Ne dugjunk homokot a fejünkbe! – Kis mértékben méreg, nagy mértékben táplálékkiegészítő tabletta 2. rész

Bármelyik választ jelölte meg, ön nyert! Ezek a nevek ugyanazt az anyagot jelölik.

Ezen anyag felhasználása széleskörű, üveget, cementet, kerámiákat készítenek belőle. Az élelmiszeripar adalékanyagként E-551 számmal jelöli. Táplálékkiegészítőként pedig Perui kovaföldként találkozhatunk vele. Az élelmiszerekben jelen lévő adalékanyagokat a laikus, mint felesleges, egyes esetekben káros anyagként bélyegezi meg. Viszont ebben az esetben a szilícium-dioxidot táplálékkiegészítőként is áruba bocsájtják. Hogy is van ez?homokevés

A szilícium-dioxid az emberi szervezet számára semleges anyag. Vízben nem oldódik, így a szervezet nem is tudja hasznosítani, de nincs is rá szüksége. Akkor miért táplálék kiegészítő?
Mert leleményes emberek forgalomba hozták. A magyar jogszabályok ezt megengedik. Különböző marketing fogásokkal csodát ígérnek, de a felelősséget áthárítják másra. Megtévesztik a fogyasztót. Nulla hozzáadott értékkel árulnak kétes eredetű anyagokat. Különböző írások foglalkoztak már ezzel a táplálékkiegészítővel, cáfolva annak gyógyhatását és fontosságát az emberi szervezetre. Ezek a cikkek megtalálhatóak ITT és ITT.

De hát a csirke is az udvaron felcsipegeti a homokot, neki jót tesz! – jöhet a jogos felkiáltás.
Igen, neki szüksége van rá. A zúzája (zúzó gyomra) végzi a takarmány aprítását, a szilícium-dioxid jelenlétében pedig ez az aprítás könnyebb.

Mi ne legyünk tyúkeszűek!

Az élelmiszerben jelen lévő „kovaföldtől” sem kell ezért félni! Az élelmiszeripar az E-551-et csomósodás gátlóként használja. Miért? Ez az egyik lehetősége, hogy a por alakú élelmiszereket szép, kívánatos formában tudja a vásárló számára nyújtani. A szilícium-dioxid az élelmiszer csomagolásában jobban megköti a vizet, mint maga a por alakú élelmiszer. Miért fontos ez? A SiO2 hiányában a nedvesség hatására csomókká állna össze a por. Ezért hívják csomósodás gátló anyagnak. Hol találkozhatunk a szilícium-dioxidot adalékanyagként tartalmazó élelmiszerekkel?
Tettem egy sétát a közeli bevásárló központban. A por alakú termékek között az alacsonyabb árkategóriába tartozó kávéfehérítő krémpor, az instant tésztaleves, és mártás alappor tartalmazott „kovaföldet”.
Szóval ezek a termékek az egészségünk számára rosszak vagy jók?

Legyünk körültekintőek! Nem minden fekete és fehér. Egy döntés kialakításánál sok szempontot figyelembe kell venni. Közhelyes, de igaz.
Tehát, ha a perui kovaföld tisztán szilícium-dioxidot tartalmaz, ami az emberi szervezet számára semleges, ne dobjunk ki X ezer forintot egy kis adag homokért.perui

Ha valóban csodaszer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az ország leggazdagabb régiója lenne magas szilícium-dioxid tartalmú talaja miatt, de sajnos nem az.

A tudatos vásárló képes az érveket és az ellenérveket meghallgatni, majd véleményét formálni.
Legyetek tudatos vásárlók!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!