Tarsoly Csaba szerint Szijjártó Péter ötlete volt a moszkvai balhé

Szíjártó Péter, Jelena Cvetkova és Tarsoly Csaba átvágnak. Egy szalagot. (Kép: MTI )

Tarsoly Csaba a Quaestor bűnszervezetben elkövetett csalással és sikkasztással vádolt vezetője időről-időre elkotyog valami terhelőt a nagypolitikáról. Így történt ez most is, a bírósági tárgyaláson mesélte, hogy a külgazdasági és külügyekért felelős miniszter – Szijjártó Péter ötlete volt az a „vízum-biznisz” a moszkvai magyar konzulátusban folyt – évekig.

A biznisz lényege az volt, hogy kenőpénzért cserébe gyanús, általában orosz állampolgárok juthattak magyar vízumhoz, mellyel az Európai Unión (schengeni határokon) belül szabadon tartózkodhattak, közlekedhettek.

„a dokumentumokból az is kiderült, hogy több ezer schengeni vízumot adtak ki olyan orosz állampolgároknak, akikről azt sem tudták, kicsodák. Közülük voltak, akik még Magyarországra sem jöttek el, hanem egyből valamelyik másik uniós tagállamba utaztak.”

Írta meg a 444.

Az is kiderült többek között, hogy a Quaestor és Tarsoly Csaba bizalmasa, Kiss Szilárd cége – a Monte Tokaj Kft. – közös orosz projektjeként működő VisaWorld Center ezrével bocsátotta ki a schengeni vízumokat bármiféle ellenőrzés nélkül, mielőtt a Quaestor 2014-ben átvette volna ezt az üzletet.

Ekkora disznóságokat követtek el és nem történik semmi?

A vízumgyárról Tarsoly Csaba azt mondta; „Engem Szijjártó úr keresett meg, hogy kiszervezzék a vízumkiadást, hogy ne a követségen döntsék el, ki kaphat. Ez egy 40 ablakos központ lett, 15 eurót kerestünk vízumonként. Ez az orosz kereskedőház része lett volna.”

A milliárdos csalással és sikkasztással vádolt Tarsoly beszélt a vízumgyárak franchise-rendszerré való átalakításáról is, terveik szerint ugyanis több prosperáló illiberális és diktatórikus országban (Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Egyiptom) is hasonló rendszert kívántak felállítani – nyilván a keleti nyitás és a bevándorlásellenes politika egyedi értelmezésében.

Szijjártó és Tarsoly 2014 novemberében, még éppen a Quaestor-balhé előtt – nyitották meg a nevezett moszkvai vízumközpontot. Kiss Szilárd orosz titkosszolgálati kapcsolatokkal bíró élettársa, Jelena Cvetkozva is ott volt az ünnepélyes avatón (ez a megnyitó látható a címlapképen)

A vízum-biznisz megindítása előtt már sejthették, hogy ez legalább évi 400 millió forintot hozhat a konyhára

Tarsoly egyébként nem először tesz terhelő vallomást a Fideszes politikusokra. Tőle tudta meg egy ország, hogy ki az a Gaith Pharaon, és miért találkozgat Orbán Viktorral egy ilyen Interpol-körözés alatt álló személy.

A Quaestor-ügyben zajló eljárás várhatóan még évekig zajlani fog, Tarsoly pedig néha-néha csepegtet ezt-azt. Csak nehogy „véletlenül” rosszul legyen, és felcsavarodjon egy gerendára.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!