Mi történt Gyurcsány Ferenccel? Olyat mondott a Tv-ben, amit nem tudunk mire vélni…

Forrás: 24.hu

A nagyon gazdag emberek között kialakul egyfajta rivalizálás, aminek lényegében semmi értelme nincs, hiszen a milliárdos nagyságrendű vagyon már akkora, hogy szinte lehetetlen elkölteni, mégis, a tehetősek büszkesége néha előtör. Így történt ez Gyurcsány Ferenccel is, aki az ATV Egyenes Beszéd című műsorában fejtette ki véleményét a gazdagságról, és az ahhoz köthető politikai magatartásformákról.

Rónai Egon felvetette a témát a stúdióban, hogy bizonyos felvetések szerint azért fáj az MSZP „fizessenek a gazdagok” kampánya Gyurcsánynak, mert ő maga is gazdag ember. Erre a volt miniszterelnök olyasmivel állt elő, ami a fentebb említett mércézésen kívül semmi más üzenetet nem hordozott.

„Csak az idei évben 460 millió adót fizettem be. Több adót fizettem be idén, mint amit Botka László egész életében keresni fog.”

A műsorvezető vissza is kérdezett, hogy pontosan értette-e a mondatot, és hozzátette, hogy ehhez azért sokat is kell keresni. Ha igaz Gyurcsány Ferenc állítása, a milliárdosoknak kedvező 15% szja kulccsal számolva ez a tegnapi napig háromezermillió, vagyis hárommilliárd forint jövedelmet jelent Gyurcsány Ferencnek ebben az évben.

Nem kell túl jó matekosnak lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk: ez egy évben 12 milliárd forint tiszta bevétel, amiből már minden adó lejött. Nincs is ezzel semmi baj, csak felvet néhány kérdést:

1, Az a politikus, aki nem keres ennyit, miért ne állhatna elő azzal az ötlettel, hogy több adót fizessenek azok, akiknek ilyen magas a jövedelmük? Gyurcsány ugyanis valamiért érvként hozta fel, hogy milyen sok pénzt keres, összehasonlítva saját vagyonát Botkáéval.

2, Gyurcsány az örökösödési illetékkel példálózik a műsorban. Úgy fogalmaz, hogy ha valaki százmilliós értéket örököl, tud többet is adózni, hiszen ekkora léptékben már mindegy az a néhány százalékos plusz adó. Ha ez így van, akkor annak, aki évi 12 milliárdot keres, nem mindegy, hogy 15- vagy 30%-ot fizet majd utána? Még az is végtelen pénz…

3, Nyilván, aki tisztességes úton szerezte meg jövedelmét, megérdemli azt, viszont aki már több stadiont tudna építeni belőle, miért kéri ki magának, hogy százmilliós adókat fizetett be belőle? Mi történt Gyurcsány Ferenccel, hogy épp ezzel példálózik, mikor még mindig számtalan ember él 47 ezer forintból havonta? Miért annyira fontos az aranytojásokon ülni, mikor másnak tyúktojás sem jut?

A pénz nem boldogít, hanem néha bolondít…

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!