Őrület: a fideszes államtitkár szerint a korrupció csak ellenzéki marketingjelszó

Csepreghy Nándor (Fotó: Botár Gergely)

Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese a 444-nek adott interjúban próbálja védeni a védhetőt és a védhetetlent. A terjedelmes interjú központi témája az, hogy vajon miért égett rá a Fideszre a korrupció?

Az elmúlt hét évből gyakorlatilag mindenki tud legalább egy korrupció-gyanús ügyet említeni, ott tartunk, hogy lényegében szavak szintjén összeköthető a kormánypárt a korrupciós ügyekkel. A következő leírt nevek, szavak például egyértelműen társulnak az átlag média-fogyasztó fejében valamilyen visszaéléshez.

Simicska, Rogán, Felcsút, Quaestor, Mészáros Lőrinc, TV2, vadászház, Nemzeti Bank, Debrecen, Hódmezővásárhely, Svájc, BKV.

Miért? Bármennyire is dolgozik a kormányzat azon, hogy a teljes magyar médiapiacot uralja, vannak még szabad gyökök, akik nem restek kideríteni, meg címlapra tenni azokat az ügyeket, ahol sáros XY kormányzati szereplő. A Társítás pedig a második-harmadik témába vágó cikknél végbe is megy, mert ha például kijön egy hír azzal a címmel, hogy;

„XY 5 millió közpénzt égetett el egy felcsúti stadionban”

vagy

„XY rokonai csinálnak valamit, ami annyiba kerül, mint egy raklap Lúi Vittyon táska”

Akkor a fejekben egyértelmű társítás jön létre XY személyét és pártcsaládját érintően, hogy az bizony legalább annyira korrupt, mint amennyire szaporák a macskák tavasszal.

Csepreghy az ELTE-n pusztán ellenzéki marketingjelszónak nevezte a rendszerszintű korrupciót, pedig egy rakás jel, vagy bizonyíték van, ami alapján Magyarországon tényleg rendszerszintű a korrupció, amire a kormány csak annyit tud mondani, hogy nem így van.

Az izsáki polgármester például épített magának és családjának egy fenszi kis vadászkuckót (értsd: villát) EU-s támogatásból, pedig ahhoz a pénzhez semmi köze nincs, mégis magáévá tehette. Erre az államtitkár-miniszterhelyettes úr csak annyit tudott mondani, hogy:

„Vissza kell fizetnie a támogatást.”

Mi lesz, így? Lebukott, törvényt sértett? A nyomozás majd kideríti, de ha visszafizeti a pénzt (nem tudni mibű) akkor nem történt semmi. Nincs itt semmi látnivaló. A kormányzat nagy jelszava a Kovács Zoltán által, az akkor még az ATV-n futó Kálmán Olga Egyenes beszéd c. műsorában elmondott;

„de, sikerült?”

című kétszavas, ami a Fidesz kormányzati esszenciája. Elloptam a pénzt anyámtól, lebuktam, de visszaadom neki. Elloptam? Sikerült? Ha visszaadom a pénzt, akkor mehet tovább minden? Bizonyára próbálták őket jól felnevelni, hogy tisztességes emberekké legyenek.

A következő kérdéskör Rogán Antal belvárosi ténykedéseivel kapcsolatos volt, melyben az államtitkár-miniszter-helyettes-úr egy mondatban rendezte le a teljes 90-es éveket, és a belvárosi ingatlanmutyit, nézzék csak:

444: „…Az emberek látják azt is, az ügyészség nem foglalkozik például Rogán Antallal, akinek a neve felmerült a Vizoviczki-nyomozásban, Portikkal kapcsolatban

Csepreghy Nándor: Értem, amit mond, de hogy lehet az, hogy ha a 90-es évek alvilágának meghatározó figurái vádolnak egy többször is megválasztott politikust, akkor egyből legitim forrásaivá válnak a magyar médiának?

Hibátlan logika, a forrás meg milyen már?

Az interjúból kiderül, hogy Csepreghy Mészáros Lőrinccel ugyanúgy van, ahogy a Fidesz általában. Szerinte ugyanis Mészárost csak démonizálják, ugyanis

„egy-egy emberre irányítani azt a dühöt, ami az emberekben van, az szerintem inkorrekt.”

A dolgot, hogy Orbán Viktor barátja a legsikeresebb ember ma a Kárpát-medencében, a fideszesek se lenyelni se kiköpni nem tudják, a mezei szavazók, szimpatizánsok számára kínos és kellemetlen ez a rendszeresen előkerülő ügy, amiről legszívesebben nem is beszélnének.

Simicska Lajos korábbi kiemelt szerepéről, valamint arról, hogy a 3-4 legnagyobb magyar építőipari cég tulajdonosai mind kapcsolatban állnak Orbán Viktorral (Mészáros a szomszédja, Garancsi jó barátja… ) azt a választ adta, hogy:

„Ez egy 10 milliós ország, ha akar, mindenkit össze tud kötni mindenkivel”

De tegyük hozzá, ez azért nem egészen így van. Bár igaz, hogy biztosan ismer mindenki olyan embert, aki már látta Orbán Viktort élőben, és egy-két emberen keresztül biztosan van olyan is, aki már beszélt vele. Vagy kifütyülte, de azért ez nem ugyan az, mint tendereket nyerni és adópénzből élni.

Csepreghy Nándor a Tiborcz István közvilágítás-korszerűsítő pályázatokat sorra elnyerő (egykori) cége az Elios ügyében is csak kitérő válaszokat adott, szerinte a pályázatokon az nyert, aki a legjobb volt, a rokoni szálnak – természetesen –  semmihez semmi köze. Szavaiból kiderül, hogy még csak szóra sem érdemes az a tény sem, hogy a miniszterelnök veje több alkalommal is egyedüli pályázóként nyert, mert több cég nem indult. Na persze ne is várjuk az államtitkártól, hogy elmondja, azért nem indult más, mert le volt előre osztva, hogy ki indulhat, ki nyerhet. Ez nem az ő dolga.

Másik ügy. Egy svájci székhelyű energetikai cég a MET és a Magyar Állam közt nyélbe ütött szerződés lényege az volt, hogy a külföldi cég gázt ad el nekünk, és annak ide-oda „utaztatásával” a külföldi tőke jól járt, a fogyasztók pedig annyira nem. A kérdés így hangzott:

444:”…nyugatról az orosz gáznál olcsóbb gáz érkezett az országba, ezt a MET hozta a határig, ott eladta az állami földgázkereskedőnek, mert csak az hozhatott át gázt a határon. Aztán Magyarországon a MET-csoport újra visszavette a gázt. Az áthozatalért 2,5 forintot fizetett a MET köbméterenként, de a behozott gáz köbmétere így is 32 forinttal olcsóbb volt, mint az orosz gáz. Miért nem lehetett azt a 32 forintos árrést odaadni az embereknek, vagy miért nem gazdagította ez az államot?

Csepreghy azonban ebben semmi kivetnivalót nem talált, de elmondta, majd megoldják ezt is, mint Paks 2-őt. De folytatódott a Cinizmus-cunami;

„444: Sok sikert ehhez, de az eredmény megmarad: sok milliárd forinttal gazdagított az állam egy olyan üzleti kört, ami megint csak nem áll messze Orbán Viktortól.

Csepreghy: Megint csak azt tudom mondani, hogy 10 millió magyar állampolgár közül senki sem áll messze a miniszterelnöktől.”

Az interjú egyébként itt olvasható, van még bőven téma, kitér például a IX. és I. kerületi lakás-osztogatásokra is, ahol szintén fideszesek vagy hozzájuk közel álló fideszesek jártak jól.

Azoknak akik szeretik, ha egy történet végén van tanulság is, zárásként álljon itt egy utolsó bekezdés Csepreghy államtitkár gondolatmenetéből:

Letelepedési kötvények = az állam jól járt.

Trafik koncesszió = az állam jól járt.

Fideszes médiabirodalom = az állam jól járt.

Na jó, de ki az az állam? Rogán? Habony? Mészáros?

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!