Molnár-Botka évadnyitó: új baloldal és elszánt küzdelem a demokráciáért

Évadnyitó programbeszédet tartott ma délután Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Botka László, a párt miniszterelnök-jelöltje.

Világos, határozott és energikus elvek mentén jelölte ki a szocialista párt két vezető személyisége az MSZP jövőbeni útját és elképzeléseit a 2018-as választás célszalagjáig. Biztosították a kétkedőket, hogy a partnerek felé nyitottan, de elvtelen kompromisszumok nélkül, egy új baloldal megteremtésével képesek lesznek az Orbán-rezsim leváltására.

Molnár: Az MSZP készen áll a kormányváltásra

Molnár Gyula egyértelművé tette, hogy ha tíz emberből hét változást sürget, akkor egyértelmű, hogy a többség a jelenlegi kormány leváltását akarja az országban. El kell dönteni, hogy akik a habonyok, vajnák és feleségeik országát akarják fenntartani, akkor azok szavazzanak a kormánykoalícióra, de az ország többségének már elege van az elszabadult szabadrablásból.

„Aki valódi munkahelyekért és nem a pozíciókért küzd, annak van helye az asztalunknál” – s biztosított mindenkit, aki értelmes párbeszédre hajlandó a közös cél érdekében, azoknak akár pótszéket is biztosít a közös asztal mellé.

Bár sokan és sokszor leírták az MSZP-t az elmúlt években, mégis változatlanul és megerősödve állnak a kihívások előtt, amit a jelen kormány leváltása jelent. Mindez jó hír a barátoknak, rossz hír az ellenfeleknek – hangsúlyozta Molnár: „vagyunk, maradunk és indulunk 2018-ban – ez a legfontosabb üzenet”.

molnár

Nehéz idők után, megerősödve

Büszke arra, hogy olyan csapatot és pártot tudhat maga mögött, akikkel egy nagyon nehéz időszak után képesek feljönni az útkeresés időszakából, ami eddig csak két embernek, Horn Gyulának és Kovács Lászlónak sikerült.

A megkezdett siker útjaként értékelte a 2016-os salgótarjáni győzelmet, valamint a kormány megfutamodását a vasárnapi boltzárral kapcsolatban s a földárverésekkel kapcsolatos kezdeményezések elől is. Mindez azt bizonyítja, hogy az MSZP erős ellenfélként képes felállni a Fidesszel szemben.

2017 a megoldások éve lesz

Nem ment el szó nélkül az olimpiai népszavazás friss eredménye mellett sem. Kiemelte, hogy a siker a kezdeményező Momentum Mozgalomé, de a munka közös volt, ami ehhez a sikerhez elvezetett. S közös lesz a jövőben is, mert ismét bebizonyosodott, hogy kellő összefogás esetén a kormány gyáván meghátrál.

Cáfolta azt a téves hiedelmet, hogy a párt nem elég kemény: példaként hozta fel a Fidesz-környéki korrupciós ügyekkel kapcsolatos eltökéltségüket a Questor-ügytől a Voldemor-féle leleplezésig.

Mindezt határozottan folytatják a jövőben is: 2017 a megoldások éve kell, hogy legyen. Egyértelmű feladatként határozta meg a jelen kormány ámokfutását az egészségügyben, az oktatásban, a szegénység felszámolásában s a jövő nemzedékének itthon tartásában: Magyarország a magyar embereké s nem néhány hűbéresé: „Készek vagyunk a megmérettetésre s felírjuk a falra: a Fidesz leváltható, Magyarország megváltható” – jelentette ki határozottan Molnár Gyula.

Botka: új baloldal, erős programmal

Botka László 2016-ot a józan észtől való elfordulás éveként határozta meg, felemlítve a Brexit, Putyin, Trump előretörését – mindezt a populista hangulat eredményeként, amivel a diktatórikus hajlamú politika tört előre: „Nekünk mindez nem újdonság, lassan tíz éve szenvedjük az elvek feláldozását a pénz oltárán” – véli Botka.

botka 1

Az új baloldal feladata, hogy megmutassa: létezik igazságos és egyenlőségelvű demokrácia s úgy is lehetünk jó hazafiak, ha nem gyűlöljük a más elven élő honfitársainkat s egyben hadat üzent a Fidesz által kitermelt oligarchikus kasztrendszernek. Nem elefántcsonttoronyból kell kritizálni az embereket, hanem önmagába nézve az egyenlő lehetőségek esélyét kell megteremtenie a politikának.

Botka szerint a harmadik utas szociálpolitika rossz kísérlet volt, meg kell teremteni az esélyegyenlőség feltételeit: 2018-ban csak az állhat ki sikerrel a Fidesszel szemben, aki tanul a 2010 előtti kormányzati politika hibáiból is: „Csak akkor jön el a demokrácia valódi esélye, ha a hazai közélet két legmegosztóbb egyénisége kikerül a politika szentélyéből”.

A kettészakadt Magyarországnak nincs jövője

Botka László a társadalmi egyenlőtlenségekre hívta fel a figyelmet. A kisnyugdíjasok többsége nyomorog, a közmunkaprogramból esély sincs kitörni. Minden harmadik gyermek szegény vagy kirekesztett családban nő fel. Több mint félmillió honfitársunk hagyta el az országot: nem erre adott felhatalmazást a magyar társadalom sem 2010-ben, sem 2014-ben.

Új oligarchák neveit tanultuk meg, miközben a kisvállalkozások fuldokolnak: nincs szakember, a közmunkások széles tábora semmilyen fejlesztésben nem részesül. 2020-ig 215 milliárdot költenének stadionokra, a miniszterelnökség áthelyezésének összegét már titkosították, miközben mindebből már rég megkezdhették volna a szegénység felszámolását Magyarországon.

Erős középosztályra van szükség

Botka szerint valódi baloldali fordulatra van szükség, mivel a korábbi baloldali kormányok adósok maradtak a mérhetetlen vagyoni különbségek felszámolásával, s az orbáni rémálomnak köszönhetően mára az ország 80 százaléka elindult a lejtőn. Határozott álláspontja, hogy nem csak a nyomor, a szegénység okaira kell gondolni, hanem ezen okok megszüntetésére is – aki mindezt megveti, lenézi, az nem méltó az ország vezetésére: „Hadat kell üzenni a társadalmi egyenlőtlenségnek, a kettészakadt Magyarországnak nincs jövője a világban”.

Mindezt egy erős középosztály megteremtésével, az irreális oligarcha-vagyonok megadóztatásával, az állami korrupció megállításával, az egészségügy, az oktatás, a szociális háló rendbetételével képzeli az új baloldali kormány győzelme esetén.

„Fel kell vállalnunk egy új, normális Magyarország megteremtésének az alapjait – még nincs minden veszve” állította határozottan az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Mindehhez nem köt elvtelen kompromisszumokat: ha elfogadják a politikai partnerek a kitűzött célokat és elvárásokat, akkor győzhetnek. Válaszúthoz értek, hogy eldőljön: ki az igazi demokrata, ki nem akar félelemben élni, kinek fontos a jövő és ezért képes akár áldozatot is hozni az ország érdekében. Aki így érez, az csatlakozzon hozzájuk: Botka vállalta, hogy elszántan küzd a győzelemért, ami csak közös összefogással sikerülhet.

„Hajrá Magyarország, hajrá Európa, hajrá demokraták…!” – zárta beszédét.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!