Orbán nem válaszolt, majd megfenyegette az Indexet is. Tragikus!

Viktorék hadban állnak, de mi lesz velük a háború után?

Kép: MTI/ Lefteris Pitarakis

2017.03.13. 7:20

Orbán Viktor fősajtósával Havasi Bertalannal elintézte, hogy Brüsszelig kelljen elmennie a sajtónak ahhoz, hogy valódi kérdést tehessenek fel a kormányfőnek, a másik szemszögből nézve pedig ha Brüsszelbe utazik a kormány, készülnie kell az akár kellemetlen kérdésekre is.

Míg itthon a sajtótájékoztatókon gyakorlatilag csak a kormány kedvencei kérdezhetnek a nagykutyáktól addig az EU-ban még él az a dekadens hagyomány, hogy az újságírók akár kellemetleneket is bekérdezhetnek a hatalmasoktól, ezzel érvényesítve a média hatalom-ellenőrző szerepét.

Ki is esett Orbán a gyakorlatból, mondjuk úgy nem nehéz, hogy a 888-Origó-Magyar Idők-Magyar Hírlap-Köszmédia sokszögben mocorog, ja meg elmegy a Kossuth Rádióba is néha néhány alákérdezésért;

„Miniszterelnök Úr! Hogyan lehetséges az, hogy az Ön kormánya a valaha volt legsikeresebb a magyar történelemben eddig, és ezután is mindörökké?”

Ilyenek, és ehhez hasonlók…

Most éppen Brüsszelben járt Orbán Viktor, ezért ment utána néhány hazai újságíró is, és ha már arra jártak, megjelentek a sajtótájékoztatón, és megtrollkodták kérdéseikkel a kormányfőt. Nem ilyen alákérdezős izével, hanem kellemetlenekkel.

Az történt, hogy az Index EU-rovatának munkatársa rákérdezett Brüsszelben Orbán Viktornál a rokonaihoz köthető cég tartozására, illetve annak rendezésére. A miniszterelnök hárított, majd üzent.

Az egyik kérdés a Cider Alma Kft. ügye. Ennek lényege, hogy valaki visszafizette a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak azt a 3,2 milliárd forintos tartozást, amelyet Orbán Viktor rokonainak cége halmozott fel. A pénzzel eredetileg a Cider Alma Kft. tartozott az állami cégnek, ám a követelést a kereskedőház harmadik félre ruházta át, aki december utolsó napjaiban rendezte a számlát. A Magyar Nemzeti Kereskedőház először nem árulta el, ki fizette vissza a több mint hárommilliárd forintot. Hír TV közérdekű adatigénylésére végül elárulták, hogy a Mészáros Lőrinchez kapcsolható Hórusz Faktorház rendezte a tartozást.

A miniszterelnöktől megkérdezték Brüsszelben, hogy ezek után szerinte nem megalapozottak-e azok a felvetések, amelyek szerint Mészáros Lőrinc az ő családjának vagyonát kezeli. Orbán Viktor így válaszolt: „Bár ez a kérdés nem szerepelt az Európai Tanács mai ülésén, az tudom önnek mondani, hogy miért nem fordul az érintettekhez? Tehát, szeretném leszögezni, hogy a magyar kormány és jómagam nem foglalkozunk semmilyen magángazdasági természetű üggyel. Nem tartozik ránk. A piaci szereplőkre tartozik. Ezt mondja meg a tulajdonosának is. Köszönöm szépen.”

Na így megy ez. A kérdez-felelek pillanatait a HírTV kamerái is megörökítették (24:14-től).

(Zárójel+1: Volt még egy kérdés Matolcsy György MNB-elnök egy NATO-szövetséges által hazánk ellen elkövetett támadásaira vonatkozó kijelentésére is, de a kérdés lesöpörhető volt azzal, hogy az MNB független, így passz.)

Nyilván Orbán és a kormány nem foglalkoznak „magángazdasági természetű üggyel”, mert hát milyen demokrata is szólna bele ilyen ügyekbe, és egyébként is először a saját portája (vagyis portálja) táján nézzen szét a tisztelt újságíró úr. Orbán tudja mit beszél, és ebben pont ez a fájdalmas.

Az Index ugyanis a Fidesz-közeli holdudvar egyik emberének befolyása alatt áll, igaz legalább az említett sajtóterméken ebből semmi sem látszik, a 444 által kikutatott céginformáció szerinti tulajdonos Spéder Zoltán ugyanis már nem elsővonalas fideszes, sőt az állítólagos kegyvesztettek közé tartozik ugyanúgy, mint a HírTV mögött álló Simicska Lajos. De azért fideszes.

Egy filmes példa jut eszembe; a Becstelen Brigantykban a nácikra vadászó alakulat (ők a Brigantyk) vezetője Aldo Raine (Bratt Pritt) a késével horogkeresztet vés a nácik homlokába. Olyanokéba, akiket nem ölnek meg, így még hosszú évekig rajtuk lesz a jel, hogy bizony ők ide és ide tartoztak. Mert ha vége a háborúnak, levedlik az egyenruhát és visszamennek a családhoz, a közösséghez. Senki se tudja majd róluk, hogy mit tettek, elvegyülnek az átlagemberek között. És Aldo Raine ezt ki nem állhatja. Utálja azt, ha valakit nem ér utol a sors – ezért kapnak tőle áldozatai olyan horogkeresztet, amit soha nem vehetnek le. A bőrükre.

low angle shot
Jelenet a Becstelen Brigantykból – Aldo Raine (b) éppen alkot.

Itt persze nem arra célzok, hogy bármelyik szereplő náci lenne vagy, hogy késsel, élő emberekbe tiltott önkényuralmi jeleket kéne belevésni, na nem! A példa egy más aspektusból érzékletes; attól, hogy ma már valaki nem fideszes oligarcha, még nem menti fel semmi alól. Az, aki szemrebbenés nélkül kipakolta az államkasszát el kell, hogy nyerje a jövőben ezért méltó jussát, és fontos, hogy megtegyük szívességből neki azt, hogy tetteit megjegyezzük.

Ilyen ez az adok-kapok.

A hvg alapján.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!