Beindult a gladiátorképzés: küzdősportra, lövészetre, grundbirkózásra (!) is tanítanák az iskolásokat

A kormány a drámai Pisa-felmérések tanulságai helyett a küzdősport-oktatás bevezetésével kívánja bővíteni az eddig a tornára, atlétikára, labdajátékokra épülő testnevelés-órák programját.

Az iskolai küzdelmek új területe lehet a lövészet is, miután megcélozták, hogy három éven belül minden nebuló kapjon lőkiképzést az intézmények szervezésében. A célra három év alatt mintegy 500 millió forintot költenének.

Az iskolai tornaórák edzésformáinak kiegészítése a lövészettel szorosan kapcsolódik a kormány lőtér-fejlesztési programjához, amelynek keretében a következő három évben 197 lőteret építenének Magyarországon, összesen 27 milliárd forintból. Erről Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a múlt év végén.

A Népszava információi szerint az újabb militáns előterjesztés célja, hogy a gyerekek tanulják meg az agresszió tudatos kezelését: például hogyan kerüljék el a verekedést, de ha kell, védjék meg magukat.

A tervezet készítői azonban azt is megjegyzik: a lövészetet nem szükséges olyan hangsúllyal és óraszámban tanítani, mint például a karatét, a dzsúdót, a grundbirkózást. Az iskolák maguk dönthetnek majd arról, hogy bővítik-e a sportlövészettel a testnevelési órák tananyagát, de a lehetőséget a kormányzat ettől függetlenül minden gyereknek biztosítaná.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!