapesten - a pirossal bekeretezett pesti területekről van szó

2017.03.22. 8:10

Úgy tűnik, még magasabb fokozatba kapcsolta az állam a sajtóelhárítási rendszerét, ugyanis több minisztérium – köztük elsősorban a Balog Zoltán vezette humán tárca – után már a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. sem hajlandó eleget tenni tájékoztatási kötelezettségének. Írta a Magyar Nemzet.

Az állami szervezetnél több mint harminc nappal ezelőtt érdeklődött a lap, arról, hogy mi lesz a sorsa annak a Dunához közeli, 16,5 milliárd forintért vásárolt területnek, amit a tervezett 2024-es budapesti olimpia egyik fő helyszínének nézett ki a kormányzat – válasz pedig többszöri ígérgetés ellenére azóta sem érkezett.

Ráadásul a sajtókapcsolatokért felelős vezető, Csókay Ákos kabinetfőnök telefonszáma „nem nyilvános”, tehát a kommunikációs vezetővel éppen csak kommunikálni nem lehet.

A szóban forgó ferencvárosi területet egyébként 2014-ben vásárolta meg az állam a Wing Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt.-től (korábbi Wallis). A cég 2011-ben százmilliárd forintos beruházást tervezett a partszakaszon ezer lakással és 130 ezer négyzetméternyi irodával, ám ebből nem lett semmi, és végül az MNV Zrt. tulajdonába került az ingatlan. A Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre fekvő 15 hektáros Duna-parti terület a Budapesti olimpia 2024 címmel készült megvalósíthatósági tanulmány alapján az atlétikai stadionnak adott volna otthont. Nem mellékes, hogy a vagyonkezelő már a terület vásárlásakor is titkolózott, és csupán az adásvétel tényét ismerték el, a vételárat viszont nem árulták el.

A nyitóképen pirossal bekeretezve a szóban forgó értékes pesti terület, kékkel a már korábban Garancsi István tulajdonába került budai terület, ahová kiemelt beruházásként új városközpont épül – toronyházzal.

Az LMP IX. kerületi képviselője azonban minden részletre kíváncsi volt az üzlettel kapcsolatban, így miután az MNV Zrt. megtagadta az adatok kiadását, Jancsó Andrea pert indított a társaság ellen. A Fővárosi Törvényszék pedig neki adott igazat, ezért a vagyonkezelőnek ki kellett adnia a vásárlás részleteit. A bíróság indoklása alapján a szerződések közérdekből nyilvános adatokat tartalmaznak, így az MNV Zrt. hiába szerette volna azokat titkos adatként kezelni, nem tehette meg.

A vagyonkezelő a bírósági eljárás során gyakorlatilag elismerte, hogy ha nem lesz budapesti olimpia, akkor a terület ingatlanfejlesztési projekt helyszíneként szolgálna, de az egyelőre nem világos, hogy miként.

Jancsó Andrea erről korábban azt mondta lapunknak, két lehetőséget lát. Az egyik, hogy az állam maga fog ingatlanfejlesztésbe a területen, ami azt jelentené, hogy közpénzen lakóparkot, irodaházakat és egyéb kereskedelmi-vendéglátóipari egységeket építenének. A másik lehetőség pedig az, hogy a területet egy magánbefektetőnek adják el, így létrejöhet egy, a Garancsi István-féle kopaszi-gátihoz hasonló beruházás. A képviselő ezzel a kormányközeli milliárdos üzletember XI. kerületi ingatlanprojektjére utalt.

A ferencvárosi területet egyébként nem csak az állami vagyonkezelő kívánta megvásárolni, a hazai ingatlanpiacon is aktív Appeninn Holding Nyrt. is bejelentkezett vásárlóként. Az állam azonban elővásárlási jogával élve a cég előtt megvehette a Duna-parti területet. Az Appeninn Holding Nyrt.-ről korábban érdekes cikket közölt a Világgazdaság, amely szerint a cég részvényeinek harmadát birtokló Lehn Consulting AG nevű társaság ugyanabba a hatezer fős kis svájci településre van bejegyezve, ahova Csányi Sándor OTP-vezér fia, valamint az egyik Mol-leányvállalat elnöke, Zsuga János és a volt MFB-vezér, Erős János is be van jelentve. Az eladó Wing Zrt. pedig azért érdekes, mert ennek a cégnek korábban vezérigazgató-helyettese volt Fürjes Balázs, akit a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. igazgatósági tagjának és a hazai olimpiai pályázat elnökének is kineveztek. Fürjes egyébként emellett az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos is.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!