Felháborító fideszes ingatlanpanama. Az Együtt is érintett?

Bácskai János a kerület polgármestere (Fidesz-KDNP) Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ahogy azt már korábban megírtuk, a Budavári Önkormányzat mintáján szerveződő lakásosztogatási gyakorlatra lett figyelmes a sajtó a főváros pesti oldalán is – ezúttal a Ferencvárosban.

A közös a két sztoriban, hogy mindkét kerület vezetése Fideszes, és mindkét kerületben önkormányzati lakásokhoz jutottak igencsak jó áron, általában a kerület fideszes képviselői, polgármesterei, azok feleségei, a pereputty, satöbbi. Természetesen a törvényesség látszatának betartásával.

A Magyar Nemzet információi szerint – egy feljelentésre – hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt elrendelte a nyomozást a IX. kerületi ügyészség, a ferencvárosi önkormányzat által áron alul osztogatott bérlakások ügyében. Érdekesség, hogy a rendőrség először elutasította a feljelentést, arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény, ám az ügyészség ezt felülbírálta, s kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályát, hogy vizsgálja ki, történt-e visszaélés a lakások kiutalásakor.

A korábban megírtakat felelevenítve és azt új adalékokkal kiegészítve íme a lista;

Mészáros László – Fidesz-KDNP képviselő – aki egy ferencvárosi 63 négyzetméteres ingatlanért havi 68 ezer forintot fizet – rá is szorul, hiszen vagyonnyilatkozata szerint havi bruttó 181 (az nettó kb. 120) ezer forintból kell a felszínen maradnia.

Görgényi Máté – Fidesz-KDNP képviselő – egy 104 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel 118 ezer forintért havonta. Az MNO információi szerint ráadásul az ő esetében a bérleti szerződés eredetileg a nagymamája nevére szól, aki sosem lakott az ingatlanban (Görgényi vagyonnyilatkozatában nem is említi a bérlakást). Hasonló lakást egyébként 300-400 ezer, de akár félmillió forintos áron is kínálnak a IX. kerületnek ugyanazon a részén.

Veres László – Fidesz-KDNP képviselő (előző ciklus) – már meg is vásárolhatta az önkormányzattól azt a bérlakást, amelyben lakott. 90 négyzetmétert egy 9,6 millióért. Ennyiért, ekkora lakást kb. Monoron vehetne.

A gyanúba keveredett fideszes képviselők természetesen hallgatnak, a kerület szintén fideszes polgármestere Bácskai János, pedig cinikusan a Magyar Nemzetnek hozzátette; azt reméli, hogy a sajtó majd arról is beszámol, amikor az ügyészség lezárja a nyomozást.

Ki kell egészítenünk a listát, ugyanis úgy tűnik, hogy a Fidesz az ellenzéki oldalon is partnerre lelhet olykor-olykor.

Együtt tették tönkre

Az ellenzéki Együtt párt kerületi képviselője Baranyi Krisztina is meglátta a lehetőséget az önkormányzati lakásokban. 2016-ban egy a kerület polgármesteréhez írott kérelemben kért egy bérlakást, majd ezután kérelmét előterjesztették a fideszes többségű döntőbizottságnak, ami azt jóvá is hagyta (a bizottságban több párt is képviseltetve van, egyedül az MSZP nem szavazta meg).

Miután az Együtt vezetéséhez is eljutott a hír, hogy egyik képviselőjük „jóárasított” lakáshoz jutott a kerületben, azonnal leszóltak Baranyi Krisztának, hogy vonja vissza a pályázatát. Sajtótájékoztatót hívtak össze, ahol a képviselő asszony úgy magyarázta visszalépését, hogy a lakást valójában azért kaphatta volna meg, hogy az ügyben amúgy ártatlan Bácskai János polgármester kezében lehessen ellene némi zsarolási ürügy.

baranyi krisztina 1 1
Baranyi Krisztina az Együtt képviselője (kép: Facebook)

Így esett meg tehát, hogy 2016 szeptemberében a képviselő asszony sikeresen jutott bérlakáshoz Ferencvárosban, majd mikor ez pártjának kínos lett, inkább visszalépett a pályázatától, és maradt tovább „mezei albérlő”.

Hogyan történhet mégis ilyen?

Szocialista forrásaink számoltak be arról, hogy 25 éve nem láttak olyat, hogy rehabilitált környéken, jó állapotú lakásokat így osztanának szét egymás közt a kerület vezetői. 2010 előtt ugyanis nem történhetett olyan, hogy a vezetés számára kedves emberek nyerjenek egy lakáspályázaton. Akkor ugyanis más volt ezeknek a pályázatoknak a rendszere, ezt a 2010 őszén hatalomra jutott Fidesz-KDNP vezetés változtatta meg.

Önkormányzati bérlakáshoz ugyanis az juthatott, aki egy pályázaton a meghirdetett lakás havi bérleti díjának sokszorosát ígérte, azok közül pedig az nyert, aki több havi bérleti díjat (több éves díjat egy összegben) ajánlott fel. Gyakorlatilag licitáltak.

Ebben nyilván kevésbé érvényesülhettek szociális szempontok, viszont a lendületes város-rehabilitációs program részben ennek köszönhetően folytatódhatott, mivel az önkormányzat minden ilyen bérleti szerződéssel nagyobb összeghez juthatott.

Például: egy havi 50 ezres bérleti díjú lakás éves bérleti díja (12*50) 600 ezer forint, ha valaki mondjuk vállalta, hogy három évre kifizeti ennek háromszorosát, és a többi pályázó ennél csak kevesebbet, akkor az nyert, aki a legtöbbet ajánlotta.

A lakást a későbbiekben kedvezményesen megvásárolhatja bérlője, a vállalt és előre kifizetett bérleti időszak lejárta után (általában 5 év) piaci ár alatt juthat hozzá a bérlő. A most hírbe hozott fideszes képviselők akár 8-10 milliót is spórolhatnak így, törvényesen.

Hiába működött jól a rendszer, nem lehetett benne lopni, ezért azt elfújta a kétharmad.

A pályázat nyertese most már nem az, aki a magasabb bérleti díjjal licitál, hanem az, akit a fideszes többségű bizottság kiválaszt, tehát nem a piac dönt, hanem a politika.

Így jutottak a fideszesek bérlakásokhoz, és információink szerint egy-egy lakáspályázaton így nyerhettek például a gyermekét egyedül nevelő anyuka ellen, de így jutott lakáshoz például a G-nap előtt még Fidesz-közelinek számító újság egyik újságírója is, némi hátszéllel, talán valamiért cserébe.

Nemrég arról értesültünk, hogy a kerületben új lakásgazdálkodási koncepciót készítenek elő, amely megalapozhat egy új lakásbérlésekről szóló rendeletet. Tehát a jelek szerint Ferencváros vezetése szerint sincs minden rendben a bérlakáspályázatokkal.

Akkor még egyszer: Az önkormányzati lakás köztulajdon, annak célja, hogy az önkormányzati vagyont gyarapítsa, és jobb helyeken a kis pénzűek lakhatási problémáit lehet velük megoldani.

Az önkormányzati lakás nem a „földesúr” tulajdona, és nem a kegyenceknek osztogatjuk.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!