Hirtelenjében 15 milliárd közpénzből politizálhat az egyház

Ugye emlékszünk még Rétvári Bence KDNP-s államtitkár szavaira, amit a drámai fagyok idején eresztett el, amikor legalább 200 ember halt meg a rendkívüli hideg következtében..?

A kormány a rendkívüli hideg ellenére sem kér segítséget a nem állami intézményektől, és nem nyittat ki templomokat sem – nyilatkozta a krisztusi szeretet jegyében Rétvári, mivel meggyőződése szerint a többletforrásokkal a jelenlegi szálláshelyek is meg tudják oldani a pluszfeladatokat.

Emlékszünk még arra, amikor a katolikus templomok környékén gyűjtöttek aláírásokat a kormány propagandájához a bevándorlási kvóta ügyében..? Például Felcsúton. Avagy Balázs Tamás győri plébánosra, aki a szószékről buzdította ugyanerre az elképedt híveket?

Vagy felidézhetjük egy Osztie Zoltán nevű belvárosi plébános kinyilatkozását is, aki arról győzködte a hallgatóságát, hogy miért nem tilos, hanem egyenesen szükséges és üdvös volna a papoknak a közélet kérdéseibe beleszólni – s rögvest hozzá is tette, hogy de azért ettől még nem lesz fideszes pártkatona.

Nos, szép dolog a hit, de van az a pénz, amiért tabut tör az egyház és politikai cselédnek áll.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma februári támogatási szerződéseinek nemrég közzétett összesítéséből kiderül: 15 milliárdot osztott szét az egyházak között, aminek több mint a felét kapta maga a Magyar Katolikus Egyház. De jutott a Hit Gyülekezetének is, bár „mindössze” 270 millió – alig kevesebb, mint a Baptista Egyháznak.

A napi.hu adatai szerint a második legnagyobb összeg, közel három milliárd a Magyarországi Református Egyháznak jutott, míg bő egymilliárdnak a Magyarországi Evangélikus Egyház örvendhet Isten és Balog Zoltán áldásával.

Ez utóbbi felén osztozhattak csak a hazai zsidó szervezetek: 31 millió forintot kapott a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita közösség, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség 87,6 millió forinthoz, míg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége 420,23 millió forinthoz jutott.

245 millión osztozhat a három buddhista gyülekezet, de jutott 6-6 millió az iszlám és a muszlim közösségnek is.

Az Orbán Viktor miniszterelnök gyermekeit megkeresztelő Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek nem jutott egy fillér sem.

Nekik megmaradt a hit.

(kép: illusztráció)

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!