Tarlós nem indul újra a főpolgármesterségért. Ki lesz az utód? Részletekért kattintson ide

Forrás: MTI/Kovács Attila

2017.03.12. 22:40

Tarlós István nem indul harmadszor a főpolgármesterségért, ezt az ATV-nek adott interjúban jelentette be.

A Heti Napló című műsorban Tarlós azt mondta: már 2014-ben sem kapaszkodott ezért a székért.

Most pillanatnyilag nincs olyan elhatározásom, hogy olyan nagyon pályázni akarnék (a főpolgármesterségre), még kevésbé kilincselnék vagy pedáloznék ezért.

Szavai szerint ha valaki most azt kérdezné tőle, merjen-e jelentős tétekbe fogadni arra, hogy harmadszor is indul ezért a pozícióért, annak azt javasolná: ne tegyen túl sok pénzt erre.

Tarlós személye már 2014-ben sem volt garancia a győzelemre, hiszen a baloldal sokkal erősebb támogatottsággal bírt már hosszú ideje a fővárosban. Mégis, az akkori győzelemhez nagyban hozzájárult, hogy az összefogás szerencsétlenkedéseivel előbb Falus Ferenc, majd hirtelen Bokros Lajos lett a baloldal jelöltje – mely alakok helyett akár ismert várospolitikus is ringbe szállhatott volna, de nem.

Tarlós nehéz időszakon van túl, mely megítélésének sem tett jót. A Lázár Jánossal történő nyilvános csatározásai, a főváros folyamatos forrás-elvonásai mellett egy leszakadó BKV, egy elkótyavetyélt HÉV üzemág, lesajnált BKV-dolgozók, folyamatosan leálló hármas, és lassított kettes metró, és egy közeledő BKV-sztrájk áll eddig a számláján.

A BKK-tól 2014-ben elzavart Vitézy Dávid volt az utolsó, aki a főpolgármesterrel közösen adott némi középtávú víziót a fővárosnak arról, hogyan valósul majd meg egy korszerű, modern tömegközlekedési infrastruktúra, jelen pillanatban ugyanis a korábban pályázott, vagy kifutó projekteken dolgoznak.

A Városliget felújításának csúfolt esztelen rombolás a Fideszhez köthető, csakúgy, mint a homoksivataggá vált Puskás Ferenc Stadionnak hívott pénzégető létesítmény, de a mindennapos természetrombolás is ráégett a kormánypártra és első számú fővárosi helytartójára, így például a fakivágások, és a Római partra tervezett mobilgát, mellyel a természetes közeget gyakorlatilag kiírtják – néhány milliárdos ingatlanspekulációja kedvéért.

Holnap várhatóan jönnek a találgatások, hogy ki lehet majd 2019-ben a Fidesz főpolgármester-jelöltje, a posztért versenyben egyesek Kocsis Mátét, Józsefváros polgármesterét látják, bár az ő népszerűsége még alacsonyabb főváros-szerte, mint Tarlósé.

Elemzőnk szerint szóba jöhet még az ex-BKK vezér Vitézy Dávid neve is, de nagy visszatérőként akár az ex-államfő Schmitt Pál is megjelenhet. (Schmitt egyébként már indult Fidesz támogatással a főpolgármesteri székért.)

Mindenesetre kihívás előtt áll a Fidesz, hiszen az önkormányzati választásokig már csak két év van, az új jelöltet pedig még „fel kell építeni”. Természetesen a baloldal is készülhet, hiszen az ő jelöltjük is kell, hogy még időben „látszódjon”.

Az Index alapján.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!