Nagyinterjúban tálalt ki a nemzetbiztonsági főigazgató az Indexnek: sokkoló információk!

Kép forrása: Index.hu, Huszti István

Katrein Ferenc 2000-től 2013-ig dolgozott a Nemzetbiztonsági Hivatalban (NBH) majd az Alkotmányvédelmi Hivatalban (AH). Az extrémizmussal foglalkozott, azon belül is a szélsőjobboldallal és a nemzetközi terrorral, valamint kémelhárítással. Műveleti igazgató volt a legmagasabb beosztása, később a főigazgató vezető főtanácsadója lett. Jelenleg külföldön él, civilként. Az Indexnek exkluzív interjút adott, ahol olyan információkat osztott meg, amilyeneket kémelhárítótól még sosem hallottunk.

Katrein úgy fogalmaz a leszerelésével kapcsolatban: „úgy vettem észre, hogy azok a szakmai értékek és elvek, amiket vallok és ami mellett én felnőttem, nem teljesen valósultak meg az utolsó időszakban. Ezért úgy gondoltam, nem fogok tudni azonosulni olyan dolgokkal, amik az én szakmai felfogásomnak nem felelnek meg.”

Az Index kérdésére, miszerint érzett-e olyasmit, hogy megváltozott a politikai hozzáállás Oroszországhoz, és hogy a politikai szintről le lettek fojtva a szolgálatok, Katrein úgy felelt:

„Igen. Nem csinálhattunk meg szakmailag indokolt aktív műveleteket, és a nemzetközi együttműködések is le lettek építve a korábbiakhoz képest. De hangsúlyoznám, én 2013-ig voltam házon belül, azóta pedig már új vezetés van, amiről nem tudok nyilatkozni. A jelenlegi főigazgatónak pedig életkorából fakadóan sem lehet már orosz kötődése.”

Azt is megkérdezték tőle, hogy tízes skálán mennyire súlyos az orosz veszély jelenleg Európában. A volt főigazgató szerint kilences-tízes, a legmagasabb fokozatú fenyegetettséggel számolhatunk. Úgy fogalmazott: „egy titkosszolgálati offenzíva zajlik az Európai Unió ellen, ennek pedig részei azok a befolyásolási műveletek, amiben az oroszoknak komoly tudásuk és hagyományaik vannak. Oroszország ott van a migránsválság elmélyítésében és főleg annak felhasználásában a propagandára, a befolyásolásra. A kölni eseményeknél vagy más szexuális bűncselekményeknél például annak a hangsúlyozásában, hogy azt a német vagy nyugati hatóságok és média el akarja hallgatni.”

Katrein őszintén vall az interjúban egykori főnökéről Galambos Lajosról, a nemzetbiztonsági szolgálat romagyilkosságokhoz és a bőnyi rendőrgyilkossághoz és az ahhoz kapcsolódó orosz hírszerzői jelenléthez fűződő viszonyáról, a polgári beszervezés módszereiről, a más szolgálatokkal való konfrontációról a magyarországi orosz befolyás miatt, és sok minden másról, amit aligha hallottunk eddig kiugrott elhárítótól.

A teljes interjú itt olvasható.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!