Fellázadtak a BKV-sok: százával borítékolják a felmondásukat

Robbant a béremelési bomba: százszámra helyezik letétbe a felmondásukat a BKV-sok, mert megelégelték, hogy ők még csak ígéretet sem kapnak a fizetésemelésre, miközben az állami cégeknél megkezdődhet az a program, amelynek eredményeként 3 év alatt összesen 30 százalékkal emelik a béreket.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet tegnap kezdődött akciójának híre futótűzként terjedt a cégen belül, s már az első nap végére több százan kitöltötték és aláírták a felmondási nyomtatványt, amely az EKSZ páncélszekrényébe fog kerülni, s a kilátástalanság miatt felbőszült járművezetők és karbantartók egy hónap múlva élesíthetik be – jelentette be Nemes Gábor elnök.

nemesPár nappal ezelőtt még „csak” forgalomlassító akciósorozatot helyezett kilátásba az EKSZ arra az esetre, ha a BKV vezetése a hét nap leteltével sem kezd érdemi tárgyalásokat a béremelésről, s nem tesz konkrét ajánlatot a várható mértékre.

Még a fele sem telt el a kitűzött türelmi időnek, amikor érkezett a hír: hosszú várakozás után a kormány engedélyezte az állami tulajdonú cégeknek ígért béremelés végrehajtását, így hamarosan elkezdődhet a kifizetés. Ettől „robbant a bomba” a BKV-nál, mivel az önkormányzati cégeknél még csak érdemi tárgyalást sem lehetett kezdeni a százalékokról.

Nemes szerint a folyamatosan növekvő munkaerőhiányban az emberek egyre kevésbé félnek attól, hogy munka nélkül maradnak, s egyre bátrabban követelik a jogaikat.

Mivel a súlyos létszámhiánnyal küzdő állami cégeknél jelentősen emelik a béreket – a MÁV-nál és a Volánnál is –, ezek a társaságok felszippanthatják a BKV-tól menekülőket. Ez egy reális forgatókönyv, amely a cégnek nagyobb kockázatot jelenthet, mint a járművezetőknek, véli az elnök és határozottan leszögezi – a felmondólevelek letétbehelyezése folytatódik: „Elindult a lavina, amit csak megfelelő béremeléssel lehet megállítani.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!