Háry Estély két világsztárral az Operában

Ildebrando D’Arcangelo olasz basszbariton és Aleksandrs Antonenko lett tenorista lesznek a sztárvendégei a Háry Estélynek február 25-én a Magyar Állami Operaházban – közölte az intézmény az MTI-vel szerdán.

Az opera élő legendája, Plácido Domingo után idén a nemzetközi operaélet nemrég felfedezett, ám máris széles körben ismert tenorja, Aleksandrs Antonenko lesz a társasági nagyrendezvény egyik sztárvendége. A lett énekes üstökösként robbant be a szakmába és gyorsan ívelő karriert futott be a világ vezető operaszínpadain – olvasható az összegzésben.
Drezdától Bécsig, Milánótól New Yorkig ünneplik többek közt Otellóként, sikert aratott berlini, bordeaux-i, monte-carlói bemutatkozása alkalmával, a Salzburgi Ünnepi Játékokon és Londonban. 2009-ben debütált a Metropolitanben. Énekelt a Scala Tosca-előadásában, majd 2015-ben ugyanott a világkiállítás megnyitója alkalmából hallhatták a nézők.

Budapest közönsége a Háry Estélyen találkozhat első ízben a hatalmas hangú Antonenkóval, napjaink elsőszámú Otellójával – olvasható a közleményben, amely kiemeli: az Opera tematikus rendezvényeinek történetében először lép fel egy estén két sztárénekes, Antonenko mellett Ildebrando D’Arcangelo olasz basszbariton.

D’Arcangelo 2002-ben megnyerte a rangos Premio Abbiatit, 2014-ben a bécsi Staatsoper Kamaraénekes címmel tüntette ki. Számos neves karmester dolgozott vele a világ összes jelentős operaházában. Megfordult például a Metropolitanben, a Scalában, a londoni Covent Gardenben, Bécs, Párizs, Chicago, Barcelona, München, Berlin, Los Angeles és a San Francisco színpadain, valamint a Salzburgi Ünnepi Játékokon is.

Az estély műsora az intézmény tematikus magyar évadához kapcsolódva Háry János félig harcos, félig mesebeli világába repíti a közönséget. A tematika jegyében egyetlen estére átalakul az Operaház: kizárólag fehér virágokkal díszítik a belső tereket, amelyekben visszaköszönnek a magyar kártya motívumai is. A fegyveres testületek, a mentőszolgálatok és a katasztrófavédelem szervezeteinek tiszteletére ajánlott estélyen a vacsoraasztalok mini-terepasztalt formáznak majd, amelyen ólomkatonák és sakkfigurák kapnak helyet.

Az aulát és a márvány főlépcsőt vértekkel, páncélokkal varázsolják izgalmasabbá. Kardok, pajzsok és zászlók is színesítik az estély különleges dekorációját, amelyért Lakatos Márk stylist felel. Az estély vendégeit a Katasztrófavédelem Központi Zenekara és a Ludovika Díszzászlóalj egyenruhás sorfala várja az aulában – írják a közleményben, amely szerint a Háry Estély menüjének kidolgozásakor kiemelten fontos szerepet kaptak a magyar alapanyagok, termékek és termelők.

A főműsor, amelyet Anger Ferenc rendezett és Solymosi Tamás koreografált, felvonultatja a műfaj vezető hazai művészeit, az Operaház kórusa és balettegyüttese mellett fellép Pasztircsák Polina és Molnár Levente is, a zenekart Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli. Az estélyen Ókovács Szilveszter főigazgató a házigazda szerepét vállalta, Szarvas József színművész pedig Litkai Gergely erre az alkalomra írott verses konferanszaival „igazi obsitos Háryként” vezeti végig az estét. A közlemény felidézi: az összművészeti és jótékonysági rendezvény tavaly úgy újult meg, hogy közben megtartotta eredeti küldetését. Új funkciót kaptak az Operaház legszebb terei, táncparkettként pedig immár nem a nagyterem, hanem az első emeleti Feszty Bár szolgált, Plácido Domingo első operaházi fellépését így több mint 1200 vendég tekinthette meg.

Idén sem marad el a jótékonysági aukció, amelynek bevétele újra az Országos Mentőszolgálatot illeti majd. Az árverés Winkler Nóra vezeti, a tételek között lesznek az Opera primabalerináinak dedikált spicc-cipői, valamint számos más az intézményhez köthető relikvia. Az éjszakai órákban a színpadon a Valami Swing, a Feszty Bárban pedig Selektor Emka DJ, a nemzetközi Miller Soundclash versenyzője zenél.

Az estély fővédnöke Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. További részletek a www.haryestely.hu oldalon olvashatóak.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!