Még egy cég. Újabb terület szakértője lett Mészáros Lőrinc! A polihisztor ehhez is ért

Van olyan, hogy a bor egyszerűen meglőrincesedik-(sic) ? Oké, hogy a dinnye tud csak „meglőrincesedni„, de most eljutottunk oda, hogy a Nemzet Gázszerelője és a Nemzet Magángazdasági Géniusza, Mészáros Lőrinc befolyást szerzett egy Tokaj-környéki borászatban is, így átvitt értelemben a címben szereplő kérdésre kimondhatjuk, hogy

IGEN, VAN OLYAN. MEGLŐRINCESEDETT A TOKAJI BOR.

Értik?! Mekkora szóvicc! Persze mielőtt a hithű ellenzékiek kiöntik a tokaji boraikat érdemes lehiggadni, mert azért nem az egész Tokaji Borvidéket inkasszálta Orbán Viktor közeli barátja. Nyugi.

Az Átlátszó blog írta meg, hogy „Mészáros Lőrinc az úr a Dereszla borászatban, tokaji cégbirodalma is lett Felcsút urának”.

Orbán Viktor és családja már az első kormányzása alatt is felbukkant a Tokaj környéki borászatok körül – akkoriban hívta többek között Székhelyi József színész, „tokaj hímvesszejének” (a szőlővessző után) a kormányfőt. Muhahaha.

Új szőlővessző Tokajban

Személyesen vette át Mészáros Lőrinc annak a tokaji borászatnak a testvércégét, amelyet családi vállalkozása tavaly év végén szerzett meg. A felcsúti polgármesteré a Dereszla Sparkling, illetve közvetve a Henye Borászat is – ezzel csinos tokaji borászbirodalma termett.

„Egyre több cégnél vállalja arccal/névvel a befektetést Mészáros Lőrinc. Kisebb felbolydulást okozott például a tőzsdén, amikor a napokban 16,9 százalékot a nevére vett abból az Opimus Group Nyrt.-ből, amelyről minden tagadás ellenére nagyjából köztudott volt, hogy az ő érdekeltsége. Nemrég írtuk azt is: családi cége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bevásárolt a szintén hozzá kötődő Békés megyei agrár-cégcsoportba.

Szintén a Búzakalász 66 volt a vevő tavaly november végén, amikor megszerezte a bodrogkeresztúri Dereszla Bortermelő Kft.-t. Ez azonban csak a kezdet volt: a hvg.hu által tavaly májusban pedzegett felvásárlásból az év végére lett lepapírozott üzlet. A Dereszla Kft.-t nyomban meg is bízta a Földművelésügyi Minisztérium, hogy az 1956-os emlékév tiszteletére palackozza újra az 1956-os évjáratú aszút, az RTL Klubnak a birtokigazgató azt nyilatkozta, hogy önkéntes munkában.” – írta az Átlátszó.

„Igazi ellenzéki nem iszik többé Dorombort”

Mészáros a napokban maga vette át a Dereszla Kft.-ből 2013-ban kivált Dereszla Sparkling Kft.-t – ez a friss Cégközlönyben jelent meg. Visszanézegetve a cégadatokat, az is látszik, hogy az eddig a Dereszlához (A Dereszla egyik leghíresebb márkája a Dorombor, ami ilyen cicás címkével ellátott népszerű bor) kötődő másik két borászatban, a Henye és a Tokaj-Major Kft.-kben is a Búzakalász lett a tulajdonos a közelmúltban.

Vinotka kls cs
A Dereszla Pincészet Bodrogkeresztúron. (kép: tokaj-turizmus.hu)

A befektetés egyelőre inkább presztízsértékűnek tűnik, az átvett borászcégek ugyanis szerény, pármilliós profittal működtek. A Dereszla Mészárost megelőzően a francia Sopalia Holding-é volt, korábban, 2013-ig pedig érdekelt volt benne a Kulcsár-ügyben emlegetett betonutas üzletember, Dunai György is.

Nem ez az első eset, hogy az Orbán-rezsim a szívügyének tekintett Tokajban oligarchák fektetnek be. Az elsők között emlegették Kékessy Dezső volt párizsi magyar nagykövetet, aki Orbán feleségével, Lévai Anikóval is üzletelt közösen a Hegyalján. Tolt pénzt Tokajba a kegyvesztetté vált Töröcskei István is, újabban pedig Lázár János kancelláriaminiszter és sleppje sürgölődik a történelmi borvidéken.

Az Átlátszó alapján

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!