Újra lelepleztük Orbánt. Több tízmilliárdos adóbevételről mond le a haverja miatt

A kép szerkesztett illusztráció

Kaptam egy fülest. Egy baloldali elfogultsággal egyáltalán nem vádolható fogorvos barátom hívta fel arra a figyelmemet, hogy mára már szinte csak a fogászatokon nincs online pénztárgép. Van a taxikban, van a kocsmákban, a mozgó árusoknál, lassan a piacokon, de a fogorvosoknál nincs és nem is nagyon terveznek ilyesmit bevezetni a szektorban. Kacsintott és azt mondta, nézzek picit utána Orbán baráti körében lévőknek, hátha találok ott egy fogorvost, aki esetleg le tudta beszélni a „főnököt” arról, hogy egyáltalán eszébe jusson rákényszeríteni a magán-fogászatokat a tisztességes adózásra.

A kérdés szöget ütött a fejembe.  Megtudtam, hogy Orbán Viktornak nem csak Mészáros Lőrinc a barátja. Fideszes forrásom szerint, a fogorvosával, sokkal jobb emberi viszonyban van a Miniszterelnök.

Kicsit kutattam és kiderült, hogy az elmúlt években több mint 3 milliárd forint állami és uniós támogatást kaptak Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosa, dr. Bátorfi Béla érdekeltségei a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül. A pályázatok többségéről azután hoztak döntést, hogy Orbán Viktor a miniszterelnökséget vezető államtitkár útján átvette az NFÜ irányítását. Ezen felül a választások előtti héten a rendkívüli kormányzati tartalékból is kapott 400 millió forintot Bátorfi egyik vállalkozása 2014-ben.

A fogorvos nevét először 2011 környékén hallhattuk, ekkor derült ki, hogy a kormány 1 milliárd forintot kíván fordítani a fogászati turizmus által kínált lehetőségek kihasználására. Ezt Orbán Viktor az első Magyar Fogászati Turizmus Konferencián jelentette be, ahol bemutatták az “Országos Fogászati Turizmus Fejlesztési Programot” is. Ennek alapítói dr. Bátorfi Béla és Szűcs László voltak.

A kormány a konferencia után egy héttel határozatot hozott az egymilliárdos támogatásról, az összeget a kormányzati tartalékból vették ki. A pályázat később egészen furcsán alakult: azoknak ugyanis, akik nyerni akartak rajta, részt kellett venniük egy másik, “Innováció a fogászatban” tárgyú pályázaton is. Erre viszont csak azok jelentkezhettek, akik vállalták, hogy a következő két évben részt vesznek az Orvosi Turizmus Iroda programjában. A pályázaton nyertes, az Origo által megkérdezett fogászok szerint a kitétel azt jelentette, hogy a pályázati pénz egy részéből személyre szabott innovációs csomagot vásároltak dr. Bátorfi Béla magáncégétől, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt.-től (OTI Zrt.), amely mellé megkapták a cég know-how-ját, illetve a tagsági viszonyt.

Miután kiderült az 1 milliárdos támogatás, többen úgy értelmezték, hogy a pénzt közvetlenül dr. Bátorfi cége, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. kapta meg. Szűcs László, dr. Bátorfi üzlettársa 2012 elején erről a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy ez tévesen terjedt el, hiszen dr. Bátorfi Béla cége még csak nem is kért állami támogatást. “Habár Bátorfi Béla cége megfelel valamennyi követelménynek, az orvos morális okokból döntött úgy, hogy nem kíván élni a támogatási lehetőséggel, miután az elmúlt kilenc hónapban a sajtó tévesen kapcsolta össze a nevével az elkülönített egymilliárd forintot (…) A hírekkel ellentétben Bátorfi egyetlen forint állami támogatást sem kapott, és – döntése következményeként – fogászati vállalkozása nem is fog kapni” – nyilatkozta akkor Szűcs.

Az kétségkívül igaz, hogy Bátorfi az egymilliárd forintos tenderen nem indult, akkor viszont nem volt ilyen szemérmes, amikor a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez kellett pályázni. Bátorfi és Szűcs érdekeltségei ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől 2012 közepe után összesen 2,2 milliárd forint állami és uniós támogatáshoz jutottak. – forrás atlatszo.hu

Nos, kérem! Ha eddig bárkinek kérdéses volt, hogy milyen lobbi járhatott közbe azért, hogy gyakorlatilag a fogászatok legyenek az egyetlen olyan magyarországi szolgáltatók, ahol nem kell online pénztárgép, azoknak mondom, hogy: Ugyehogyugye?

Tegyük a szívünkre a kezünket és emlékezzünk közösen! Mikor kapott bárki is számlát a fogorvosánál? Vajon hány fogász van az országban, aki nem fizeti meg az előírt adót, MINDEN kezelés után? Mekkora bevételkiesés ez az államnak?

Arról már szót sem ejtek, hogy a fogászati turisták mekkora összegeket hagynak itt. Illetve igen. Évente, mintegy 70-90 ezer fogászati beteg érkezik Magyarországra Nyugat-Európából!!! Legtöbben Nagy-Britanniából, Németországból, Olaszországból és Franciaországból. A Napi Gazdaság szerint, az őket ellátó rendelők éves forgalma eléri a 70-80 milliárd forintot.

Nem elég, hogy megint találtunk egy szépen kistafírozott havert, az is kiderült, hogy ha barátságról van szó, akkor a Miniszterelnök könnyen lemond akár tízmilliárdokról is, hogy pajtásának kedveskedjen. Elvégre nem kockáztathatja, hogy ne legyen őszinte a mosolya.

Önnek nincsenek kérdései?

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!