Százezrek a gátszakadás árnyékában

Csaknem kétszázezer ember vesztegel ideiglenes szállásokon Észak-Kaliforniában mindaddig, amíg nem állítják helyre az Oroville-tó végében lévő völgyzáró gát kiegészítő túlfolyóját. A szakemberek azt fontolgatják, hogy helikoptereket vetnek be, amelyekkel nagy kőtömböket dobnának le a megrongálódott túlfolyó megerősítésére.

A kitelepítettek egyre feszültebbek. Hosszú órákat kellett autózniuk, hogy szálláshelyet találjanak, a menedékhelyek zsúfolásig tömve vannak.

 

– Fogalmam sincs, hogy valójában mennyire biztonságos ez az egész. Nem tudom, pontosan mi történik. Az is elképzelhető, hogy mindenünk odalesz, mire visszamehetünk – mondta egy anya, aki két kisfiával kényszerült elhagyni otthonát.

– Hatalmas dugó volt, hatalmas káosz, egy csomó baleset történt. Az emberek nem figyeltek oda a másikra – idézi fel a kitelepítés okozta pánikot egy másik helybéli.

A szóban forgó gát túlfolyóját a sok eső, a megolvadt hó, az erózió tette tönkre. Az előrejelzések ráadásul további esőket jósolnak. – írta meg az Euronews.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!