Mi az? 100 milliárdot drágul, és Orbánék építtetik?

Fürjes Balázs stadionban ül - kép: ckozep.hu

Ha valaki a kettes metróval az Örs vezér tere felé utazik, át kell haladnia a Puskás Ferenc Stadion állomáson. Ez az a megálló, ahonnan a végálommásig újabban még 10-11 perc kell, de most nem ez a lényeg.

A Puskás Ferenc Stadion metróállomásnak már csak a neve utal arra, hogy ott elvileg van egy ilyen nevű stadion. Van fenn egy ilyen stadion-féle, a Budapest Sportaréna, de az nem egészen az, a Puskás Ferenc Stadion helyén pedig ma egy zúzottköves pusztaság áll.

Teljes képernyő rögzítése 2016.07.27. 91443
A stadion egy drónfelvételen – kép: fociclub.hu

Az eredetileg 70-80 milliárdba kerülő beruházás 2016-ra 100 milliárd forintra drágult, ma Lázár János a kormányinfón bejelentette „kiegészítik” a száz milliárdot így most, jelen állás szerint a stadion bruttó 190 milliárd forintba fog kerülni.

A gigaberuházás így – az eredetitől két évvel később – 2018-ra készülhet el, másfélszeres áron.

Fürjes Balázs – az olimpiai pályázatért is felelős valamint a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központját vezető államtitkár (hű, de sok) 2015-ben még arról beszélt, hogy biztosan nem ugorják át a 100 milliárdot a beruházás költségei. Sőt, elmondása szerint még csak olcsóbb lett volna, nincs itt semmi látnivaló;

„az viszont már most biztonsággal kijelenthető, hogy az eredeti elképzelésekhez képest számottevően olcsóbb lesz”.

Ő az a Fürjes Balázs, aki tegnap a Momentum elnökével a Corvinus Egyetemen tartott közös vitaestet az olimpiarendezésről, és az államtitkár úr még akkor is védte a pályázatot és az olimpiát, amikor azt főnökei már éppen a háta mögött vonták vissza, így a 2020-as Európa-bajnokság több meccsének otthont adó Puskás Stadion ügyében csak remélni lehet, hogy kompetensebb.

A nyári vizes-vb végösszege jelenleg valamivel 100 milliárd fölött van, azt 25 milliárdért ígérték. Az olimpia nettó 1000 milliárdról indult, kérdés hol állt volna meg, de ez már történelem.

A stadion persze a mai, majdnem kétszáz milliárdos bekerülési áránál borítékolhatóan drágább lesz, mindenesetre egy ilyen stadion építő nemzet számára,mint mi vagyunk remek mementó egy stadionok nevű metrómegállóhelyen leszállva elsétálni a kősivatag irányába, és kifizetni egy fél négyes metró árát (magyar adópénzből!) az óriási arénáért.

A 24.hu értesülései alapján

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!