A Fidesz lecsúszott, a Momentum felkapaszkodott

Az olimpiai népszavazás körüli pezsgés némileg megkavarta a politikai pártok népszerűségi mutatóit.

Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága két százalékpontot csökkenve 23 százalék. Az MSZP és Jobbik tábora nem változott, 13 és 10 százalék, így a pártok közt, a múlt hónapban kialakult különbség is megmarad a Publicus Intézet közvélemény-kutatása szerint.

A Kétfarkú Kutya Párt erre a hónapra, egy százalékpontot növekedve, 1 százalék, és a Momentum Egyesületet – ami bár nem párt, így nem választható – is, most először, említette egy százaléknyi válaszadó.

A Fidesz szavazóinak száma tavaly év végén csökkent, majd a múlt hónapban megtorpant, ám erre a hónapra ismét két százalékpontot csökkent, így maradt 23 százalék. Ez, a kvótanépszavazás után mért csúcsponthoz képest hibahatáron túli, négy százalékpontos csökkenés. Úgy tűnik, hogy a párt támogatottságát nem az általa kezdeményezett új ügyek, pl a civilek ellen indított támadás, mozgatta, hanem a civilek olimpiai népszavazási kezdeményezése.

Az MSZP támogatottsága a múlt hónapban egy százalékpontot növekedett, és ez erre a hónapra sem változott, így 13 százalék. A pártnak szavazói továbbra is meglehetősen aktívak. A párt ebben a ciklusban második hónapja lépett ki a 10-12 százalékos sávból. Az ellenzéki vezető szerepért zajló küzdelem Botka László színre lépésével tovább éleződött, és az MSZP által megszerzett szavazók megmaradtak.

A Jobbik támogatóinak száma szintén a múlt hónapban egy százalékponttal csökkent, amiről mostanra sem tudott növekedni, és továbbra is 10 százalék. Ezzel a párt továbbra is a mélypontján található. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.

A többi párt megítélése minimálisan változott. Az LMP egy százalékpontot növekedve 4 százalékon áll. A DK támogatóinak száma most egy százalékpontot csökkenve újra 3 százalék.

Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban nem elérte el az, csakúgy mint a Párbeszéd és a MLP sem. A múlt hónapi megtorpanás után újra 1 százalékon mérhető a Kétfarkú Kutya Párt, amely már 2016 októbere óta mérhető szereplője a politikai életnek.

A Momentum Egyesületet – ami bár nem párt, így nem választható – most először 1 százaléknyi válaszadó említette.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!