(K)Ádert újraválasztották, de nem az következik, amire számítottunk…

Nem mondunk újat azzal, hogy Áder János újra Magyarország köztársasági elnöke, bár nem kétharmados többséggel, hanem a második körből kikerülve győztesként 131:39 arányban. Érdemes egy kicsit körüljárni a témát, már csak azért is, mert madártávlatból annyi jön le, hogy megint a batmanbajszú, sohasem mosolygó bácsi az államfő, békaperspektívából viszont a részleteket is látni fogjuk.

A megbékélést hirdeti, de ő a legnagyobb felbujtó

Ha megfigyeltük, Áder János beszéde sokkal inkább hajazott egy középiskolai történelemóra és egy klímakonferencia vegyített anzikszára, mintsem egy államfői munkát értékelő beszédre, amely ráadásul az újraválasztás előtti, a konkurenciát lesöprő ambiciózus szónoklat hivatott volna lenni.

A halott csecsemő megmentésétől kezdve Tito partizánjain át a különféle nemzetek kalmárszelleméig minden szóba került, de a belpolitika még csak érintőlegesen sem.

Nem beszélt Áder többek között az általa visszaküldött 28 törvényről, amelyek nagy részét végül elfogadta a Parlament, hiába védte az államfő a magyar érdekeket, ahogy a beszédében fogalmazott.

Míg Majtényi a magyar valóságról beszélt, nem szégyellvén tükröt állítani a Soros Györgyöt emlegetőknek, Áder mintha nem is ebben az országban élne, előre rögzített paneleket olvasott fel, terelve a szót a külpolitikára. Olybá tűnt, hogy a köztársasági elnök kizárólagos feladatai közé tartozik a fogadásokon való részvétel és a tárgyalások különféle elfeledett egyezményekről, protokolláris keretek között. A normakontroll szerepe, vagy éppen a függetlenség nem tartozik az említettek közé. Magyarországon legalábbis az ország első embere nem tartotta fontosnak, hogy szót ejtsen ezekről az értékekről.

Mit csinált közben Orbán Viktor?

Az illő részeknél diadalmasan ült, és tenyerének felső negyedével komótos, pökhendi mozdulatokkal ütötte az asztalt, míg a képviselőtársai önfeledten tapsoltak. Legutoljára ilyet a Star Warsban láttunk, így talán az ott elhangzott idézet illik legjobban a jelenetre:

„Így száll hát sírba a szabadság. Tapsvihar közepette.”

Mi következik ezután?

Áder népszerűsége nem véletlenül magasabb egy átlagos politikusénál. A Fidesz tudatosan tartotta őt távol mindenféle konfliktustól. Kirakatból előzetes- vagy utólagos normakontrollra visszaküldött az államfő egy-egy törvényt, de persze ezeknek nem lett semmiféle lényegi befolyása, és ha megfigyeljük, a kormány egyáltalán nem rosszallott a szóban forgó helyzetekben Áderre, még csak egy „nem értünk egyet” megszólalás sem hagyta el a fideszes képviselők száját. Pontosan azért, mert arra volt szükségük, hogy Áderről az embereknek ne legyen rossz véleményük, neve hallatán senki ne hunyorogjon, ne érezzen rossz szájízt, és az első gondolatként az villanjon be mindenki buksijába, hogy ő egy függetlenebb figura, aki távolabb áll a politikától, nem pedig Orbán Viktor marionett-bábuja.

Miért akarták ezt? Azért, hogy mindenféle fennforgás nélkül újra tudják választani ismét 5 évre házi kedvencüket.

Fontos, hogy legyen egy cukorbogárnak tűnő, kézi vezérlésű tolluk, ami aláír, és egy békésen várakozó öklük, ami lecsap, hogyha kell.

Az országgyűlési választások ugyanis jóval a következő államfői voks előtt következnek, vagyis ha a kormány megy is, Áder marad. Ha netalántán más lesz a miniszterelnök, és a parlamenti patkó sem narancssárga színekben pompáz, az aranyos kis bácsikából minden törvényt visszadobó inkvizítor válhat.

Korábban itt írtunk arról, hogy mivel is jár egy államfői poszt. Leszámítva persze a felelősséget és a tisztséghez méltó folyamatos éberséget, odafigyelést etc.

  • Az elnök fizetése a 38 ezer 650 forintos köztisztviselői illetményalap harminckilencszerese, vagyis több mintegy 1,5 millió forint.
  • Ezt a pénzt gyakorlatilag egy az egyben félreteheti, saját magára ugyanis lényegében nem kell költenie.
  • Az államfő rezsit sem fizet
  • Ha elromlik a mosógép, a javítási költségeket nem neki kell állnia a házban
  • Telefon- és internetszámlát sem kell fizetnie.
  • Ha megbetegszik, nem ül órákat sorban az SZTK-rendelőben, az elnök akár magánklinikára is mehet.
  • Ádernek nem kell törődnie a benzin árával, hivatali sofőr viszi hivatali autóval bárhová.
  • A család fillérekért nyaralhat a kormány központi üdülőjében
  • Ha az államfő külföldre utazna, mehet akár magánrepülőgéppel is.

Ha pedig Áder nyugdíjba vonulna, az állam pazar otthont biztosít nekik élethosszig. Schmitt Pál korábbi elnök például 150, Mádl Ferenc 126, Sólyom László 195 mil­lióért kapott szolgálati rezidenciát.

Ha arra számítanánk tehát, hogy ez a „független” fickó majd csőszként áll Magyarország felett, elhárítva minden visszaélést akkor is, ha már a Fidesz nem lesz hatalmon, el kell keserítenünk az olvasóinkat. Ennél sokkal kutyább idők következnek…

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!