5 bizonyíték arra, hogy a Momentum Mozgalom valójában jobboldali lehet

Fekete-Győr András a Momentum elnöke (fotó nyers: hvg.hu)

Kik ezek a Momentumosok? Olimpiáról és Haris Éváról most nem lesz szó, nyugi. A nagyobb portálok, újságok egymás után közölnek a szervezet vezetőivel készült interjúkat, a magyar média gyakorlatilag a tenyerén hordozza ezeket a srácokat, a Fidesz lakájmédiája bántja őket, amitől az átlag baloldali politika-fogyasztó számára csak még szimpatikusabbak lesznek.

Beléjük rúgtak a kormányzati Pesti Srácok, Origó, Magyar Idők, 888.hu, Magyar Hírlap tengelyen, ez pedig arra jó, hogy az ezeket olvasó, kormánypárti médiafogyasztó (90%-ban Fidesz-szavazó) világképét megerősítsék a lassan párttá alakuló mozgalommal kapcsolatban, miszerint gonosz SZDSZ-es sorosista, liberó buzik ezek, akiket az MSZP-s Haris Éva pénzel, és hazaárulók is egyben.

A fenti oldalak pedig igen gyakran jutnak ilyen megállapításra mindennel kapcsolatban, ami nem a Fidesz. Így nincs több kérdés, a Momentum az, ami, a jobboldal pedig retteghet tovább a rettegnivalókon (migránsok, civilek, stb.) s figyelmét tovább nem zavarhatja meg semmi. De itt valami egész más állhat a karaktergyilkosságok hátterében.

Hogy mi és miért?

Mert a Momentum egy jobboldali szervezet

és mint ilyen a magukat jobboldalinak valló Fidesz-szavazók egy része még véletlenül felismerné, hogy mi is az a jobboldal, és benne felismerné saját jobboldaliságát – következésképpen felismerné az orbáni populizmust, és kiábrándulna az értéksemleges, Fidesz nevű erőszakszervezetből.

A jobboldal ugyanis nem egyenlő azzal, amit ma a Fidesz művel, és propagál, a politikai jobboldal egy sokkal szimpatikusabb dolog ennél. Ezért.

Orbán Viktor azt szeretné, ha egyértelmű negatív bélyeget sütnének az emberek a mozgalomra. A liberális szó negatív, s így egy fakocka egyszerűségével meg is van oldva az egész balhé, ha rájuk sütik.

Még maga Orbán Viktor is beleszállt egy fél lábbal a szervezetbe, mondván, ők az új SZDSZ, akik reszketve várják a koalíciót az MSZP-vel. Kell ennél több egy félmondatos politikához szokott kormánypártinak? Nem, nem. Ez éppen elég.

Nem engedhető meg kormányzati szempontból az, hogy a saját leuralt oldalukon (jobboldal), köreiken kívüli versenytárs jelenjen meg, és előbb-utóbb elkergesse őket.

Fekete-Győr Andrást, a mozgalom vezetőjét gyakran az új Orbánként illetik – nem csak azért, mert külsőre hasonlít a 89-es Orbánhoz. De miért?

A Momentum elnöke nem szereti, ha Orbán Viktorhoz hasonlítják: „Mindegy, hogy ki volt 1989-ben, én nem szeretem őt, mert elárulta a rendszerváltást, öncélúvá és képmutatóvá vált a politikája.” – mondta Fekete-Győr András

Valószínű, hogy az Orbán-hasonlóságot firtató vélemények nem helytállók, bár senki sem jósolta meg ’89-ben, hogy Orbánból a 21. századra az lesz, ami, de a nyolcvanas évek fideszesei és 2017 momentumos alakjai nem ugyanazokkal a lehetőségekkel rendelkeznek, utóbbiak második generációs értelmiségiek, urbánus, túlnyomórészt biztos egzisztenciával bíró családokból, míg a Fideszben szinte Orbánék voltak családjaik első diplomásai. Hála a szocializmusnak.

Fekete-Győr András az Indexnek adott interjúban elmondta, hogy 2008 körül a családi asztalnál inkább féltestvére védte az akkori kormányt (MSZP), apjuk pedig vehemensen képviselte a másik oldalt. Leginkább ezekre a vitákra emlékszik abból az időből. Meg arra, hogy nem indulatok, hanem érvek és ellenérvek csaptak össze. Több interjúban elmondta már, hogy 2010-ben ő is a Fideszre szavazott. Aztán nagyon hamar kiábrándult a pártból.

„A gimiben a menők közé számított” – mondta róla egy egykori diák. A budai Vár alatti konzervatívnak számító Toldy Ferencbe járt, édesapja – és a család – státusza a fidesz-kormány alatt emelkedett, jó humora van, körbeutazta a világot, emellett szeretik a lányok, egy szintén a Toldyba járó lány szerint azért, mert hasonlított Adam Levine-ra, a Maroon 5 énekesére.

Ezt nem lehet kihagyni. Ön szerint kire hasonlít inkább?

adam 2 jpg
Adam Levigne énekes
orban 89
Orbán Viktor korai éveiben a Parlamentben

 

 

Jó, most ezt tényleg nem lehetett kihagyni, de menjünk tovább.

Lássuk az érveket, miért jobboldali a momentum?

1 A háttér, a politikai vér

Mivel szeretik magukat „politikai árváknak” titulálni, ezért nézzük a vérséget.

A jobboldali család, és a konzervatív gimnázium után az ELTE jogi karára vezetett az út, a hagyományosan jobboldali ügyvéd társadalom pedig szintén nem a szociáldemokrácia irányába terel.

2 A politikai kötődések

Erasmus-ösztöndíj után a fideszes Trócsányi László ügyvédi irodájában szerzett pár hónapos gyakorlatot, mely során saját bevallása szerint rájött, hogy a jogtanácsosi pálya nem neki való. Ezt követően a Hans-Peter Friedrich EU-politikáért felelős, a jobboldali CDU–CSU frakcióvezető-helyettes irodájában kapott gyakornoki helyet.

2014-ben az esetlen baloldali összefogást nézve döntötte el, hogy hazajön, és pártot alapít, majd megbuktatja Orbán rendszerét. Az alapvetően jobboldali-liberális Március 17. kör nevű formáció pár tagjával és egykori budai elitgimnazista ismerőseivel megalakítják a  KétezertizenX nevű kört, (azért a név, mert nem tudták eldönteni, hogy a 2018-as választásokat vagy a 2019-es EP-választást vegyék-e célba) de a Fidesz születésének helyszínén a Bibó szakkollégiumban is tartottak beszélgetéseket.

3 Önbevallás alapján

Lássunk néhány kijelentést az interjúból:

A globalizmus-pártiság se éppen baloldali; „…globalizáció kérdésében kevésbé szkeptikus az átlagnál, mivel a saját bőrén tapasztalta meg annak rengeteg előnyét.

Fekete-Győr András inkább konzervatív liberális, aki a polgári értékeket és a nemzeti retorikát is komolyan gondolja, van szociális érzékenysége.”

„Természetesen mindig lesznek szegények, de ezek az emberek mind egy közösség tagjai, aminek vannak szabályai, amihez alkalmazkodni kell, és ami a jómódúak részéről is felelősséggel jár.” – micsoda baloldali gondolat.

Bár az MSZP-vel és a DK-val is keményen bánt a Momentum, de nem az alapvető civil hozzáállást követték, hogy ne segítsenek a pártok, mert bepiszkolják az akciót, és azt sem állították, hogy ők nem politizálnának. Így állhatott  bele az LMP, az Együtt, a PM és az MKKP is az elejétől az akcióba, ezzel pedig az vált láthatóvá a választok számára, még a DK és az MSZP elutasítása mellett is, hogy egy széles koalícióról van szó, amely nem valakinek a saját haszonszerzéséről, hanem egy közös ügyről szól. Azok is támogathatták a kampányt, gyűjthetek, aláírhattak, akiknek egyébként a Momentum tagjai nem szimpatikusak. Ez pedig ebben a kampányban nagyon erősen hozott a konyhára. ” – írja kettős mérce.

4 No, meg a program

És néhány kiegészítő gondolat arról, hogy nem csak jobboldali, hanem jobboldali-liberális szervezetről van szó.

Nem tartják magukat sem jobb- sem baloldalinak, bár elismerik, hogy szimpatizánsaik, tagjaik közt mindkét táborból találni embereket.

A Heti Válasznak adott interjújában a Momentum elnöke kiállt a melegházasság engedélyezése és a drogliberalizáció mellett, mely dolgok a haladó nyugati jobboldali liberális pártok programjaiban is szerepelnek. Persze emellett jó populistaként amit még a nép óhajt, azt szívesen hozzácsapják, amit a nép nem támogat azt meg jegelik. Bár a baloldalra szokták kenni, a droglegalizáció például nem egy baloldali vívmány, az sokkal inkább egy liberális valami.

Az egészségügy jelenlegi helyzete nyilván tarthatatlan. A Momentum például évente több száz milliárd forintot öntene a rendszerbe, de fontos elemként a főmozgalmár elmondta, azt részben fizetőssé tennék.

A baloldal nagy vívmánya egyébként a mindenki számára egységesen és térítésmentesen igénybe vehető egészségügyi rendszer, és az egységes állami biztosítás. A részben fizetős rendszer a többség számára hozzáférhetetlen lesz, így fennáll a veszélye annak is, hogy százezrek, vagy milliók számára nem lenne megoldás a Momentum víziója.

5 A piaci igény

A párttá alakulás során tisztázódik a kép, de jelen pillanatban a Momentum a 2018-as választásokon sokkal „veszélyesebb” az LMP-re és még inkább a Fideszre. Utóbbira kétféleképpen is, egyrészt bizonyíthatja, hogy alternatíva lehet a jobboldali-liberális (városi, tanult, jómódú, piacpárti) szavazók számára, de még elmozdulhat balra is, viszont ott „telített a piac”, de nem reménytelen.

De az éppen a baloldalról elforduló Együtt, vagy a mozgalmi jellegű Párbeszéd is jobban izgulhat, mint az MSZP, vagy a Gyurcsány kultuszban égő DK.

Szóval Momentum, jobbra át?

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!