Kósa soha nem látott, szánalmas mélységben magyarázkodott Orbán helyett

A parlament hétfői ülésén Vona Gábor a miniszterelnökkel kapcsolatos ügynökvádat fogalmazott meg, ám semmiféle bizonyítékról nem tett említést. Az ATV Egyenes Beszédben Hiller István és Kósa Lajos is kifejtette álláspontját.

Ügynökvád: Így védte meg Kósa Orbán Viktort

Az azonnali kérdések órájában a Jobbik elnöke először azért kárhoztatta Orbán Viktort, mert harmadik ciklusa óta „képtelen rendbe tenni” az ügynökkérdést Magyarországon. Ezt követően Vona Gábor a miniszterelnökhöz beszélve kijelentette: „Ön is kapcsolatban állt a szolgálatokkal és tisztában vagyok azzal is, hogy az ön családjában is volt olyan, aki 1956-ban ügynökként dolgozott az ÁVH-nak.”

A Jobbik elnöke szerint ennek nyilvánosságra kerülése traumát okozna az országnak, ugyanakkor elkerülhetetlen, a kormányfő azonban éppen ennek felvállalásával megcsillanthatja „rendszerváltó énjét”. Orbán Viktor válaszában azt mondta, hogy minden adat hozzáférhető az interneten, a mágnesszalagokon nemrég feltárt információk pedig az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárában kutathatók.

Vona nem tágított, és arra kérte a miniszterelnököt, hogy mondja ki a T. Ház falai között:

„Soha nem voltam ügynök, sosem adtam sem szóban, sem írásban jelentést senkiről”.

Orbán válaszában emlékeztette Vonát, hogy mindig is a másik oldalon állt, barátaival ők voltak az üldözöttek, „nem működtünk együtt semmiféle szolgálattal”. Majd kijelentette: „Önök benne ülnek egy nagyvállalkozó zsebében, nemzeti radikális pártból egy csicskapártot csináltak, de ez az önök problémája, ezt önöknek kell megoldani. ”

 

Blöff

A műsorvezető Kósa Lajostól, a Fidesz frakcióvezetőjétől is megkérdezte: mit tudhat Vona Gábor, hogy ilyen élesen neki mert menni a miniszterelnöknek és családjának? Kósa azzal kezdte, hogy először azt kell tisztázni, hol húzzuk meg a család határait, majd visszatérően a „józanész szabályaira” hivatkozva nyomatékosította pártja álláspontját, miszerint Vona Gábor blöffölt, és nem állnak rendelkezésére bizonyítékok.

Nem magyarázható ugyanis mással szerinte, hogy

az elmúlt 33 évben sem a regnáló pártállam, sem az utána következő baloldali kormányok nem semmisítették meg morálisan Orbán Viktort semmi hasonlóval, holott korlátlan hozzáférésük volt az állambiztonsági papírokhoz,

és rendre felbukkantak kiszivárogtatott terhelő dokumentumok „Szabó Istvántól lefele-felfele rengeteg emberről”. Kósa másik érve szerint Vona állítása már csak azért sem életszerű, mert ’85-től ’90-ig minden ellenzéki tüntetésen és nemzeti ünnepen „vegzálták, verték és macerálták” a fideszeseket a rendőrök.

Nemzeti érdek vs. oligarcha érdek

Ami pedig a Jobbik és a korábbi fideszes pártpénztárnok és oligarcha, Simicska Lajos kapcsolatát illeti, Kósa Lajos sietett leszögezni, hogy bár korábban a Fidesznek valóban szoros volt a kapcsolata Simicskával, a nagyvállalkozó sosem tudta azt megcsinálni velük, amit a Jobbikkal. Példaként a földkérdést említette, ahol Vonáék eleinte a gazdák oldalán álltak, majd Simicska felbukkanása után hirtelen a nagybirtokok mellett kezdtek el érvelni.

A Fidesz frakcióvezetője szerint éppen amiatt került sor kenyértörésre pártja és az oligarcha között, mert ők nem voltak hajlandóak a nemzet érdekei elé helyezni egy sikeres üzletember gazdasági érdekeit.

Mi egy olyan párt vagyunk – tette hozzá Kósa Lajos –, amelyiknek van kapcsolata gazdag emberekkel, de ettől még a választók oldalán áll. Az pedig, hogy Simicska Lajos egykor a Fidesz pártpénztárnoka volt, azért nem olvasható a fejükre szerinte, mert náluk „a pártpénztáros mindig is adminisztratív szereplő volt, nem úgy, mint a szocialistáknál”.

atv.hu

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!