„Ha most beírok 300 millióval többet, mi van akkor? Semmi” – bemutatjuk a legpofátlanabb fideszest

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Farkas Sándor kormánybiztos, a Fidesz csongrádi nagyura, vállalkozó, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke. Emellett pedig kiválóan alkalmazkodott a fideszes szokásokhoz, vagyis a választópolgárok felé tanúsított alázat legcsekélyebb jelét sem mutatja.

Ő az a képviselő, aki a legtöbb állami és uniós támogatást zsebelte be tavaly. 2,5 milliárd forintos mezőgazdasági támogatást szerzett, de ebből csak 925,2 millió forintot vallott be. Hova tűnt a többi összeg – vetette fel a kérdést a Direkt36.

Farkas azzal magyarázta a 1,5 milliárdos különbséget, hogy minden évben csak az arra az évre megítélt támogatásból már megkapott pénzeket vallotta be, a később kifizetetteket nem. Amikor a 444 rákérdezett, hogy mégis miként van ez, olyan választ kapott, amit még egy igazi fideszes öregfiútól sem vártunk volna:

„Ha most beírok 300 millióval többet, mi van akkor? Semmi.”

Ez azért komoly probléma, mert a vagyonnyilatkozati rendszer célja éppen az lenne, hogy követhetővé tegye a képviselők anyagi gyarapodását. A Direkt36 több cikkben foglalkozott már a képviselő vagyonnyilatkozatok hiányosságaival. A legfrissebb bevallások pedig ismét rámutatnak, hogy a rendszer lazasága miatt nem tudja betölteni feladatát. A nyilatkozatok kitöltésének szabályai nem teljesen egyértelműek, ami miatt könnyű hibázni.

Aki pedig szándékosan közöl félrevezető információkat, annak nem kell szembenéznie semmilyen komolyabb retorzióval. 

Az agrármérnök végzettségű Farkas Sándor résztulajdonosa és igazgatósági elnöke az évente 80-300 millió forint nyereséget termelő fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt-nek, ahol a felesége vezérigazgató. Az államkincstár adatai szerint 2016-ban több mint 243 millió forint mezőgazdasági támogatást fizettek ki a cégnek, ami területalapú támogatásokból, tejtámogatásból, húsmarhák és tejtermelő tehenek után járó támogatásból, illetve cukorrépa és fehérjenövények termesztésére adott támogatásból jött össze. Farkas a januárban leadott vagyonnyilatkozatában több részben összesen 145 189 343 forint támogatást vallott be, ami majdnem százmillióval elmarad a kincstár adataitól.
Ráadásul nem csak idén követte el ezt a hibát, korábbi bevallásaival is hasonló a helyzet.

Tavaly az adatbázis szerint 489,3 millió forintot kapott a Kinizsi 2000 Mgzrt, Farkas viszont csak 162 millió forintot írt be ebből a vagyonnyilatkozatába, azaz több mint 327 milliót kihagyott. 2012 óta minden évben az állami adatbázisban szereplőnél kevesebb támogatást vallott be, a különbség azóta több mint másfél milliárd forint.

Farkasról és a vagyonnyilatkozatában eltérő néhány százmillióról itt olvashatsz.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!