Több száz millióért fog masírozni a Fidesz-gárda a Városligetben

Az EU-s Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint a Városligetet, annak épülő és már meglévő épületeit egyaránt a fideszes rendezvényeket rendszeresen biztosító Valton Security (Valton-Sec Kft.) fogja őrizni, a vonatkozó szerződést már alá is írták.

A Városliget és egyben a Liget Budapest Projekthez kapcsolódó terület- és objektumőrzési, valamint védelmi feladatok ellátása elnevezésű közbeszerzési pályázaton a kormánnyal szoros kapcsolatot ápoló cég egyedüliként indult, és nyerte el a 465 millió forintos szerződést.

A pályázaton az a cég indulhatott, amelynek közbeszerzésekből származó árbevétele nem érte el a 465 milliós határt. A Valton-Sec a „naponta dráguló” Vizes-VB helyszíneit is biztosítani fogja, azért a melóért több mint egymilliárd forintot fizet nekik az állam. Mi ez, ha nem óriási szerencse?

A Valton-Sec feladatai a következők lesznek:

  • a parkot látogatók nyugalmának biztosítása,
  • közvagyon védelme,
  • a Városliget felújítása során épülő épületek, létesítmények, kertek és parkok létesítési munkafolyamatainak zavartalansága biztosítása,
  • a Magyar Zene Háza, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Városliget közpark – Liget útépítés- Liget közmű munkák, az Olof Palme Ház, a Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum, a Városliget Színház és a Dózsa György úti mélygarázs őrzése.

A biztonsági cég nem új a Ligetben, a kormányzati gigaprojekt indulása óta felbukkan néha, főleg élőerő formájában. A szerződés az idei évre felhatalmazást ad nekik arra, hogy a fairtás és rombolás zavartalanul folytatódhasson, a ligetet védő lakosokat a focimeccseken edződött embereik pedig bármikor összecsomagolhassák, vegzálhassák.

6so5GPduZYTIo4SAs
2016. Városliget. Egy szintén a kormányzati körökhöz kapcsolható biztonsági szolgálat emberei „biztosítják” a helyszínt. (kép: Tbg/444)

A Valton mellett különböző biztonsági cégek emberei szoktak felbukkanni ott, ahonnan a kormány szeretné a civileket, ellenzékieket erővel kisöpörni, például a 2013-as Fidesz-székház foglalásnál, ahol többek között egy börtönviselt „önkéntes” tisztította meg a terepet a netadó ellen tiltakozó fiataloktól – az épületet hivatalosan akkor a Valton emberei biztosították.

A recept egyszerű, ha van egy demonstráció, vagy valami, ami a Fidesz számára kellemetlen (népszavazás, tüntetés, tiltakozás a fairtás ellen) és a törvényesség keretein belül nem lehet eltüntetni a kellemetlenkedőket, akkor jöhetnek a kopaszok. „Szerencsére Fidesz-közeli biztonsági cég akad bőven, van miből válogatni. Nincs itt semmi látnivaló, Oroszországban például remekül működik ez a rendszer.

A 2016. március 15-i Kossuth téri Orbán-ellenes füttykoncertet is a Valton biztosította, ott a dulakodásnak és a verekedésnek nem tudtak véget vetni, Ungváry Krisztián történészt például valaki úgy fejbe verte, hogy még a vére is eleredt.

A Valton Sec alapító-tulajdonosának, Varga Lajosnak egy másik cége, a STU-SZA Kft. tavaly augusztusban lett a Deák téri Terminál éttermet üzemeltető Pakor-Gasztronómia Kft. tulajdonosa. A hvg.hu cikke szerint a Terminal Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István törzshelyének számít. Az Indexnek Varga be is vallotta, hogy ismeri a miniszterelnök vejét:

Ha az a kérdés, hogy ismerem-e Tiborcz Istvánt, akkor azt mondom, hogy hát persze!

A 24. hu alapján.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!