Készülhetnek a nyugdíjasok: A miniszter visszahívná őket dolgozni

kép: illusztráció

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján elmondta, a fiatalabb nyugdíjasokra, nőkre és most közmunkából élőkre is szüksége lesz a magyar gazdaságnak a munkaerőpiacon.

A közmunkások „visszatérése” a piacra egy jó gondolat, de a kijelentés többi része előrevetítheti a nyugellátásban résztvevők visszahívását is. Itt elsősorban azok lehetnek érintettek, akik nem öregségi, hanem korkedvezményes alapon vonulhattak nyugdíjba, de szakértők szerint a rokkantnyugdíjasok is számíthatnak újabb felülvizsgálatra.

A rendkívüli lépésre nem ad indokot Varga évi 4%-os GDP-emelkedésről vázolt víziója, aki szerint a magyar gazdaság 2017-18-ban olyan helyzetbe kerülhet, amilyenben legutóbb másfél évtizeddel ezelőtt volt.

A miniszter 2020-ig a magyar gazdaság potenciális növekedése utolérheti Ausztriát és Csehországot – mondta a miniszter.

Hallucinogén szereket a rendezvényen tudomásunk szerint nem szolgáltak fel.

Varga szerint 205 ezer munkanélküli van az országban, és 198 ezer közmunkás, ez már egy lehetséges tartalék. De tovább kell gondolni a részmunkaidős foglalkoztatást és a nők, valamint a nyugdíjasok foglalkoztatásának erősítését is. Azt is támogatni kell, hogy a fiatalabb nyugdíjasokat alacsonyabb terheléssel, de visszaengedhessék a munkaerőpiacra, ami pedig a nőket illeti, közülük mintegy kétszázezerrel kevesebben dolgoznak, mint a férfiak közül, így még lehetnek tartalékok.

A magyar munkahelyeken a nyugdíjas foglalkoztatottak miatt pályakezdők, friss diplomások, fiatalok kevésbé tudnak elhelyezkedni, mivel a nyugdíjasokat – a nagyobb tapasztalat mellett – gazdaságilag is jobban megéri alkalmazni, így ha ezt a gyakorlatot még az állam is támogatja, akkor a fiatalkorúak munkanélkülisége újra megugorhat.

Sok teendő van még a fizetések és a bürokrácia csökkentésének terén is, de a nyugdíjból való „visszahívás” miként segíthet, még nem fejtette ki.

2011-ben az Orbán-kormány egyik első intézkedései közt visszahívott több ezer nyugdíjba vonult rendőrt is, így ez nem lenne példa nélküli.

HVG alapján.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!