Nincs pénz a háziorvosok béremelésére, a betegek ellátása veszélybe került

kép: stockfresh

2017.03.14. 12:00

Az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak a területi ellátási kötelezettség (tek) nélküli háziorvosok a finanszírozási különbségek megszüntetése érdekében – közölte a tek nélküli orvosokat képviselő Józsa Terézia.

A körzet nélküli háziorvosok ugyanis évek óta kimaradtak a finanszírozás emeléséből, és a teljesítményüket nem követő, így aránytalanul alacsony közfinanszírozásuk súlyosan sérti az egyenlő bánásmód elvét. A nagy létszámú beteget ellátó körzet nélküli szolgáltatókat számításaik szerint éves szinten 6-8 millió forintos kár éri, így évek óta nincs pénzük béremelésre, a praxisok fejlesztésére, a betegek ellátása pedig veszélybe került.

A finanszírozás érdekében a körzet nélküli orvosok az Emberi Erőforrások Minisztériumánál is intézkedéseket sürgettek a finanszírozás rendezésére. Mivel felvetésükre 2016 végéig nem kaptak választ, a szerintük diszkrimináló jogi környezet felülvizsgálatát kérték az Alkotmánybíróságtól, valamint kártérítési igényt feltételezve beadványt nyújtottak be az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

Józsa Terézia hangsúlyozta, az alapellátásban jelentős szerepet vállaló, a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosokkal teljes mértékben azonos szolgáltatást nyújtó, körzet nélküli háziorvosok praxisai évek óta kimaradnak a finanszírozás emeléséből. Esetükben nemcsak nem emelték az ugyanazon közfeladat elvégzéséért járó juttatásokat, hanem az utóbbi tíz évben teljesítményükkel arányos finanszírozási tételeket vettek el tőlük.

Egyre több jelentős beteglétszámot ellátó, magas szintű szolgáltatást nyújtó tek nélküli háziorvos, illetve szolgáltató kénytelen felhagyni tevékenységével – hangsúlyozta. Józsa Terézia megjegyezte, hogy működőképességük fenntartása a lakosság egészségi állapotának javítását, a színvonalasabb betegellátást eredményezi, miközben csökkenti a területi ellátási kötelezettségen alapuló rendszerben dolgozó, többségében idős háziorvos egyre növekvő leterheltségét.

A tek nélküli háziorvosok feladatai teljes mértékben megegyeznek a többi háziorvoséval, a különbség mindössze annyi, hogy a körzeti orvosok egy adott terület kötelező ellátására szerződnek az önkormányzatokkal, a lakcímkártya alapján területükre igazolhatóan bejelentett betegek praxisba vételét nem tagadhatják meg. Ennek fejében több-kevesebb segítséget vagy kedvezményt is kapnak az önkormányzatoktól a praxis fenntartásához. Ezzel szemben a tek nélküli háziorvosok ellátási területe nincs meghatározva, a hozzájuk történő bejelentkezés bizalmi alapon, a betegek szabad orvosválasztásán alapul.

Magyarországon mintegy 250 tek nélküli háziorvos működik, és mintegy negyedmillió beteg ellátásáért felelősek. Egy részük speciális intézményekben (rendvédelmi szervek, adó és vámhivatal, katasztrófavédelem) dolgozik, többségük azonban jelentős anyagi befektetés árán minden állami és önkormányzati segítség nélkül kialakított, úgynevezett gyűjtött kártyás praxist működtet – ismertette képviselőjük. Forrás: Népszava

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!