Kis mértékben élelmiszer-ipari méreg, nagy mértékben táplálékkiegészítő tabletta 1. rész

A mai világban az egészség egy ideológia. „Egészséges” az ami „természetes”, mindentől mentes (vegyszer, GMO, cukor, glutén, adalékanyag etc.) Amit már nagyanyáink is fogyasztottak! No igen. Viszont nagyanyáink idejében az átlagéletkor 40 év volt. Vissza a természetbe?

Magyarok közül ki ne hallott volna a C-vitaminról? Szent-Györgyi Albert fedezte fel és állította elő koncentrált formában, méltán lehetünk rá büszkék, de 1930-ban még nincs 1000 mg-os C-vitamin tabletta mindenki számára elérhetően, immunerősítésre. Kérdezzük meg először is, szükséges-e ekkora mennyiségben az egészségünk megőrzésére?
Az USA-ban 80 mg/nap az ajánlott bevitel, Európában 40-50 mg/nap között mozog.
A C-vitamin hiány skorbutot okoz. Ez egy csúnya betegség, a 18. századig a tengerészek közt szedte áldozatait; sebeik lassan gyógyultak, belső vérzéseik alakultak ki, amiben sajnos meghaltak. A kór megértéséhez ismernünk kell azt a tényt, hogy a C-vitamint az emberi szervezet nem képes előállítani. Táplálék formájában kell magunkhoz venni. A C-vitamin a kollagén szintézishez nélkülözhetetlen, az erek fala pedig kollagént tartalmaz.

A gyengült, elpattanó hajszálerek belső vérzést okoznak, magyarul egy kisebb bunyó után a fedélzeten a tengerészek vére a testüregeikbe folyt, láthatatlanul elvéreztek.
Ma kivételes esetekben fordul elő a betegség, ha valakinek hullanak a fogai (itt is a kollagén szintézis játszik fő szerepet) elsőre nem a C-vitamin hiányra gyanakszik az orvos. Ma már elég C-vitamin jut a szervezetünkbe, de a reklámok hirdetik pótlása mennyire fontos.

Mégis, milyen formában tud eljutni testünkbe ez az anyag?

Élelmiszer, élelmiszer-adalékanyag, táplálék kiegészítő tabletta.

Először vizsgáljuk meg az élelmiszerek milyen mennyiségben tartalmazzák a C-vitamint. (A táblázat 100g zöldség/gyümölcs vitamintartalmára vonatkozik)

Tehát igaz, hogy a friss zöldségek, gyümölcsök C-vitamin források. Nem mindegy azonban, hogy a napi szükségletünk kielégítéséhez közel 1 kg almát vagy 10 szem csipkebogyót kell elfogyasztani.

csabkep1

csabkep2

Háziállataink többsége képes C-vitamint szintetizálni szervezetében, ami tragikus haláluk ellenére is ott marad bennük. A C-vitamin egyes esetekben sütés után is benne marad az ételünkben.

sült csirke máj 13 mg > sült bárány máj 12 mg> kecske és tehéntej 2 mg
(C-vitamin mennyiség 100g-ra vonatkoztatva)

Egy átlag magyar, ha nem is fogyaszt minden nap friss gyümölcsöt és zöldséget nem hal bele a skorbutba. Miért? Az adatok alapján úgy tűnik, napi fél liter tej, és egy sült csirkemáj burgonya körettel a napi 50 mg C-vitamin szükségletünket fedezni képes, de ha ez nem lenne elég…

Az élelmiszeripar C-vitaminnal dúsítja az élelmiszereket E-300 és aszkorbinsav néven. Egyes esetekben célzottan vitamin pótlás elősegítésére, de az esetek többségében a termék küllemének, szerkezetének javítására használja, hogy az élelmiszer kelendőbb legyen.
Az E-300 megtalálható gyümölcs és zöldségkonzervekben, nektárokban, levekben, dzsemekben és lekvárokban. Az adalékanyag célja a barnulási folyamatok gátlása, amit a felvágott és otthagyott almánál is tapasztalunk.
Hústermékek és felvágottak is tartalmaznak hozzáadott C-vitamint. Miért? Ezeknek a termékeknek a megfelelő minőségének és eltarthatóságának érdekében nitrites pácsót adagolnak a húshoz. A nitritek nitroz-aminná történő alakulását (amit potenciális halálhozónak titulál egy-két álhíroldal) kívánja a hozzáadott C-vitamin megakadályozni.
A sütőipar előszeretettel használja az aszkorbinsavat, mint adalékanyagot mivel elősegíti a pékáru belső szerkezetének megfelelő kialakulását. Egyes esetekben akár 2 g C-vitamin is kerül 1 kg liszthez, viszont sütés során a vitamin nagy része elbomlik.
Ezek után szükséges-e a nagydózisú C-vitamin bevitel étrendkiegészítő formájában?
Hitünk támogatása céljából – „Igen, ma is tettem az egészségemért”, lelki világ ápolására lehet, de szubjektív véleményem szerint ez pénzkidobás.

Jöjjenek a tények:

  • Segíti a vas felszívódását
  • Nagy mennyiségben megtalálható az immunsejtekben
  • Nem véd a rák ellen
  • Nem véd a szív és érrendszeri betegségek ellen
  • Nem véd a megfázás ellen, esetleg csökkentheti a betegség lefutásának idejét (12 napról 11-re).

Nagy mennyiségben fogyasztás esetén (1000mg felett) a C-vitaminnak csak körülbelül a 33%-a szívódik fel, amíg <200mg fogyasztás esetén a bevitt vitamin ~98%-a. Láthatjuk, hogy a szervezet  200-300 mg vitamint tud egyszerre tolerálni. Mi történik a felesleggel? Egyszerűen lehúzzuk a wc-n. Mivel ezt az anyagot a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért külső forrásból kell bevinni. A túlzott bevitel terhelést jelent a szervezetre, ezért a vesék segítségével igyekszik testünk megszabadulni a felesleges C-vitamintól. Vita tárgyát képezi, hogy van-e kapcsolat a nagydózisú aszkorbinsav bevitel és a vesekő kialakulása között.

Nem tudjuk, de ne próbáljuk meg mi magunk bebizonyítani, fájdalmas!

A természetes dolgok iránt rajongóknak figyelmeztetés!

A C-vitamint nem a zöldségekből-gyümölcsökből nyerik. Egy kémiai reakción keresztül állítják elő az úgynevezett Reichenstein-eljárással.

források:
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0493270?journalCode=jafcau
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C
http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-300-aszkorbinsav

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!