A visegrádi négyek találkozón protokollt sértett Orbán

Radicová és Orbán (kép: NOL)

Elégedetlen volt a szlovák sajtó Orbán Viktor házigazdaként mutatott teljesítményével: a SME című szlovák liberális lap szerint Orbán Viktor többször is megsértette a protokoll előírásokat, ráadásul Radicova szlovák miniszterelnök másodrangúvá vált a lengyel kormányfő mellett. A sajtónak sem jutott sok öröm: az egyeztetéseken tartott sajtótájékoztatón magyar részről csak a HírTv tehette fel egyetlen kérdését.

Lengyel-magyar két jó barát

Ellentmondásosan alakult a visegrádi négyek heti találkozója. A szokásos együttműködést sürgető nyilatkozatok mellett számtalan gesztus és elejtett félmondat árulkodik arról, hogy Orbán Viktor a szlovák kormányváltás ellenére még mindig neheztel Pozsonyra. A SME nevű liberális lap szerint például többször is látványosan megszegte a protokoll előírásait, és “kiemelt” vendégként kezelte a lengyel miniszterelnököt.

“A magyar sajtó is észrevette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tegnap nem a legjobb teljesítményt nyújtotta. Már a visegrádi négyek kormányfőinek fogadásakor komolyan megsértette a diplomáciai protokoll és az udvariasság szabályait. Személyesen csak a lengyel kormányfőt fogadta, akivel a legjobbak a kapcsolatai. Iveta Radicovát, a miniszterelnökök között az egyetlen nőt, a külügyminisztérium államtitkára, Németh Zsolt fogadta” – írja a Sme című liberális napilap szerdán.

“Egyébként előfordultak kissé szokatlan gesztusok is a V4-es találkozón: az érkező vendégek közül az egyetlen nőt nem a házigazda magyar kormányfő, hanem Németh Zsolt külügyi államtitkár kísérte fel a parlamentbe, a magyar miniszterelnök Donald Tuskkal ment fel, akivel egyébként végig igen közvetlen gesztusokat váltott” – mutat rá az Új Szó.

A Sme szerint “Orbán habozott, amikor az újságírók felszólították, hogy fogjon kezet Radicovával, és a helyet foglaláskor (Petr) Necas húzta ki a széket a miniszterelnök asszonynak “.

Nem feltétlenül gond, ha nem a házigazda tolja be a széket a hölgyek alá – nyilatkozta lapunknak Vámos Lászlóné protokollszakértő, aki szerint megfelel az előírásoknak az is, ha egy másik férfi teszi ezt meg. “A lengyelek és a csehek amúgy is különösen udvariasak” – tette hozzá.

Orbán Viktor különös kézfogásával (a magyar miniszterelnök két kézzel fogta meg Radicova kezét) kapcsolatban Vámos Lászlóné elmondta, hogy az ilyen kézfogás főleg az Egyesült Államokban divatos. “Mély barátságot akar közvetíteni, azaz több van benne, mint egy sima kézfogásban. A protokoll szabályok ellen tehát nem vétett Orbán Viktor, amikor ezt az üdvözlési módot választotta”.

Forrás: Népszava


Ossza meg ezt a cikket és kövessen minket facebookon, nekünk ezzel segíthet.


Tisztelettel köszönjük!
A PestiBulvár csapata

16 HOZZÁSZÓLÁSOK

  1. Ez az ostoba sötét bunkó nem először sérti meg a protokoll szabályokat. Egy ilyen öntelt hólyag gyökértől mi mást várhatnánk? Egy 50-es évek beli falusi téeszcsé elnök megirigyelné.

    • Sajnos sok padavanja is van a bunkóság és önteltség, embertelenség mai magyar nagy urának, és bizony tehetséges tanár tehetséges tanítványokkal, például Tállai, Fazekas, Farkas, Mészáros, Vajna……

    • Egyébként tananyag van a PROTOKOLL-ról, külön a külkereskedők és külön a diplomaták részére – csak ezt kellett vola már rég tanulmányoznia Orbánnak ! – de a kekk, gőgős egyénisége ezt sértőnek vehette!

  2. Már nem azért, de mióta Radičova Szlovákia kormányfője? És Lengyelországnak mióta van férfi miniszterelnöke? Ez hány száz éves cikk?

  3. Ez a pali olyan sötét,hogy a moziba is háttal ülne a vászonnak ha a székek nem volnának lecsavarozva !!

  4. Orbán közismerten tahó…még a protokoll szerinti kézcsókig sem bírt eljutni, pedig elküldtem neki Görög Ibolya könyvének idevágó oldalát…. 🙂

  5. ja kérem az intelligencia az öregebb korban már nem nagyon rakódik az emberre! Ilyenkor már csak a kosz a ragályos!Amit viktorka a falú széli vályogházban nem tanult meg, magyarul vagy lováriul, azt a Viktor már a Parlamentben nem tudja mert hát akik a környezetében vannak, akiket közel enged magához, az Arrogánst, a Lézer Jankót, a Kósa Lajkát,, a földmutyizó főembert,a főparasztot, ezek mind “flaszter parasztok” cinikus dumájukkal, ami a jelek szerint ráragad Orbánra mint annak idején a kézfejével az arcán elkent takony!

Hozzászólás