Új lendület az MSZP-ben, Orbán leváltása összehozta az ellenzéket

Molnár Gyula (b) és Botka László (j) - az MSZP összezárt Botka mögött - (FOTÓ: Vajda József)
Már a héten megkezdi a tárgyalásokat az ellenzéki pártokkal Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje és Molnár Gyula a párt elnöke. Botka az Indexnek azt mondta, elsőként az LMP politikusaival egyeztet a lehetséges 2018-as összefogásról, szerepekről.
A baloldali pártokkal korábban már informális keretek közt zajlott beszélgetés – de a hivatalos tárgyalások csak most kezdődnek.
A tét: Orbán megy vagy marad
Az LMP új vezetése és a baloldal egyik legnépszerűbb politikusa közti közeledés új fejezetet nyithat a magyar politikában, a ugyanis ha Botkának sikerülne bevonnia az LMP-t az együttműködésbe, növekedne az alkupozíciója a többi párttal szemben, és persze az esélye is 2018-ban. Mint ismert, az LMP 2014-ben kimaradt az összefogásból. – írta meg az Index.
Hadházy Ákos az LMP társelnöke az ATV-nek és az Indexnek is megerősítette, hogy leülnek Botkával tárgyalni – hivatalosan is.
Az LMP stratégiája 2018-ra eddig az volt, hogy a párt külön, önálló listával indul, de elemzők szerint – sikeres tárgyalások esetén – a Botkával való összefogás hatására az LMP azt újragondolhatja, de a többi baloldali párt helyzete is nagyban változhat.
Hadházy már az informális, hetekkel ezelőtti megbeszélésen is jelen volt a többi baloldali párt vezetőjével együtt – ez volt az, amire Gyurcsány Ferenc szerint őt nem hívták meg, és ez lehetett az a megbeszélés, ami mögött Lengyel László politológus alakjában egy a Demokratikus Koalíciót kihagyni szándékozó összefogást lát.
Bár többek szerint a DK kihagyhatatlan lenne egy Orbánnal szemben felálló összefogásból, és hivatalos tárgyalások valószínűleg lesznek is, de legalább ugyanennyien vannak, akik az összefogás sikerét a Gyurcsány-párt kihagyásában látnák.
Botka László arra a kérdésre, hogy kikkel tárgyalt pontosan az elmúlt napokban sejtelmesen csak annyit mondott: mindenkivel, akivel biztosított a győzelem esélye.
Az MSZP miniszterelnök jelöltje egészen máshogy képzeli el a pártokkal való együttműködést, mint ahogyan az 2014-ben történt. Az elhúzódó, nyilvánosság előtt zajló vita ártott az összefogásnak, ezért a tárgyalásokat, egyeztetéseket idén márciusig kívánja lezárni, hogy azután már csak a kampányra fókuszálhassanak.
A tárgyalásokat, és a közeledést segítheti, hogy az LMP és az Együtt is új vezetőséget választott, így az együttműködés korábbi merev elutasítói helyett rugalmasabb tárgyalófelek ülhetnek le Botkával.

Botka László most szombaton egy rendezvényen megnyitja miniszterelnöki kampányát, felvázolja programját, vízióját a szolidáris, baloldali államról.

“Rövidesen minden ellenzéki szervezetnek döntenie kell, hogy az orbáni rendszer lebontása, vagy saját politikai túlélése a fontosabb?! Nehéz döntés, mert Orbán minden eszközt bevet, hogy a demokratikus ellenzéket szétforgácsolja. A magyarok többsége kormányváltást akar, de nem talál hozzá egységes, győzelemre játszó demokrata alternatívát. Én ezért küzdök, köszönöm támogatásukat!”

 

 


Ossza meg ezt a cikket és kövessen minket facebookon, nekünk ezzel segíthet.


Tisztelettel köszönjük!
A PestiBulvár csapata

Comments are closed.