Lázár kommunista módszerei megbuktak. A „vörös csillag üzletben” a Fidesz is érintett lehet

foto: 24.hu köszönjük!

Csendben kihátrálnak a kormánypártok Lázár János és Semjén Zsolt nagy vihart kavart javaslata mögül, amely tiltott önkényuralmi jelkép használatára hivatkozva akár kétéves börtönbüntetéssel fenyegetné a Heineken forgalmazóját – értesült a hvg.hu. A tervezetet még a Fidesz-frakció jogászai is védhetetlennek találták.

„Na és? Ma beleállunk, aztán majd kiállunk belőle” – cinkos mosollyal a bajsza alatt így kommentálta hétfő kora délután a parlamentben egy fideszes képviselő a hvg.hu információját, hogy a kormánypártok szépen csendben ejtik majd a múlt héten benyújtott lex Heinekent, amely akár kétmilliárd forintra vagy letöltendő szabadságvesztésre büntetné az önkényuralmi jelképek – mint a vörös csillag – kereskedelmi célú felhasználóját. A dolog pikantériája, hogy a javaslat egyik benyújtója, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn úgy tartotta meg indulatos, Heineken-ellenes expozéját a tervezet frissen kezdődött általános vitájában, hogy a Fidesz és a KDNP délelőtti frakcióülésén már elhangzott: átgondolatlan volt és nem állja ki az alkotmányosság próbáját a javaslat.

Kósa Lajos frakcióvezető az ülésen, úgy tudjuk, viszonylag hosszan sorolta, hogy mi a baj a Lázár János és Semjén Zsolt javaslatával. Az egyik például, hogy a nemzetközi és uniós védjegyszabadalmi szabályok alapján bíróság előtt Magyarországnak nem lenne esélye a Heinekennel szemben. A holland gyártó vörös csillaga nemzetközileg védett védjegy, és ha Magyarországnak ezzel baja van, akkor azt sokkal korábban jeleznie kellett volna – legkésőbb mondjuk az európai uniós csatlakozáskor, amivel egyúttal az áruk szabad mozgásáról szóló egyezmény szabályait is elfogadta. Létezik ugyan olyan, hogy egy védjegy bizonyos okok miatt módosított formában szerepel egy adott országban, de azt nagyon nyomós indoklással alátámasztva kell kezdeményezni és nem több évtizeddel az után, hogy az érintett gyártó forgalmazni kezdte a terméket. Az olyan apróságokról már nem is beszélve, hogy hiába tiltanák be a vörös csillagos sört Magyarországon, egy sima – mondjuk német – Bajnokok Ligája-meccs közvetítésével (a Heineken a BL egyik főszponzora) a focipálya melletti molinókon ugyanúgy eljuthatna több millió magyar háztartásba.

A frakció jogászai szerint a hazai Alkotmánybíróság és a nemzetközi bíróság előtt is védhetetlen a tervezet: mindkettő kimondta már korábban, hogy a vörös csillag puszta használata nem elegendő a büntethetőséghez, csak akkor szankcionálandó, ha a köznyugalom megzavarására alkalmas magatartás társul hozzá. Ebből a szempontból pedig nincs különbség aközött, hogy a Munkáspárt (amúgy békés) vezetőjének kabáthajtókáján vagy egy sörösüveg címkéjén szerepel a szimbólum.

A tervezet harmadik gyenge pontja, hogy kimondaná, hogy a kormány egyedi határozattal teljes vagy részleges felmentést adhat a tiltás alól, ha a kérelmező bizonyítja, hogy „az önkényuralmi jelkép használatához olyan különös méltánylást érdemlő magánérdeke fűződik, ami az önkényuralmi jelkép által érintett társadalmi csoport érzékenységét nem sérti”. Valamit ugyanis vagy szabad használni, vagy nem szabad: a bíróság előtt az biztosan nem állja meg a helyét, hogy van, akinek megengedi ugyanazon szimbólum használatát, valakit meg megbüntet miatta.

Lázár – a javaslat benyújtása óta nyíltan amúgy először – elismerte, hogy az indítvány benyújtásának oka, hogy a Heineken-csoport piaci erőfölényével visszaélve ellehetetlenítette az Igazi Csíki Sör erdélyi előállítását és forgalmazását. (Az ügyben eddig megszólaló kormánypárti politikusok eddig csak ködösítettek és „absztrakt erkölcsi megfontolással” és vizuális környezetszennyezéssel indokolták a szigorítást). „A magyar nemzeti érdek következmények nélkül nem sérülhet sem Magyarországon, sem az országhatárokon kívül” – jelentette ki Lázár, arra kérve képviselőtársait, hogy minden esetben védjék meg a magyar nemzeti érdeket is, így amennyiben azt „védjegy vonalon” támadják, akkor arra egy védjegyüggyel válaszoljanak.

Ez azért figyelemreméltó, mert egyébként nem emlékszünk arra, hogy jogvitába keveredett romániai magyar vállalkozót ilyen szinten védelmébe vett volna a magyar kormány, így adódik a kérdés: ki lehet Lénárd András csendestársa?

Azon gondolkodtunk, hogy ha ismerhetnénk minden szereplőt az ügyben, nem találnánk-e valamelyik magas rangú fideszes és az Igazi Csíki Sör gyártója között valamilyen régi baráti kapcsolatot.  A csíkszeredai vállalkozó egy februári nyilatkozata, a szlovákiai társalapító cég körüli személyi összefonódások, valamint egy miniszteri látogatás alkalmával készült fotósorozat segíthet eloszlatni a homályt.

Lénárd akkor társa személyéről nem tudott nyilatkozni, azonban azt tudjuk, hogy magyar ember, aki a barátja, tehát nem csak egy utcáról beesett befektető

Ha azt feltételezzük, hogy Lénárd állítása igaz, akkor a rövid nyilatkozat két fontos támpontot ad: 1. a csendestársa magyar ember, aki 2. a barátja, nem pedig utcáról beesett befektető.

Menjünk vissza az időben: 2015 nyarán az Átlátszó Erdély megírta, nem egészen állja meg a helyét a sörgyár azon állítása, miszerint az Igazi Csíki Sör Manufaktúra helyi többségi tulajdonban áll. A csíkszentsimoni gyár tulajdonosa a Lixid Project SRL, a céget pedig fele-fele arányban birtokolja Lénárd András, valamint a Hollandiában bejegyzett Lixid Holding B.V.

A Lixid Holding B.V. alapító okiratából kiderül, hogy ezt a vállalkozást két további cég alapította: a brit Bluehill Investment Limited, melynek igazgatója egy Conor Delaney nevű, ír származású személy – ez a cég valószínűleg egy ún. shell company, mely egy off-shore céget rejt. A jelenleg ismert off-shore adatbázisokban nem találtuk meg ezt a céget, ez a nyom tehát hideg.

De kicsoda Lénárd barátja?

Térjünk vissza az idézett nyilatkozat második részére, miszerint Lénárd csendestársa egyben barátja, illetve hogy az illető „nem az utcáról esett be”.

Néhány éve, amikor Lénárd András még törpe vízerőművekben gondolkozott, az Úz-völgyi erőművet felépítő Hivatalos SRL-ben 2012-től 50 százalékos részesedéssel bírt egy Winsland Holdings Limited nevű, ciprusban bejegyzett cég. Erről a cégről a sajtó egybehangzóan állítja, hogy Világi Oszkár érdekeltsége, a vállalkozó pedig ezt meg is erősítette Egyed Ufó Zoltánnak, az uh.ro újságírójának. A 7,48 megawattos, hét gátból és 15 turbinából álló erőművet 2015-ben vásárolta meg az MVM.

Nos, azt nem tudjuk, hogy Világi Oszkár és Lénárd András barátok-e, azonban biztos, hogy ismerik egymást: korábban ugyanis már volt közös üzletük.

Fontos adalék még, hogy 2015 augusztusában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megtekintette az Igazi Csíki Sör gyártósorait Csíkszentsimonban. A Nemzetgazdasági Minisztérium erről nem adott ki sajtóközleményt, de a látogatásról Varga fotósorozatot publikált a Facebook-profilján – itt Lénárd András mellett Világi Oszkár is több helyen jól látható.

Nem könnyű pár fotó alapján, egy-egy személy csoportban elfoglalt helye, öltözete, testtartása és gesztusai alapján erőviszonyokról vagy egy cég tulajdonosi struktúrájáról bármit is elmondani, az azonban a felületes szemlélő számára is feltűnik, hogy a többiekhez képest látványosan alulöltözött, pólót-rövidnadrágot-papucsot viselő felvidéki nagyvállalkozó mennyire otthonosan mozog a csíkszentsimoni sörgyárban.

Világi az egyik fotón a csoport közepén álló Varga Mihálynak magyaráz, miközben úgy tűnik, mintha Lénárd a beszélgetésből ki lenne zárva. Egy másik fotón szintén az előtérben, az árpával (?) teli fémtartályt szemlélő miniszter mellett áll, egy harmadik képen pedig a gyártási folyamatot mutató alkalmazott mellett, Varga előtt, de félig a miniszter fele fordulva sétál. A miniszterhez való állandó közelsége, fesztelen magabiztossága azt sugallja, hogy ő több egyszerű kíváncsiskodónál, vagy véletlenül odacsöppent látogatónál.

A sorozaton felismerhető még Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport Társasági Kapcsolatok ügyvezető igazgatója is – a fotók alapján ő viszont a figyelem középpontjától távolabb, a háttérben áll.

Mindezek ismeretében csak annyit kérdezünk, hogy Önök szerint is előfordulhat, hogy egy újabb olyan ügyet találtunk, ami ismételten bizonyítja, hogy a „polip” keze messzire ér?

[poll id=”5″]

 A cikk alapja: hvg.hu, erdely.atlatszo.hu

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!