Közmunkás vagy? Rettegj! Közel százezer közmunkás veszítheti el az állását

„A kormány megítélése szerint először 170, majd fokozatosan 150, aztán 120, végül valahol 100 ezer körüli közmunkás kellene a következő öt évben” –mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.”

A kormány eddig teljes sikerként definiálta a közmunkaprogramját, ám február elején Lázár János mégis arról nyilatkozott, hogy a közfoglalkoztatottak számát lényegesen le kell csökkenteni egy 100 ezer fő körüli állományra.

A közmunkások számának csökkenése érzékenyen érintheti az önkormányzatokat és más állami intézményeket, mert ezek az intézmények a saját költségvetésükből nem tudnák fedezni ezen alkalmazottak bérét.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke úgy fogalmazott a kérdésről, hogy a kormány tervezetét jónak tartja, de aggódik a megfelelő előkészítés miatt.

A KSH adatai szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar megyében volt a legmagasabb a közmunkások száma, de a KLIK, a Magyar Közúti Zrt. és a MÁV is szép számmal foglalkoztat közmunkásokat.

Lázár nem árult el több részletet a tervezetből, annyit azonban elmondott, hogy jelenleg 37 ezer olyan munkahely van, amely szakképzettséget nem igénylő állás, oda pedig átirányíthatóak lennének  a közfoglalkoztatottak. Erre már készül egy tervezet, hogy a munkaadóknak is megérje és többlettámogatásokhoz jussanak, hogy ezen munkavállalókat átvezethessék a munkaerőpiacra. /tenytar.hu

Ha a kormány terve megvalósul, úgy bizonyos, hogy több tízezer család marad majd kereső nélkül. Ráadásul főként az olyan térségekben, ahol remény sincs arra, hogy más módon munkát kaphassanak. Világos, hogy Észak-Borsodban nem lesz túl sok olyan egyéb munkahely, amely szaktudás nélkül is betölthető.

Ilyenkor kicsit mindig azt érezzük, hogy valami baj van a kormánypártiak fejében. Elképzelni sem tudjuk milyen tragédiaként élik majd meg ezek az emberek az egyetlen, így is minimális, legális megélhetési forrásuk elvesztését. Mihez kezdenek majd akkor, ha éhes a család és nincs miből ételt venni, vagy elfogy a tüzelő? Ön mit tenne?…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!