Corleone érseke szembeszegült a maffiával

Ismét komoly, maffiaellenes lépésre szánta el magát Michele Pennisi, szicíliai katolikus érsek. Az egyházi vezető azt mondja, véget akar vetni annak, hogy a bűnözők a keresztapasággal, az egyház hallgatólagos támogatásával szereznek maguknak társadalmi megbecsülést és tiszteletet, ezért a körzetében nem lehetnek többé keresztszülők a maffiózók.

Pennisi körzetébe tartozik az a Corleone nevű település is, amit Mario Puzo, A keresztapa című regénye, illetve az abból forgatott film tett világhírűvé. Az érsek februárban szánta el magát lépésre, miután Corleone lelkésze az unokahúga keresztapjává fogadta egy ismert gengszter fiát, Toto Riinát.

rsek

Az érsek elismeri, hogy az új szabálynak nem lesz egyszerű érvényt szerezni, hiszen az „omerta”, vagyis a hallgatás törvénye miatt, nem lehet biztosan tudni, hogy kik valójában a maffia tagjai. „Nem lehet valakit pletykák alapján megítélni” – mondta. A keresztszülőség tilalma ezért azokra vonatkozik, akiket súlyosabb bűncselekmények miatt ítélt el a bíróság.

Pennisi ugyanakkor hozzátette, hogy a bűnbocsánat elnyerésének lehetősége a maffiózókra épp úgy vonatkozik, mint mindenki másra. „Ha valaki meggyónja, hogy rosszat tett, és szeretne megbocsátást nyerni, akkor beszélhetünk ennek az útjáról” – nyilatkozta.

Michele Pennisi érseket 2008-ban rendőri védelem alá helyezték, mert rengeteg halálos fenyegetést kapott, miután megtagadta az egyházi temetést egy maffiacsalád fejétől, Crocefisso Emanuellotól.

(BBC)

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!