Mikola lenyúlta a feleségének járó pénzt is

Mikola István az előtérben (kép: hvg.hu)

Mikola István 2011 és 2014 közötti párizsi diplomáciai szolgálata alatt nagyköveti fizetése mellett megtartotta magának a külügyminisztérium által a felesége után kiutalt pótlékot is.

Mikola István volt felesége a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak jelezte, hogy egyetlen eurót sem látott az elvileg neki járó 1600 eurós (nagyjából félmillió forintos) havi apanázsból – értesült a 24.hu. Fülemen Róza nyugdíjba vonulása miatt kérte a diplomatafeleségként töltött időszak elismerését.

A tárcának küldött levélben azt írta, hogy Mikola OECD-nagyköveti kinevezése miatt kénytelen volt minden pénzkereső tevékenységét feladni, és három éven keresztül saját megtakarításaiból fizette a magyarországi járulékokat.

Mikola az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) párizsi misszióvezetőjeként több mint 5000 eurós havi javadalmazásban részesült, amit a szokásos nagykövetségi ellátás mellett nagyrészt félretehetett volna. Orbán Viktor a 2014-es kormányalakítás során cserélte le Mikolát a párizsi posztról, új megbízatásként a biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárságot kapta meg a külügyi tárcánál.

Első, 2014-es államtitkári vagyonbevallásából Mikola teljesen kihagyta az év első félévében még nagykövetként szerzett bevételeit. A megtakarításaiban pedig egyáltalán nem jelent meg a hazai átlaghoz képest kiemelkedően magas diplomatafizetése. A vagyonnyilatkozat szerint életbiztosításain kívül mindössze 800 ezer forint megtakarítással rendelkezett hazatérése után, amikor a külügyminisztérium felső vezetésébe került. Államtitkárként azóta havonta 1,1 millió forintot keres, mégis stabilan a kormány egyik legszegényebb tagja maradt, és megtakarításai mostanra – a növekvő értékű életbiztosítás mellett – 300 ezer forintra olvadtak. A cikk folytatódik, offshore-cég, lopás és feljelentés a 24.hu-n!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!