El sem hinnéd, hány kutyatámadás történik Magyarországon, és hány marad büntetlenül…

Házi kedvenc, házőrző, cukiság, gyilkos. Ahány kutya, annyi indok, amiért valaki az ember legjobb barátját fogadja maga mellé. A felelős kutyatartás azonban még mindig nem túl népszerű hazánkban. Magyarországon évente csaknem ötezer veszélyes kutyaharapást regisztrálnak, ezekből 4 halált is okoz, melyek legnagyobb részét a 6 éves kor alatti gyermekek szenvedik el.

Letépte egy várpalotai asszony orrát egy kutya. Egy férfi szedte le róla, aki az utcában lakik, miután meghallotta, hogy a nő üvölt a fájdalomtól. Az amerikai staffordshire terrier az egyik közeli házból szökött ki, úgy tudni, nem most először. A helyiek szerint rettegésben tartja a környéket, hangzott el a hír napokban a TV2 Tényekben.

Fokozatosan kell a felelősség érzetét kialakítani egy kisgyermekekben, akik így nem csak egy esetleges kutyatámadástól menekülhetnek meg, de megtanulnak megfelelően viszonyulni a négylábúakhoz. Sokak szerint a kutyatartást más európai országokhoz hasonlóan jogosítványhoz kellene kötni – írja a vitalzone.hu.

Külön Facebook-csoport is létezik annak kiharcolása érdekében, hogy:

  • büntessék szigorúan azt, akinek a kutyája közterületen piszkít
  • büntessék börtönnel azokat, akik kutyájukat szabadon engedik az utcán kóborolni
  • legyen szigorú, chipes nyilvántartása minden kutyának
  • fokozzák a sintérek hatékonyságát, begyűjtési sebességét: az utcákon ne legyenek kutyák!
  • legyen hova fordulnia annak, akinek a szomszéd kutyája hangos ugatásával, vonyításával tönkre eszi nyugalmát. A kutyatulajdonos kötelezhető legyen a zajok minimalizálására!

A Magyar Narancs gyűjtése alapján 1999-ig jogerős, letöltendő börtönbüntetést egyedül az 1994-es gödöllői eset felelősei kaptak, egyébként a kutyatámadások során a gazdi szinte mindig megúszta az állat cselekedetét. Egy kis emlékeztető a jelentősebb támadásokról ’93-tól 2000-ig:

1993. április 17. Egy kecskeméti tanyán négy dog támad egy kisfiúra, aki belehal sérüléseibe.

1993. május 17. A szegedi egyetemi sportpályán három német juhászkutya támad egy egyetemista lányra, több mint nyolcvanszor harapják meg.

1994. október 5. Egy piliscsabai tenyésztőtől elszabadul egy rottweiler és egy pitbull. Maradandó sérüléseket okoznak egy 65 éves nőnek.

1994. október 6. A leghírhedtebb magyarországi kutyatámadás: három pitbull Gödöllőn az utcán öl meg egy 72 éves nőt.

1996. március 5. Budapesten, a VII. kerületben pitbull okoz 8 napon túl gyógyuló sérüléseket egy kisfiúnak.

1996. április 4. A Bimbó utcában, Budapest II. kerületében egy élelmiszerbolt előtt gazdátlan pitbull támad az emberekre. Bár nem harap meg senkit, altatólövedékekkel ártalmatlanítják.

1996. május 2. Zalaudvarnokon kuvaszok támadnak egy 69 éves nőre, lerántják a bicikliről, és halálra marcangolják.

1996. május 16. Budapesten, a VIII. kerületi Népszínház utcában egy nő kiskutyáját sétáltatja. Egy pitbull a kutyára támad, a nő felveszi, erre a pitbull őt harapja meg.

1996. május 29. Budapest XVI. kerületében egy hároméves kislányt sebesít meg életveszélyesen egy pitbull és egy német juhászkutya.

1996. május 31. A budapesti VII. kerületben gyerekek labdáznak. A labda egy addig békés pitbull terrier elé gurul. Az egyik gyerek a labdáért szalad, a kutya ekkor mar a felkarjába. A kórházban 40 öltéssel varrják össze.

1996. június 26. Szerecsenyben (Győs-Sopron-Moson megye) egy farkaskutya-keverék a kerítésen átugorva az utcán harapja át egy tízéves fiú torkát, aki életveszélyes sérülésekkel kerül kórházba.

1996. augusztus 5. Budapesten, a Bécsi úton egy szájkosár és póráz nélkül sétáltatott pitbull egy az óvodából édesanyjával együtt kilépő hatéves gyerekre támad. A közelben tartózkodó rendőr lelövi a gyerek nadrágját szaggató kutyát; személyi sérülés nem történt.

1996. szeptember 18. Egerszalókon (Heves megye) egy hétéves kisfiúra rottweiler támad, a gyereket súlyos sérülésekkel szállítják kórházba.

1996. november 20. Gönyüben egy elszabadult pitbull megtámad egy kislányt, majd a segítségére siető szomszédokat.

1997. március 27. Táton hétéves gyerekre támad egy pitbull.

1997. április 29. Polgáron (Hajdú-Bihar megye) egy német juhászkutya nyolcéves lányt marcangol halálra. A vizsgálat szerint az állat az Agrokémia telephelyét őrizte, de az eset a kerítéstől 300 méternyire történt.

1997. július 16. Mőzs községben (Tolna megye) egy hároméves kisfiút a család kutyái ölnek meg.

1997. július 22. Csepelen német juhászkutya támad egy 74 éves nőre és lányára.

1997. július 25. Csepelen egy kétéves kisfiút támad meg dobermann, a gyereket életveszélyes sérülésekkel szállítják kórházba.

1997. november 4. Lábod községben egy 65 éves nőre támad két kaukázusi juhászkutya. Az áldozat belehal sérüléseibe.

1998. január 2. Budapest XIV. kerületében egy kutyát sétáltató házaspárt, majd egy arra bicikliző kislányt támad meg egy kertből kiugró német juhászkutya.

1998. február 7. Magyarbánhegyes határában egy mozgássérült férfit marcangol halálra egy német juhászkutya és egy újfundlandi.

1998. február 28. Budapesten, Zuglóban hétéves kisfiút harap meg rottweiler.

1998. április (?) Verőcén egy pitbull lovakra támad. Először a kiscsikót, aztán a segítségére siető kancát is összeharapdálta, a lovas szerencsésen megmenekült.

1998. július 4. Szirmabesenyőn (BAZ megye) két utcára szabadult „harci kutya” támad meg egy 60 éves férfit, súlyos sérüléseket okozva.

1998. október 4. Mátrafüred közelében, az erdőben két kisgyerekre és az őket kísérő felnőttre támad két német dog.

1998. november 24. Budapesten, Zuglóban két pitbull harap meg egy kutyasétáltató nőt és a segítségére siető férfit.

1998. november 25. Két rottweiler egy gödöllői asszonyra támad, súlyos sérüléseket okozva.

1999. február 9. A Makó közeli tanyavilágban német juhászkutyák támadnak egy 76 éves férfira. Az egyes hírek szerint „felismerhetetlenségig összemarcangolt” embert életveszélyes állapotban szállítják kórházba.

1999. február 26. Egy rottweiler nyolcéves kisfiúnak okoz életveszélyes sérüléseket Budapesten, a IX. kerületben.

1999. március 24. A Tolna megyei Kurdon két boxer-staffordshire terrier keverék (más források szerint bullterrier) marcangol halálra egy 85 éves nőt saját udvarában. A kutyák a rossz kerítésen át a szomszédból jutottak be, letépték az áldozat két lábát és egyik karját.

1999. március 29. Két rottweiler támad egy bicikliző kisfiúra, súlyos sérüléseket okozva. A kutyák nem voltak beoltva veszettség ellen.

1999. április 7. Pécsett két pitbull támad egy járókelőre. A férfi saját autója tetejére menekül, így megússza kisebb lábsérülésekkel.

A Vitalzone gyűjtése alapján jelentős támadások 2000 után, erősen hiányos listával:

2005. augusztus 3. – Életét vesztette egy 84 éves asszony, akit egy kaukázusi juhászkutya támadott meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szabolcsveresmart községben; az idős nő a kórházba szállítást követően hunyt el.

2005. augusztus 26. – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén saját kutyája támadott meg egy 74 éves asszonyt, aki olyan súlyosan megsérült, hogy 31-én belehalt sérüléseibe.

2005. december 23. – Feltehetően saját rottweiler kutyája marta halálra azt a férfit, akinek holttestére másnap találtak rá a Csongrád megyei Magyarcsanád egyik lakóházában.

2006. szeptember 6. – Tragikus baleset történt az Albertirsa és Ceglédbercel közötti egyik tanyán, ahol egy elszabadult rottweiler halálra mart egy féléves csecsemőt.

2007. március 11. – Kiskunfélegyházán otthonában megtámadta gazdáját egy rottweiler kutya. Az idős nő a kórházban belehalt sérüléseibe.

2008. február 16. – Kutyák marcangoltak halálra egy férfit Egerben, akit egy hétvégi ház udvarán találták meg holtan az Eger határában lévő almári üdülőkörzetben.

Nem ér véget a lista, de úgy tűnik, ezekről az esetekről nem vezetnek nyilvántartást, nem összesítik őket egyetlen adatbázisba. Mindössze statisztika létezik: évente 5000 támadás, ebből átlagosan 4 halálos kimenetelű…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!