A határzár szigorítása ellen tiltakoznak a jogvédő szervezetek – az MSZP egyetért

Már a külföldi sajtó is visszhangzik a határ mentén tapasztalható állítólagos brutalitásokról.

A jogi határzárat szigorító javaslat ellen tiltakozik több jogvédő és civil szervezet, köztük az Amnesty International (AI) Magyarország és a Magyar Helsinki Bizottság. Az erről szóló nyilatkozatot az AI hétfőn juttatta el az MTI-hez.

A javaslat szerint a rendőrség minden Magyarországon jogellenesen tartózkodó külföldit visszakísérne a határkerítés túloldalára, valamint azokat a menedékkérőket, akiket beengednének a tranzitzónába, kötelezően „fogva tartanák”, és a tranzitzónát csak „a kiléptető kapun keresztül” Szerbia vagy Horvátország felé hagyhatnák el.

harangozóAz MSZP mai közleményében határozottan kiáll a civilek mellett: tartózkodni fog holnap, amikor a jogi határzár megerősítéséről szóló törvénymódosításról dönt a parlament.

Harangozó Tamás országgyűlési képviselő mai nyilatkozata szerint az MSZP támogatja, hogy a határ közelében állítsanak fel menekülttáborokat, de ez a törvénymódosítás szerinte csak újabb konfliktusokhoz vezet majd.

A szervezetek azért ellenzik a javaslatot, mert szerintük annak elfogadása esetén ellehetetlenülne a menekülők hozzáférése a nemzetközi védelemhez, ráadásul a tervezet nem tesz kivételt még a gyermekek, idősek, családok esetében sem, minden menedékért folyamodó embert őrizet sújtana.

Határozott álláspontjuk, hogy a tervezet ellentétes Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeivel, és csupán az idegengyűlölő, félelemkeltő propaganda fenntartását szolgálja. Ezért arra kérik az országgyűlési képviselőket, ne szavazzák meg a szigorítást.

határ 1A nyilatkozatot az AI és a Magyar Helsinki Bizottság mellett aláírta az Artemisszió Alapítvány, a Cordelia Alapítvány, az Ebony Afrikai Egyesület, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület és a MigSzol – Migráns Szolidaritás Csoport.

Megvert menekültekkel készítenek szelfiket a magyar határőrök címmel közölt cikket a brit The Independent. Lizzie Dearden helyszíni riportot készített Shahid Khan afgán menekülttel, de rajta kívül mások is hasonló történeteket meséltek neki. Kutyákat is eresztettek rájuk, s úgy bánnak a menekültekkel a rendőrök, mint az állattal – mondják. A cikk Orbán Viktor szavaival zárul, aki azzal fenyegetőzött, hogy aki szép szóval nem hagyja el az országot, azt erőszakkal fogják erre kényszeríteni – idézi a lapot a Klubrádió.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!