Sváby András: „A TV2 hírszerkesztőséghez és hírműsoraihoz gyomor kell.”

Sváby András és egykori műsora a Napló milliókat ültetett a tévé elé. (Kép: internet)

Sváby Andrással készített interjút az Index. Az ismert tévés 2007-ben volt képernyőn utoljára, a nagy sikerű Napló után könnyedebb műfajra váltott, volt szereplője celebműsornak, vezetett vetélkedőt, de gyakorlatilag tíz éve eltűnt.

Az újrarendeződő médiapiac azonban most újra elővette. Az ATV-hez Hajdú Péter csalogatta, ahol még tavasszal újraindítja egykori műsorát Heti Napló Sváby Andrással címen.

Az interjúból kiderül, hogy egykori kollégái közül néhányan újra vele dolgoznak majd a hetente jelentkező hírműsorban, de elolvashatjuk véleményét a kormányzati televíziókról, és az abban dolgozó kollégáiról is.


„Miért pont most tér vissza a tévébe?

Nagyon egyszerű a válasz: most kerestek meg.

Az elmúlt tíz évben senki nem hívta?

Olyan ajánlat, ami engem érdekelt volna, nem volt. Kerestek különféle műsorokba vendégnek, játékosnak, ilyen celebizének, de azokat 90 százalékban elutasítottam, mert nem volt kedvem így visszatérni. Önpromóra sem volt semmi szükségem. Egy alkalommal mondtam igent, az RTL Vacsoracsata című műsorára, ami közvetlenül a távozásom után volt. Igazából komoly megkeresés nem volt. A közelmúltban volt egy másik típusú ajánlat is – érdekes, hogy a dolgok ilyen egyszerre történnek néha.

 A Hír TV-s felkérésre gondol?

Igen. Halál korrektek voltak velem, szóval annyira nem is tárgyalnám ki a dolgot, de végül az ATV mellett döntöttem.

Miért pont az ATV, és nem a Hír TV?

Mert azt gondolom, hogy ha egy pillanatfelvételt készítünk a mai magyar médiahelyzetről, és most csak a tévékről beszélek,

akkor az RTL mellett az ATV és a Hír TV vállalható, azzal a felhanggal, hogy ugye a Hír TV nem volt mindig az.

A döntés oka szakmai volt, egyszerűen jobb ajánlatot adott az ATV, és nem a fizetésre gondolok. Itt olyan műsort csinálhatok, amihez tényleg van kedvem, ennyi az egész.

Mi lesz a címe végül? Több verzió volt.

Heti Napló Sváby Andrással. A Napló szót műsorcím tekintetében szerintem levédette a TV2, de a nevemet ugye nem tudják, a Heti Napló szóösszetétel meg van annyira általános, hogy azzal sem tudnak mit kezdeni. Olyan, mint a híradó vagy az étterem, bárki használhatja. Nem is volt jelzés arról, hogy perelni akarnának.” Az interjú itt folytatódik, érdemes kattintani.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!