A teljes színészszakmát alázta le egy befenyített fideszes polgármester

Óriási botrány van Szombathelyen a kulturális életben, ami az egész színházi szakma döbbenetét kiváltotta. Tíz éve létrehozta s azóta is a város dicsőségére igazgatta a szombathelyi Weöres Sándor színházat Jordán Tamás.

Mivel lejárt a megbízatása, természetesen újra pályázott bizakodva, hogy még egy ciklust eltölthet az általa megalkotott színházzal. Bizakodott, mivel a másik pályázó, Dár András visszalépett a vezetői pozíciótól s Jordán szakmai profizmusát az egész színházi szakma elismerte.

Kivéve a város polgármestere, aki megkapta az utasítást: Jordán nem nyerhet. S így is lett – a közgyűlés elutasította a színész-rendező pályázatát.

Azóta Törőcsik Marin át, Cserhalmi Györgytől a nemzet színészeiig szinte mindenki hangot adott felháborodásának a szombathelyi városvezetés gyáva beszarisága és Jordán megalázása miatt, a szombathelyiek ezren tüntettek Jordán mellett.

Tegnap este Gáti Oszkár intézett nyílt levelet a történtek kapcsán, róla pedig legendák keringenek, hogy nem tesz lakatot a szájára, ha igazságtalanságot tapasztal.

„Hol vagytok, ti régi játszótársak, közületek csak egyet is lássak?

Éveim számát tekintve a 69. -ben vagyok, ez enged keményebben fogalmazni, mint szoktam, és bizony néhányatokkal morális konfliktusba is keveredtem, az érintetteknek nem engedélyezett a dohogás.

Drága Nemzet Színészei, tényleg nem értitek? Fordítva ültök a lovon? Ezzel a titulussal meg kéne tudni címezni egy levelet, nem érzitek, hogy rossz helyre írtátok, azt nem az önkormányzatnak kellett volna küldeni. A kollégáinknál van a kutya elásva, de a rohadás a képviselő testületig ér! Reménykedéssel és kérem szépenezéssel ebben az esetben nem lehet eljutni sehova. Persze értem én: esetleges jövőbeni társatoknak nem lehet a szemébe mondani az igazat, pláne a valódit, hisz akkor hogy ültök majd egy asztalhoz, ami lehet, hogy nem a legalacsonyabb.

A kollégáitoknak, a négyeknek, akik a bizottságban ültek, és nem bírtak kicsikarni magukból egy épkézláb mondatot, ne adj’ isten véleményt, oda-oda kellett volna írni, videóüzenetet küldeni, de nem habos tortást, cukormázast, hanem Erős Pistást.

Szami (Eperjes Károly – a szerk.)! A Kossuth-díjnak nemcsak színészileg kell megfelelni, hanem morálisan is, tükörbe nem csak akkor kell nézni, amikor felragasztjátok a bajuszt és a szemetek alá 100 éves ráncokat festetek, ne adj’ isten parókát húztok a fejetekre.

A minisztériumi puha székes adminisztrátorrá avanzsált színész kollégátoknak – akinek valahogy kényelmetlenné vált a „világot jelentő deszka” és keresett magának egy kényelmes ülőkét -, erkölcsi magaslatról nem lehet beszélnie, igen Ali, ne nézz hátra, jön a farkas, rólad van szó.

A harmadik, Józsi, akinek soha semmilyen szakmai és művészi célja nem tud megvalósulni és eltűnik, vagy már el is tűnt a halhatatlanság ködében. Soha nem fogsz látszani, mert most is csak egy tűnő árny vagy, mint mindannyian, de legalább kaptál egy lehetőséget, hogy dönthess, de nem döntesz.

A negyedikről semmit nem tudok, ez az ő szerencséje, így be kell érnie azzal, hogy saját magát állítja pellengérre és bújik ama vizes lepedő alá, ne aggódjon, előbb-utóbb az is lekerül, és láthatóvá válik az arctalan arc.

Ti lennétek a fénylő csillag, hogy utat mutassatok az eltévedt képviselőknek, akiket az utcán tolongó tömeg választott, bízva a jobb artikulációban, mint amire ő, a nép képes?

Ti azért lettetek delegálva, hogy adjatok egy szakmai ajánlást! Szakmait nem bírtatok, de morálisat sem. Bukta az egész. Véleményformálónak szerződtettek és ti elvállaltátok. 40 éves pályafutásom alatt hallottalak mindannyiótokat keménykedni, okoskodni, kiemelni, bedarálni. És hova jutottatok? Tudjátok, mit csináltatok a hatalmatokkal? Kárt, mérhetetlen kárt, nem fizikait, nem egzisztenciálist, ezeket túl lehet élni, fel lehet állni. Bár nagyon nehéz lesz.

Erkölcsit, érzelmit, lelkit.

Tökéletesen lenulláztatok egy embert, egy társulatot, egy életet, egy művészi hitvallást, ambíciót. Gőgösek vagytok. Gyávák. Lehet, hogy el se olvastátok a pályázatot, nem is kell. Jordán 73 éve a pályázat. De ezt ti leszartátok. Föltettétek, ki-ki a saját fejére a koronát. Ez a ti királyságotok. Kis királyságotok. Még annál is kisebb. Nem szóvicc Józsi. Mérce.

,,Menjetek, készüljetek”!

Kitüntetést, díjat, címet, stallumot lehet kapni, adni és kiérdemelni.

Kétféle ember van: az egyik lehajtja a fejét, mikor fogat mos, nehogy leköpje magát, a másik…

Kedves Dér András, ez az egész miattad íródik. Nagyon tisztellek, hogy ennyi kárbaveszett év után a kakukk gúnyáját húzod magadra, mint egy rossz színész, és beülnél a tutiba. Miért akarsz színi direktor lenni, ha egy fuvallattól megfutamodsz, hiszen a színházigazgatás alatt egy vezetőt nem szellők, hanem viharok, orkánok, tájfunok csavarnak, tépnek nap mint nap. Tíz év alatt Jordánt nem sikerült elsöpörni, pedig biztos próbálkoztak. Tudod, miért? Mert volt, van hite, ereje, fantáziája, és mert többen szerették, mint nem.

Állni kell a sarat! Aki az első kanyarban megfutamodik, az nem alkalmas színházvezetőnek, másnak se. Visszalépni azért, mert kitudódott a koncepciód? Jaj, ne! Ha egy nőt meg akarsz hódítani, kevés megoldani a nyakkendőd, levenni a zakód stb., a belső izzásoddal is elő kell jönni, sőt jobb, ha azzal kezded, nagyobb az esély, hogy szóba áll veled. Persze, ha csak megdumáltak, az egészen más. Rosszabb.

Egész mostanáig nem akartál igazgatni, ki hitette el veled, hogy értesz hozzá? Erőt, kitartást nem kaptál, csak egy bizonytalan bizonyosságot. Becsaptad őket, pedig bíztak benned, Te voltál számukra a nagy ígéret, rád egy egész gyilkos koncepciót építettek, és Te a kölcsön kardodat az árokpartra hajítod, vértelenül, ahol bárki megtalálhatja? Dobtad volna vissza azoknak, akik elküldtek ebbe a számodra eleve vesztes csatába. Pályázatod legizgalmasabb bekezdése lehetett volna.

Elgondolkoztál azon, hogy ha nem lépsz vissza, ma igazgató vagy? Ott álltál az Ígéret Földjének (vagy Tündérország) kapujában. Válaszd, amelyik tetszik. Kétségtelen: nehéz a bejutás. Mózesnek nem sikerült, Neked se – igaz, Te nem vagy Mózes. János vitéznek igen, mert legyőzte a fenevadakat. Neked csak egyet kellett volna, saját lelkiismeretedet, de eldobtad a kardot.

Ez így paccs, mondaná Kamilka (Feleki), gondolom, belátod.

Egyébként, most komolyan, mit kezdenél egy tízéves gyerekkel, aki nem ismeri a hangod, nem látott még soha, még csak meg sem simogattad a fejét, arcocskáját, feltehetőleg nem is fogod. Annyit tud rólad, hogy elüldözted a szülőjét, apját, anyját, testvéreit. Kénytelen leszel mindenkit eltávolítani a közelből, akik szerették, akiket szeretett.

És ez az igazi paccs.

Melyiket választod?

Az önkormányzati két és fél órás ülésről – volt szerencsém végignézni – nem írok véleményt, meghagyom a színikritikusoknak. Csak csendben megjegyzem, jó volt, színház volt, igazi vásári komédia, és egyben komoly királydráma. Felvonultak a különböző műfajok összes szereplői, az intrikus, a rezonőr, a drámai szende, a hős, a naiva, a bolond, a király, a szolga, a gyilkos, a hóhér. A szép magyar beszéd nem mindenkinek sikerült. Nem volt szubrett és táncos komikus. Nem dallott senki. Sajnálom. Nélkülük koldus a Teátrum.

Tartok tőle, mi is szegényebbek leszünk egy Színházzal!”


Ossza meg ezt a cikket és kövessen minket facebookon, nekünk ezzel segíthet.


Tisztelettel köszönjük!
A PestiBulvár csapata

32 HOZZÁSZÓLÁSOK

  • minek, a mostaniak is ugyanígy csúsztatnak, a tény neki sem fontos, hogy nem Jordán pályázatáról döntöttek, hanem új eljárásról. A felháborodás, műbalhé tulajdonképpen magát a pályáztatást kérdőjelezi meg vagy csak – stílszerűen – színjátéknak tekinti, ami addig jogos, amig Jordán nyer!?

 1. GÁTI OSZKÁR ÚR! (Szó szerint!) LE A KALAPPAL!
  Sajnos a politika megint abba ütötte az orrát, amihez nem ért!

 2. Akik nem támogatták Jordán Tamás újraválasztását:
  Ágh Ernő (Fidesz-KDNP)
  Illés Károly (Fidesz-KDNP)
  Kántás Zoltán (Fidesz-KDNP)
  Koczka Tibor (Fidesz-KDNP)
  Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP)
  Sátory Károly (Fidesz-KDNP)

  Akik tartózkodtak, ezzel nem támogatták Jordán Tamást:
  dr. Kecskés László (Fidesz-KDNP)
  dr. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP)
  Rettegi Attila (Fidesz-KDNP)
  dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP)

  Felháborító, hogy minket, szombathelyi polgárokat IS semmibe vesz ez a “városvezetés”.. Puskás úr nem tudom milyen volt mentőorvosnak, de polgármesternek csapnivaló – és nem csak emiatt az ügy miatt.

  Az egész eljárás méltatlan Szombathely városához, Jordán Tamáshoz, a szombathelyi polgárokhoz!

  A teljes sztorihoz érdemes elolvasni ezt is. Hogy miért is léphetett vissza valójában a másik pályázó (aki egyébként eddig csak színház közelében járt…): http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/weores_szinhaz_palyazat_der_andras_k2_szinhaz

   • Miért kajla?Ez most akkor dicsősége Szombathelynek?netán a szinházi világnak?Vegye le a rothadó narancsszeleteket a szemeiről,és húzza ki a fülhallgatót,hátha tisztább lesz minden!!!!

  • Azt azért tegyük hozzá, hogy három éve ezt a polgármestert megszavazta Szombathely népe, ahogy a főnökét az ország. Nem sok dolog van, ami felett nem tudok napirendre térni, de hogy ebben az országban ennyi hülye van, azt nem tudom elhinni!!!

 3. Nem szerettem volna hozzászólni mert nem értek hozzá hiszen csak egy színházba járó vagyok nem bennfentes! Úgy látom hogy fidesz-kdnp prominensek nem szavazták meg, ez nekem mindent elárul!

  Valakit bele akartak ültetni a megalkotott készbe, úgy ahogy a politikusai beleültek egy felépített békés átmenettel rendszert váltott országba hogy végtelen pusztítást végezzenek minden elképzelhető területen, legyen az emberi kapcsolatok,gazdasági, erkölcsi,és becsületbeli!

 4. Hol vannak a Fideszes szinészek müvészek ??? Ja a vezérnek ők se mernek ellent mondani meg hát a nyalásuk kárba veszne meg a díjak a pénz a csillogás ilyen Nemcsákók Dörnerek Balaskók (ja ő aki nem vette át a Kossuth díjat , majd a g…től igen ) szégyen ezektől az emberektől ,

 5. Szerintem az igazgatói posztra is Mészáros Lőrinc az esélyes, mert ő “okosnak” tartja magát!!!!
  Sajnos az önkormányzat a városunk szégyene
  !!!

 6. Akartuk ,de nagyon,hogy Szombathelynek szinháza legyen,lett! Most azon huzakodunk,aki csinált érte valamit maradjon e igazgató! SZÉGYEN!

 7. Nem egészen világos a mondanivaló. Az önkormányzat azt nevez ki, akit akar, ennyi. Ha mást akarnak, mást akarnak, nem kell hiszti, örüljön, hogy tíz évig kapott egy lehetőséget.

  • Zsóti! Te is hülye vagy? Csakhogy az önkormányzat nem azért van, hogy azt tegyen amit akar.

  • Az önkormányzatot azért választják, hogy vezessen, és nem azért, hogy uralkodjon. A fideSS re jellemző, hogy ezt folyton elfelejti. Nem Jordán Tamásnak, kell örülni, hogy tíz évig lehetősége volt, hanem a városnak, hogy tíz évig volt neki egy Jordán Tamása.

   De úgy tűnik, hogy Jordán Tamás, túl jo ennek a retek fideSS hordának.

  • Azért még kilát a narancsködből!!!Ilyen alapon egy ön egy utcaseprőt is kinevezne ,ha hizelegne?

  • Ha nincs JORDÁN,nincs Szombathelyen színház ! Ezt felejtették el a seggnyaló hatalommániások !! Az Ő alkotásából éltek ezek a ………k, és most egy gazdasági menekült hosszú nyelvű színházi véleményformáló (v…….y) vezérletével leírják a szakmát !!!

  • Igaza van Zsoltnak! Jöhet Lőrinc.
   Meg is mondta, hogy “Jó tévét akarunk”, most biztosan jó színházat is tud majd csinálni. Siralmas a történet. Attól, hogy valaki azt nevez ki, akit akar, attól még az nem helyes. Ha ez nem tiszta, akkor hogy mer a FIDESZ bárkit emlegetni a múltból, hogy mit, mikor, miért csinált a hatalom alatt? Azt csinálhatott amit akart, mert Őt választották meg. Na akkor az miért is volt baj????? Ja, mert nem a köpönyeg forgandó. Sőt, pörög, mint az IL-18 propellere.

  • “demokrata” hőbörgők! Az önkormányzat dolga a döntés, ötévente lehet számonkérni, de akkor meg az a gond, hogy ti nem tudtok veszíteni, nektek csak az a demokrácia, amikor győztök

 8. És ez a 10 tagú sokoldalú széles látókörű szakértő, döntési joggal felruházva, mondhatni bizalmi ember ezután hazamegy, talán áttörve a tüntetők tömegén….vajon belenéz-e a tükörbe otthon,vagy csak felveszi a telefont és közli (mint az egykori filmekben) m e g c s i n á l t u k. Méghozzá tízen….Hmmmm.?.

 9. Korábban is nagyon tiszteltem Gáti Oszkárt, ha lehet, most még inkább becsülöm! Sajnos nem csak Szombathelyen és nem csak a színházi kultúrába szivárgott be a politika, ma már szinte nincs is független szórakoztatás.

 10. A jobboldali értelmiség ki fog hátrálni Orbán mögül. (Van aki már most seggnyalósan teszi, lásd Kerényiét.) Nagyon észnél, kell lenniük, nehogy az okos gonoszok (Itt a parlamenti, és a hozzájuk hasonló szőrű többi politikusokra is gondolok) ellopják a változást. Bocsika, optimistán elgondolkodtam, mert Gáti Oszkár levele elhessegette eddigi pesszimizmusomat.

 11. hatásos … pedig “már a kérdés is hazugság” tipikus esete, hisz
  pályázati eljárásról és nem személyi érdemekről szavaztak, az érvelés morális töltete
  alapján a pályázat kiírása eleve méltánytalan (ígértek előjogot, hitbizományt
  a szinházalapításkor?) … és miért nem akkor volt
  felháborodás, vagy ez csak a szokásos liberális sértődés, a szabályok, a
  “demokrácia” addig jó, amig nyernek (?) …

  • Te jó ég …. Kérem, olvassa el, mit ír, mert ez biztosan egy másik topikba szerette volna írni. Ebből semmi nem passzol ide. … vagy kérem, magyarázza meg, miért helyes az eljárás, mi az oka annak, amiért ez így történt, mik azok az érvek, amik miatt nem folytathatja? Gondolom, most jön az, hogy biztosan formai hibák voltak a pályázatban, meg a döntéshozók értékelték és nem találták elég jónak. Ja!!!! Szakmai zsűri volt, ez egyértelmű a NEM szavazók neveiből megítélve.

   • Nna itt a (jellemző) liberális csúsztatás, nem arról döntöttek, hogy nem folytathatja, hanem a meghekkelt pályázati eljárás ismétlésére szavaztak. A hangzatos levél érvei, a műfelháborodás viszont gyakorlatilag a váltás lehetőségének, a pályáztatásnak a jogosságát vitatják.

   • magukfajtáknak a tények nem szoktak számítani, de azért rögzítsük: nem a pályázatáról szavaztak !!!! … ettől függetlenül lehet folytatni a mellébeszélést, Gáti valószínűleg el is szavalta, tükör előtt …

Hozzászólás