„Menjünk be..!”: Hatalmas tömeg kísérte Majtényit a Kossuth térre

Baloldali politikusok, közéleti emberek, több ezer szimpatizáló polgár kísérte a két napja győztesként vesztett címzetes köztársasági elnök Majtényi Lászlót Budapest utcáin szerda délután.

Az Operától a Kossuth térre induló tömeg jelenlétével biztosította elismeréséről és tiszteletéről Majtényi Lászlót nem csak az Áderrel szemben el- és felvállalt köztársaságielnök-jelöltség végigvitele, de feltehetően az Országgyűlés előtt elmondott, túlzás nélkül – legalábbis az Orbán-kormány alatt – történelminek nevezhető beszéde miatt is.

opera2

Az indulási helyszín nem volt véletlen választás, hiszen 2012 januárjában egy hatalmas és váratlan erejű tüntetést idéz, ahol lényegében először lépett a széles nyilvánosság pódiumára hatásos felszólalásával Majtényi László.

A Kossuth téren már, túlzás nélkül állítható, nagyobb tömeg gyűlt össze, mint Orbán beszéde alatt a Nemzeti Múzeumnál.

Majtényi László beszédében elsőként egy személyes gyermekkori emlékére tért ki, amikor elhatározta, hogy a nála gyengébbeket igyekszik megvédeni az élete során. S rögtön második mondatában a jelenlévő Sándor Máriát köszöntötte, akinek köszönetet mondott mindazért, amit civilként elért a közéleti tevékenységével.

majt

Kritikusan kitért Orbán aznapi beszédére is, amit a tömeg harsány fújolással üdvözölt – ezt Majtényi a kritikus tömeg véleményeként láttamozta.

„A legreménytelenebb helyzetben sem szabad feladni..!” – vont párhuzamot a’48-as események és a jelen kormány ámokfutása között, amikor egy egész nemzet összeforr(hat) egy akaratba. „Akármikor megtörténhet a csoda…” – vélte bíztatóan a felszólaló.

Orbán hajdani mondatát, miszerint „egyszer kell győznünk, de nagyon…”,. Majtényi úgy fordította magyarra, hogy egyszer kell elzavarni őket, de akkor nagyon.

Erre a tömegből felkiáltottak: „Menjünk be…!” – amit természetesen hatalmas taps fogadott.

Majtényi kiemelte továbbá, hogy olyan ország kell, ahol független intézmények védik az állampolgárok érdekeit – a szegényeket és nem a gazdagodó oligarchákat gyámolítja a rendszer, DE törvény előtti egyenlőség kell mind a hajléktalannak, mind az oligarcháknak.

Ezek után némileg modernizálva a 12 pontot követelte a Habony-média, a kormányzati revolversajtó megszüntetését, független bíróságok megteremtését, amit egyelőre Strasbourgban találhatnak az igazságra vágyó magyar állampolgárok.

„Két dolog van, ami Magyarországon biztos: lapjára esik a tehénszar és a politika piszkos…!” – definiálta ironikusan a jelen helyzetet, két kivételt említve: 1848-at és 1956-ot.

„A helyzet változik, meg fog változni..!” – zárta beszédét Majtényi László.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!