Csak heteroszexuálisok úszhatnak a budai sportcentrumban

A hegyvidéki MOM uszoda és sportcentrum vezetősége visszavonta előzetesen megadott engedélyét, miután rájöttek, hogy a 13 éves Atlasz Sportegyesület tagjai nem kifejezetten heteroszexuális identitással élik az életüket.

A sportegyesület 2004 óta biztosítja, hogy a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek olyan elfogadó környezetben sportolhassanak, ahol nem kell eltitkolniuk az identitásukat.

Évente egyszer egy egész napos sporteseményt is szerveznek. Az Atlasz úszósávot szeretett volna bérelni a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft.-nél, akik vissza is igazolták a foglalást, viszont amikor szerződéskötéskor szembesültek vele, hogy egy LMBTQ sportszervezetről van szó, elzárkóztak a szolgáltatás nyújtásától, ami jogsértő:

„Azért megtagadni egy szolgáltatást, mert azt LMBTQ emberek is igénybe veszik, jogsértő és elfogadhatatlan. Annak érdekében, hogy a jövőben sem a Hegyvidék Sportcsarnok és Sportközpont Kft.-nél, sem pedig más köz- és magánintézménynél ne fordulhasson elő hasonló eset, egyesületünk az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, és kérte a jogellenes gyakorlat kivizsgálását” – nyilatkozott a történtekről az egyesület.

Dombos Tamás, az Atlasz Sportegyesület jogi képviseletét ellátó Háttér Társaság ügyvivője az Index kérdésére elmondta, hogy részletes emailes levelezésük van arról, hogy az uszoda először visszaigazolta a foglalást, majd amikor a szerződéskötéshez a szervezet elküldte a nevét, az uszoda visszaírt, hogy mégsem tudják a helyszínt biztosítani.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!