Megbukott a Fidesz oktatáspolitikája. Megszüntetik a KLIK-et!

„A Klebelsberg nyáron, mint olyan megszűnik” – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ATV reggeli műsorában.

Rétvári Bence,  az ATV Start kedd reggeli műsorában azt mondta, hogy a Klik teljesen meg fog szűnni a nyáron. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elismerte, hogy van valós probléma az oktatásban, ez pedig a Kliknek a működése és a diákok túlterheltsége. A tervek szerint az új rendszer részleteit a tavaszi ülésszakon megvitatják, és szeptemberben már működésbe is léphet.

Egy későbbi nyilatkozatában azonban némileg pontosított az államtitkár: az továbbra is bizonyos, hogy az állam fogja majd fenntartani az iskolákat. Rétvári a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette az átalakítások okát: a KLIK túlságosan vízfejként, egy helyről irányította az iskolákat, ezért a köznevelési kerekasztal ülésein arra jutottak, hogy érdemes csökkenteni a központi irányítás mértékét.

Rétvári nyilatkozata alapján úgy tűnik, nem sikerült mindent megvalósítani abból, amit Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár a köznevelési kerekasztal ülése utáni sajtótájékoztatón mondott 2016. novemberében.

„A tervek szerint és a megfelelő ütemben zajlik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakítása. Jól haladnak a szervezetnél a decentralizációs folyamatok”

Ugyanezen a rendezvényen Pölöskei Gáborné, a Klik elnöke elmondta, hogy miután a pénzügyi rendet helyreállították és a tartozásállományt rendezték, eljött az ideje, hogy a Klik szervezetén belül modellezzék az új egységeket. Az újonnan létrejövő 58 egység pénzügyi jogosultságokkal bír, de még tart a szabályozók kialakítása, hogy januártól ténylegesen működőként jelenjenek meg a tankerületi központok.

Nem jött össze. A Fidesz tehát kihátrálhat az egyik legfontosabb oktatáspolitikai változtatásukból. Ezzel egyértelműen kijelenthető, hogy az iskolák irányításának teljes centralizálására való törekvés elbukott. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

(tenytar.hu)

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!