Schmidt Mária fizet még egy kört: de a számlát dugdossa

Magyarország az az ország, ahol egy emlékév is két évig tart, de hogy mennyibe fáj, azt nem kötik az állampolgár orrára.

Hiába igyekezte több lap is kikérni az év kezdetével az úgynevezett ’56-os emlékév eddigi pontos kiadásait, az eseménysorozatot társelnöklő terrorügyi vaslady, Schmidt Mária egyelőre nem hajlandó nyilvánosságra hozni az eddigi adatokat, pedig nem a férje örökségéről, hanem a köz pénzéről volna szó.

Bizonyára van még kit kifizetni, ahhoz meg ugye semmi közünk, mert nem minket fizetnek belőle.

schmidt2

Schmidt Mária eddig is erős volt a minimum 5 milliárdtól felfele állami projektek gyakorlatias leszedálásában. A Terror Háza nevű demonstrációs eszközt még a 2002-es Fidesz-bukás előtt kapta ajándékba Orbán Viktortól s azóta sem sikerült kiegyenesítenie az intézmény történelmi részrehajlását, de a pozícióját megtarthatta a 2002-es kormányváltás után is.

Ugye milyen bizarr ilyesmit hallani..? Ez ma már elképzelhetetlen lenne.

Schmidt másik nagy sikertörténete a Sorsok Háza, ami inkább lehetne a Schmidt Mária Sorsa Háza, ha nem lenne ízléstelen az intézet tragikus sorsán való ironizálás. Itt minimum nyolcmilliárdot hagyott maga után rohadni s máig titok, hogy miért buktatták bele amint az is, hogy miért rohad az egész soha ki nem nyitott intézmény a józsefvárosi pályaudvar helyén szégyenteljesen a mai napig.

schmidt3

De Schmidt Máriát innen is felfelé rúgta a jószerencséje s egyenesen 15 milliárdot meg egy kis aprót bíztak rá, ugyan költse már el vagy másfél év alatt egy emlékévre, ami az előkészítéssel együtt vagy kétéves lesz. De Mária nem hajlandó egy logikusnak tűnő évzárásos betekintést sem engedélyezni arra hivatkozva, hogy „az ’56-os emlékév programját egységes egésznek tekinti” és az emlékév 2017. június 16-ig tart.

Egy ilyen érveléshez kevés a történészi diploma, erre születni kell s igaza is van, akinek nem osztottak lapot, az ne kíváncsiskodjon, bár az ellen nem tiltakozott ilyen hevesen, hogy még egy milliárddal megfejeljék decemberben az eddig sem szűkölködő emlékéves költségvetését.

S hogy mindezt méltó módon s ragyogó eredmények birtokában teszi, mi sem indokolja jobban, hogy az egész buliból eddig nagyjából annyi maradt meg a köztudatban, hogy Dózsa László 13 évesen ’56-os hős volt, de ez hazugság s hogy megnyílt egy ordenáré ízléstelen ’56-os ál-romkocsma kocsma meg hogy Magyarország halszagú – nagyjából ennyi.

Valószínűleg nem véletlen, hogy a legutóbbi egymilliárdos tőkeinjekciós kormánycsomaggal egy időben kapott hatvan milliót a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége is. Ennyiből talán javítható lesz Schmidt Mária hallása is, hogy legközelebb meghallja, ha a közpénzek felől kérdezik.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!